Wat moeten en kunnen we doen voor onze meer dan een halve eeuw oude beukenbomen die op een onbegrijpelijk manier beschadigd worden door grondwerken die onze buur laat uitvoeren.
Langs ons perceel staan super gezonde beukenbomen meer dan 5o jaar geleden geplant volgens gewoonterecht en door de leeftijd verjaard en zelfs monumentaal.
Een buurman grenst met zijn lange achtertuin aan deze bomen en besluit een gesloten omheining te plaatsen en zijn perceel her aan
te leggen . In ons contact met hem belooft hij de bomen te respecteren door ook de omheining op voldoende afstand van de beuken te plaatsen. Alhoewel een beuk gevoelig is aan veranderende lichtinval zal deze plotse lichtinval verandering naar mijn aanvoelen eerder beperkt zijn maar zeker is het niet.
De buurman neemt echter een ondernemer onder de arm die de omheining vlak tegen de bomen plaatst waarbij zijn grondboor hoofdwortels verbrijzeld. Verder rukt hij op 6 meter een zijtak van meer dan 15 cm diameter af. Daarna graaft hij grond af en vernietigt nog meer wortels en rijdt hij met zijn zware graafmachine honderden keren over en weer zodanig dat de glazen in ons woning staan te vibreren op de tafel. Uiteraard heeft deze verdichting van grond bovendien een nefaste invloed op het resterende diepere wortelgestel.
Ofwel heeft deze aannemer totaal geen respect en kennis ofwel weet die hij heel goed waar hij mee bezig was.
De wortels van bomen hebben een levensnoodzakelijke functie. De wortelmassa staat in verhouding tot de bladmassa. Opname en verbruik van o.a. water zijn op mekaar afgestemd. Wegsnoeien van wortels heeft als gevolg dat de bladmassa onvoldoende water krijgt. De boom kan dat in beperkte mate opvangen, maar wanneer het drastisch genoeg gebeurt, is de kans dat de boom sterft zeer groot. Bovendien kunnen schimmels gemakkelijk de boom binnendringen langs de beschadigde wortels.
De grote beschadigingen kunnen doorgaans slechter afgegrendeld worden dan kleinere en doet de boom gegarandeerd afsterven.