Erfdienstbaarheid

Auto’tje
Topic Starter
Berichten: 22
Juridisch actief: Nee

Erfdienstbaarheid

#1 , 11 apr 2019 07:45

  Beste,

  Ik weet het erfdienstbaarheid is een zeer lastige materie. We zijn er al een jaar mee bezig, eerst hadden we geprobeerd deze van onze bouwgrond te krijgen, dit omdat die doorgang niet meer werkt gebruikt en de boer nog andere 2 mogelijkheden had om naar zijn landgoed te geraken.

  We hebben verzoening aangevraagd via het vredegerecht, maar al snel bleek dat de vrederechter en de zoon onder 1 hoedje speelden. De boer wil al jaren ons stuk kopen.. en de vrederechter was heel kordaat en zei op het einde van het gesprek ‘anders moet je het stuk maar verkopen aan hem’ je moet weten dat de zoon die ook mee was samen werkt met de vrederechter, dus vriendjespolitiek was heeeel duidelijk.. :(


  Nu goed wij hadden dit losgelaten. We zagen het niet zitten met 3 kleine kindjes naast een doorgang te wonen waar traktors passeren, maar 4 meter wil zeggen dat het geen al te grote kan zijn.

  Nu hebben wij 4 maand geleden onze bouwvergunning indiend, en nu de laatste week dient de boer bezwaar in.. dat hij geen genoegen heeft met 4 meter en 5 nodig heeft..

  Kan dit zomaar?? Wij hebben toch ook onze rechten? Staat zo in de akte dat het een erfdienstbaarheid is van 4 meter en geen 5.

  Edgar W.
  Juridisch actief: Ja
  Regio: België

  Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

  Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
  denlowie
  Berichten: 15329
  Juridisch actief: Nee

  #2 , 11 apr 2019 07:53

  Men mag een erfdienstbaarheid nooit verzwaren !

  Art. 702. Anderzijds mag hij die een recht van erfdienstbaarheid heeft, daarvan slechts gebruik maken overeenkomstig zijn titel, zonder aan het dienstbare erf of aan het heersende erf een verandering te mogen aanbrengen waardoor de toestand van het eerstgenoemde zou worden verzwaard.
  Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

  tira00
  Berichten: 929

  #3 , 11 apr 2019 09:10

  Zelf mag de boer het niet verbreden, maar hij mag gerust via een rechter een verbreding vragen.
  Het is de rechter die dan beslist of het nodig is of niet.

  Reclame

  Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”