R(eglement) I(nwendige) O(rde)

observer
Topic Starter
Berichten: 109

R(eglement) I(nwendige) O(rde)

#1 , 5 maand 2 weken geleden (16 jun 2019 22:18)

(Tenminst) twee artikelen van het Reglement van mede-eigendom hadden moeten opgenomen worden in een/het IO : a) raad van mede-eigendom en b) commissaris van de rekeningen.


Het vroeger genoemde " huishoudelijk reglement " werd in 2015 omgedoopt tot " Reglement van inwendige orde " en regelt het doen en laten van de mede-eigenaars en/of hun huurders, bezoekers, enz.enz.


Op de eerste Algemene Vergadering sedert 1.1.2019 werden zelfs een drietal punten toegevoegd/goedgekeurd betreffende het verkeer op het domein bij verhuis, werken binnen prrivate kavels, enz maar geen woord over a) en b) voornoemd.


De teksten van het Reglement van M-E zijn dus overruled met de recente wetwijziging, zodat die twee organen van toezicht, vogelvrij hun gang kunnen gaan..
De syndicus zelf oordeelt dat het opmaken van een RIO een wezttelijke verplichting is van de syndicus, en de AV niet aan bod komt.

De wet zegt inderdaad dat hij voorwettelijk opgelegde wijzoigingen aan het RIO niet eerst de het akkoord moet hebben van de AV, maar hij zou ze wel achteraf nog aan een AV moeten voorleggen., wat hij dus niet gedaan heeft( a) en b) in eerste lid vernoemd.


Kan hij bvb in " zijn " RIO, taken en/of opdrachtebn geven aan de genoemde organen van toezicht, die indruisen tegen de wetsbepalingen ? Hij redeneert o.a. dat voor de artikelen van het Reglement van I.O. die dode letter zijn geworeden, er een wijziging moet gemaakt worfden aan de (gecoördineerde) basisakte, wat de wetgever precies wilde vermijden met het RIO op te waarderen (omdat vele vme's de bij wet van 2.6.2010 veropllichte coördinatie toch niet uitgevoerd hebben...oomwille van de kosten)

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
asperger
Berichten: 6486
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 5 maand 2 weken geleden (16 jun 2019 22:24)

"De teksten van het Reglement van M-E zijn dus overruled met de recente wetwijziging, zodat die twee organen van toezicht, vogelvrij hun gang kunnen gaan.."
Waar haal je dat vandaan? Er is ook nog de wet zelf!

"Kan hij bvb in " zijn " RIO, taken en/of opdrachtebn geven aan de genoemde organen van toezicht, die indruisen tegen de wetsbepalingen ?"
Uiteraard niet!
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

observer
Topic Starter
Berichten: 109

#3 , 5 maand 2 weken geleden (17 jun 2019 22:13)

Met " overruled " bedoelde ik niet dat het gehele reglement van mede-eigendom, wel de bij wet genoemde materies.(algemene vergadering, raad van mede-eigendom en, commissaris van de rekeningen, enz

Met " vogelvrij " bedoelde ik de gevreesde kans dat men zou kunnen een RIO in de loop van het jaar wijzigen om eventuele zaken te regulariseren.

Reclame

asperger
Berichten: 6486
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#4 , 5 maand 2 weken geleden (17 jun 2019 22:25)

Neen hij kan de wet niet overrulen.
Een syndicus staat niet boven de wet.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”