Oude beukenbomen worden beschadigd door een privé aannemer.

Kristine Dierckx
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Oude beukenbomen worden beschadigd door een privé aannemer.

#1 , 26 jun 2025 09:01

Wat moeten en kunnen we doen voor onze meer dan een halve eeuw oude beukenbomen die op een onbegrijpelijk manier beschadigd worden door grondwerken die onze buur laat uitvoeren.

Langs ons perceel staan super gezonde beukenbomen meer dan 5o jaar geleden geplant volgens gewoonterecht en door de leeftijd verjaard en zelfs monumentaal.
Een buurman grenst met zijn lange achtertuin aan deze bomen en besluit een gesloten omheining te plaatsen en zijn perceel her aan
te leggen . In ons contact met hem belooft hij de bomen te respecteren door ook de omheining op voldoende afstand van de beuken te plaatsen. Alhoewel een beuk gevoelig is aan veranderende lichtinval zal deze plotse lichtinval verandering naar mijn aanvoelen eerder beperkt zijn maar zeker is het niet.
De buurman neemt echter een ondernemer onder de arm die de omheining vlak tegen de bomen plaatst waarbij zijn grondboor hoofdwortels verbrijzeld. Verder rukt hij op 6 meter een zijtak van meer dan 15 cm diameter af. Daarna graaft hij grond af en vernietigt nog meer wortels en rijdt hij met zijn zware graafmachine honderden keren over en weer zodanig dat de glazen in ons woning staan te vibreren op de tafel. Uiteraard heeft deze verdichting van grond bovendien een nefaste invloed op het resterende diepere wortelgestel.
Ofwel heeft deze aannemer totaal geen respect en kennis ofwel weet die hij heel goed waar hij mee bezig was.

De wortels van bomen hebben een levensnoodzakelijke functie. De wortelmassa staat in verhouding tot de bladmassa. Opname en verbruik van o.a. water zijn op mekaar afgestemd. Wegsnoeien van wortels heeft als gevolg dat de bladmassa onvoldoende water krijgt. De boom kan dat in beperkte mate opvangen, maar wanneer het drastisch genoeg gebeurt, is de kans dat de boom sterft zeer groot. Bovendien kunnen schimmels gemakkelijk de boom binnendringen langs de beschadigde wortels.
De grote beschadigingen kunnen doorgaans slechter afgegrendeld worden dan kleinere en doet de boom gegarandeerd afsterven.

Freec
Berichten: 278
Juridisch actief: Nee

#2 , 26 jun 2025 09:36

Wat zegt de wet?
De wet geeft aan dat u het recht hebt om wortels van de bomen die op de grond van uw buur staan en die op uw erf doorschieten te kappen. U hebt daarvoor de toestemming van uw buur niet nodig. Het maakt ook niet uit of de bomen al dan niet op de wettelijke afstand van de scheiding tussen de erven staan.
https://immovlan.be/nl/article/25296/di ... eroorzaken

lukasi
Berichten: 1438

#3 , 26 jun 2025 09:40

Neem contact met een boomverzorger die je een boomtechnisch verslag kan bezorgen van de schade.
Hij kan ook maatregelen voorstellen om de schade te beperken.

Aan de hand van de 'uniforme waardebepalingen van bomen' kan deze boomverzorger u de waarde geven van de bomen voor en na de schade. Simpele rekensom zal de som die je als schade kunt aanrekenen bepalen.

Voor een 50 jarige beuk ( fagus sylvatica) mag je rekenen op cc 2800€/stuk.
Deze berekening is niet bindend.
Voor een correcte prijsberekening moet de stamomtrek op 1 meter hoogte worden gemeten.
De conditie vastgesteld worden, de standplaatswaarden en de plantwijze.

PS
een gesloten perceelsafsluiting is vrijgesteld van vergunning binnen de 30 meter zone van de woning op het desbetreffende perceel.
Kijk na of de buur verplicht was om een vergunning aan te vragen omdat hij :
1) buiten de 30 meter zone uit de woning een afsluiting plaats
2) omdat het perceel gelegen is in landelijk gebied

Reclame

Thomas_AA
Berichten: 189
Juridisch actief: Nee

#4 , 26 jun 2025 10:48

Lukasi, ik stel uw waardebepaling niet in vraag, maar dat houdt nog niet in dat de buurman of aannemer daar ook voor verantwoordelijk is.

Klopt de stelling van Freec dan niet volgens u?

Freec
Berichten: 278
Juridisch actief: Nee

#5 , 26 jun 2025 11:11

Van hier uit kunnen we ons moeilijk de situatie voorstellen.

Maar een boom gaat niet dood van pakweg 1/3 van de wortels te verwijderen. Hij zal wel enkele jaren nodig hebben om ervan te herstellen.
Net zoals je een boom kan snoeien kan je ook een deel wortels verwijderen.

Mij lijkt het onredelijk om van de buur te eisen dat hij de schutting verder van de bomen moet plaatsen. De buurman verliest zo een stuk grond, want jaren later kan ts gaan eisen dat het zijn grond is. Ts kan dan evengoed de bomen aan de buur geven, en zelf een stuk grond afgeven.

Als er met een grondboor wordt gewerkt, betekend dat volgens mij, dat ze palen plaatsen om daartussen de schutting te plaatsen. Dus bvb om de 2 meter een gat voor een paal. Daartussen is diep uitgraven niet nodig, zelfs al komt er een betonnen verhoog om de schutting op te plaatsen. Dan moeten ze max een 20tal cm diep gaan.

Maar zoals gezegd, kunnen we ons de situatie moeilijk voorstellen, zonder foto

lukasi
Berichten: 1438

#6 , 27 jun 2025 07:41

Het kappen van wortels is juridisch toegestaan
Het verwijderen van takken is juridisch niet toegestaan of er moet voorafgaandelijk toestemming zijn gevraagd
Het verlagen of verhogen van maaiveld is toegestaan binnen de 50 cm is vrij van vergunning of het perceel moet gelegen zijn in waardevol gebied.

Zoals reeds gezegd: haal een boomverzorger erbij voor een boomtechnisch verslag, want de inpakt van de aangebrachte schade kan niet bepaald worden van achter een scherm.

Het verwijderen van wortels zal niet dadelijk tot afsterven leiden.
Echter het is onzin om te beweren dat 1/3 verwijderen van de wortels geen kwaad kan.
Boomkennis en terreinanalyse en boom tot boom bestuderen is hier het sleutelwoord.
Een reductie van het wortelgestel met 30% leidt sowieso tot het afsterven van 30% van de takken en blad. Met ander woorden de boom in kwestie kan maar 60% van de noodzakelijke voedingstoffen opnemen, opslaan en verwerken.

Beuk is eenmaal zeer gevoelig voor werken in de kroonprojectie en al zeker met het wijzigen van het terreinprofiel... zelfs 5 cm ophoging of afgraving kan al nefast zijn en leiden tot afsterven van de boom.
Beuk wortelt ook nog eens zeer oppervlakkig en het frequent verdichten van de toplaag met machines leidt tot groeiachterstand en vermindering van de vitaliteit wat kan leiden tot afsterven.
Snoeien of breuk in het takgestel kan dan weer leiden tot schorsbrand ( aantasting van de stam door een schimmel ) met afsterven tot gevolg.

De inpakt van een motorboor op de kroonprojectie KAN zeer gering zijn.
Echter als deze boort in de wortelhals dan zal de schade groter zijn dan een boring in de periferie van de kroonprojectie. Maar is dan ook weer groter in de zone van de aktieve haarwortels als daar wordt geboord.

Het zomaar snoeien van bomen ( eender de welke) of kappen van wortels kan niet zonder gedegen vakkennis.
Te snel wordt er van uitgegaan dat het snoeien van takken of wortels geen kwaad kan.

Het is hier weerom een EN EN verhaal.
Het afbreken van takken , het feit dat beuk een zeer fragiele plant is ( niet voor niets wordt er in de tuinwereld gezegd, kijk niet teveel naar een beuk of hij gaat dood), het boren in de kroonprojectie, het regelmatig met zware machines rijden op de grond , bodemverdichting, kappen en beschadigen van wortels.
EN de beloofde van de buur om de bomen te respecteren en voldoende afstand te houden.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”