Breedte buurtweg en ligging ten opzichte van perceelsgrens

Flan
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Breedte buurtweg en ligging ten opzichte van perceelsgrens

#1 , 02 nov 2023 18:00

Beste

Na het uitproberen van de zoekfunctie vond ik niet meteen een antwoord op ons specifiek probleem.
We zijn sinds kort eigenaar van een woning (agrarisch gebied - vergund geacht) gelegen op een kruising tussen 2 buurtwegen. De westelijke buurtweg is volgens de Atlas der Buurtwegen 2,40 m breed. De oostelijke buurtweg idem. De westelijke buurtweg is doodlopend en enkel noodzakelijk voor achterliggende weiden waar zo nu en dan eens een voertuig met cubitainer voorbij komt voor paarden. De oostenlijke buurtweg is officieel erkend als voetweg.

Het probleem situeert zich echter langs de westelijke buurtweg. Deze is in theorie een stuk breder (ca. 3 - 3,60 meter). Onze woning is echter rond 1920 vlakbij/op de perceelsgrens (in hoeverre dat dit toen bestond) gebouwd. De vorige eigenaar gaf bij ons bezoek aan dat een klein stuk grond nog langs de westelijke zijgevel ook toebehoorde tot het perceel, maar de omheining werd hier nooit op doorgetrokken vanaf de voorzijde tot de achterzijde. De palen staan wel voorbij de zijgevel. Ervan uitgaande dat de Atlas der Buurtwegen telde (nl. 2,40 m) gingen we ervan uit dat dit ook klopte en dat er effectief nog mogelijkheden waren naar ingrepen op het perceel aan de westelijke zijde.

Echter bij de opmeting door een landmeter kwam er een plan uit de jaren '60 naarboven waarbij uit een meetschets zou komen dat de afstand effectief 3,60 meter tot de linkerbuur is met de buurtweg er tussen. Hierdoor zou de breedte van de buurtweg nu ineens 3,60 meter bedragen in plaats van de 2,40 meter zoals opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. Hierdoor zijn we dus zeer beperkt in de mogelijkheden langs de westelijke gevel en staat onze omheining zelfs overal te ver, aangezien de 3,60 m bijna over de ganse lengte wordt doorgetrokken.

Welke plannen tellen nu? Moet er gekeken worden naar de Atlas der Buurtwegen met een breedte van 2,40 m of telt een meetschets uit de jaren '60 waarbij er nooit rekening werd gehouden met de breedte van de buurtweg, noch van een stuk grond dat mogelijk tot de woning zou behoren. De zijgevel werd toen gewoon als perceelsgrens genomen.

Wat zijn onze mogelijkheden?

Alvast bedankt
Met vriendelijke groeten

Stefan

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 02 nov 2023 19:32

Wat staat er in de vorige verkoopakten . .. misschien ver teruggaan.
Staan er nog afbakeningspaaltjes? voor en achter?
Wanneer zijn die geplaatst?
Wat zegt uw notaris?

Flan
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 02 nov 2023 19:50

Wat staat er in de vorige verkoopakten . .. misschien ver teruggaan.
Staan er nog afbakeningspaaltjes? voor en achter?
Wanneer zijn die geplaatst?
Wat zegt uw notaris?
In onze verkoopsovereenkomst stond hier in ieder geval niets specifiek van vermeld. Eerste en enige verkoopsovereenkomst voor ons dateert van 1954. Ik heb alvast navraag gedaan bij onze notaris hierover als hier iets specifiek van kan worden worden terug gevonden.

Wat betreft de afbakeningspaaltjes: deze zijn niet aanwezig. De landmeter en mezelf konden nergens een grenspaaltje of steen vaststellen.

Ikzelf denk dat tijdens de meting van de jaren '60 hier nogal lichtvoetig mee omgegaan is, zonder de Atlas der buurtwegen te raadplegen. De buurtweg staat namelijk ook niet op dit plan aangeduid.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”