zonnepanelen

Bart Joos
Topic Starter
Berichten: 9
Juridisch actief: Nee

zonnepanelen

#1 , 06 mar 2022 14:00

Ik ben mede-eigenaar van een gebouw met 3 wooneenheden.

Kan ik dan zonder overleg met de andere mede-eigenaars één derde van het dak gebruiken om er zonnepanelen te leggen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22335
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 06 mar 2022 16:11

NEEN. Het dak is gemeenschappelijk over zijn gehele oppervlakte, tenzij er in de basisakte aan iedere mede-eigenaar een welbepaald deel van dat dak werd toegewezen. Maar dat denk ik niet.
Je zal toestemming dienen te vragen op de AV.

Thomas_A
Berichten: 2437
Juridisch actief: Nee

#3 , 06 mar 2022 17:27

Zo werkt het uiteraard niet.

In een gemeenschappelijke gang of tuin heeft ook niet iedereen het recht op privatief gebruik van zijn deeltje hiervan.

Reclame


lebragard
Berichten: 239
Juridisch actief: Nee

#5 , 07 mar 2022 09:27

Kan ik dan zonder overleg met de andere mede-eigenaars één derde van het dak gebruiken om er zonnepanelen te leggen?

Neen , zonder overleg en toestemming kan u dit niet , MAAR u hebt recht op één derde van het dak om zonnepanelen te plaatsen.

Oude Belg
Berichten: 3192

#6 , 07 mar 2022 14:10

Kan ik dan zonder overleg met de andere mede-eigenaars één derde van het dak gebruiken om er zonnepanelen te leggen?

Neen , zonder overleg en toestemming kan u dit niet , MAAR u hebt recht op één derde van het dak om zonnepanelen te plaatsen.
Het dak is gemeenschappelijk, dus dat kan niet.
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

lebragard
Berichten: 239
Juridisch actief: Nee

#7 , 07 mar 2022 17:52

Inderdaad het dak is gemeenschappelijk MAAR ook sinds 1/1/2019 wet mede-eigendom :
Art. 3.71. Materieel gebruik en genot
Elke mede-eigenaar heeft recht op het materiële gebruik en het genot van het onverdeelde goed, overeenkomstig zijn bestemming en zonder dat dit gebruik en genot zijn evenredig aandeel mag te buiten gaan.

De memorie van toelichting :
"Een proportioneel recht van gebruik van de gemeenschappelijke delen als grondregel vastleggen, strookt niet met de gebruikelijke aard van de gemeenschappelijke delen van een onroerende mede-eigendom. Zoals blijkt uit de bespreking van artikel 143 van het voorontwerp kan het recht van de mede-eigenaars om de gemeenschappelijke delen proportioneel te gebruiken, uiteraard niet slaan op het gebruik van gemeenschappelijke delen zoals de trap, de gang of de lift, die nodig zijn om gebruik te maken van de privatieve delen. Het zijn evenwel die zaken die doorgaans de gemeenschappelijke delen van een onroerende mede-eigendom uitmaken. Het dispositief moet bijgevolg herzien worden teneinde het beginsel van een proportioneel recht van gebruik van de gemeenschappelijke delen te beperken tot de delen die niet nodig zijn om het goed te gebruiken en die zich gezien de aard ervan lenen tot een dergelijk proportioneel gebruik (bv. een fietsenhok of een kelder........." ( in dit geval het dak voor plaatsen van zonnepanelen !)


TS , ben zo vrij een stappenplan te geven :

ZONNEPANELEN

Hoe makkelijk het is om zonnepanelen op jullie gemeenschappelijk dak te plaatsen, hangt van een paar dingen af.
Bijvoorbeeld: hoe goed is het contact met de andere eigenaren? .......
.
A. Er is contact met de meeste bewoners en we de VME is ingeschreven bij de kruispuntbank.
Heb je een appartement in een VME die goed georganiseerd is? Dan moet je een aantal zaken formeel goed regelen.
Eerst moet een meerderheid van de eigenaren akkoord gaan met het plaatsen van zonnepanelen. Dat kan eventueel ook via een volmacht.
Daarna moeten de leden officieel een besluit nemen over hoe jullie het dak gaan verdelen.
En vervolgens beslist
iedereen voor zichzelf of hij meedoet. Hiervoor kun je het stappenplan gebruiken.

In 4 stappen zonnepanelen met VME.
Stap 1. Check en verdeel samen het dak
Stap 2. Beslis of je meedoet
Stap 3. Neem samen een rechtsgeldig besluit
Stap 4. Kies samen een leverancier



Stap 1: Check en verdeel het dak

Eerst moet je uitvinden hoeveel zonnepanelen er op het dak passen, en hoeveel panelen elke eigenaar maximaal kan neerleggen.
a. Bepaal hoeveel panelen er op het dak passen
Een goede installateur kan een behoorlijk precieze opbrengstverwachting voor het dak bepalen,alsook hoeveel zonnepanelen..

b. Verdeel het dakoppervlak over de eigenaren
Bekijk de basisakte die je bij de koop van je appartement of huis kreeg van de notaris. Daarin staan de ‘quotiteiten’ van de diverse woningen. Heeft iedereen hetzelfde quotiteiten? Dan kan iedereen een even groot dakoppervlak krijgen. Zijn ze verschillend? Dan moet je hier bij het verdelen van het dak rekening mee houden.
Tip: Kom je er niet uit? Vraag dan bemiddeling van een deskundige.

c. Verdeel de panelen over de eigenaren
Nu kun je het aantal zonnepanelen die op het dak passen verdelen over de woningen. Daarbij houd je rekening met de quotiteiten. Dit is alleen een theoretische verdeling: je maakt hier nog geen keuze of en hoeveel panelen je daadwerkelijk gaat kopen.
Zorg ervoor dat de opbrengst van de zonnepanelen voor elk dakdeel gelijk is. Dat kan betekenen dat iemand met een minder gunstig stuk dak een groter deel krijgt toebedeeld om de opbrengst zo veel mogelijk gelijk te houden. Een dakdeel op het zuiden is bijvoorbeeld gunstiger dan een dakdeel op het oosten of westen. Dat kun je compenseren door een groter dakdeel op het oosten of westen toe te wijzen.

Let op: Ook als iemand nu geen zonnepanelen wil, krijgt die toch een deel van het dakoppervlak. Dit recht zit dan vast aan de woning. De keuze om wel of geen panelen te nemen staat hier los van.

Stap 2: Beslis of je meedoet
Nu is het tijd voor elke eigenaar om te beslissen of je wel of niet meedoet.
a. Check de opstalverzekering
Controleer de “blokpolis” . Sommige verzekeraars verzekeren schade aan zonnepanelen niet of slechts beperkt. Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die speciale verzekeringen hebben voor zonnepanelen. Check hoe dit zit !
b. Neem de beslissing: wie doet er mee?
Nu wordt duidelijk wie er zonnepanelen wil installeren, en dus hoeveel panelen er op jullie dak kunnen komen! Tijd voor de volgende stap…

Stap 3: Neem samen een rechtsgeldig besluit

a. Organiseer een AV (algemene vergadering)
b. Vraag de mening van je mede-eigenaren
c. Neem een besluit volgens de statuten en de wet mede-eigendom.
Vaak is een twee-derde en 4/5 meerderheid voldoende. Het is handig om ook rekening te houden met eventuele eerdere afspraken over het gebruik van het dak. Die afspraken zijn terug te vinden in de notulen van eerdere vergaderingen. Kom je er niet uit, dan kun je een jurist om advies vragen.
Gaat een meerderheid van de eigenaren akkoord met het plaatsen van zonnepanelen? Dan ben je klaar voor de volgende stap!

Let op: het gaat alleen om het akkoord om zonnepanelen te laten plaatsen. Dit staat los van de keuze of die eigenaar ook zelf zonnepanelen wil. Dus een eigenaar kan toestemming geven (aan de andere eigenaren) om zonnepanelen te plaatsen, terwijl die eigenaar zelf geen zonnepanelen wil kopen.

Stap 4: Kies samen een leverancier

a. Stem af met de anderen
Willen er meerdere eigenaren een set zonnepanelen kopen? Dan heeft het de voorkeur om de panelen allemaal bij dezelfde leverancier te kopen. En om ze op hetzelfde moment te laten installeren. Meer zonnepanelen tegelijk laten plaatsen maakt het voor een leverancier interessanter om een goede prijs te geven.
b. Ieder zijn eigen systeem
Hoewel je de aankoop van de zonnepanelen samen kan doen, krijgt elke eigenaar die meedoet een eigen set zonnepanelen. Deze set wordt al dan niet aangesloten op een eigen omvormer en de eigen meterkast. Bij kleine VME’s is er vaak geen collectief verbruik van stroom (zoals bij grotere VME’s vaak wel het geval is, bijvoorbeeld voor de lift of verlichting). Is er een collectieve meter waar de zonnepanelen op aangesloten zouden kunnen worden? Het is immers geen optie om alle zonnepanelen aan te sluiten op de meterkast van 1 woning, want dan krijgen de andere eigenaren geen stroom van de zonnepanelen.
Of ieder zijn eigen systeem….alles.is mogelijk. Ook de nodige aandacht geven aan wie doet en de kosten mbt. het onderhoud en later het verwijderen vd ZP ect……
De AV beslist met een:
• 4/5 met betrekking tot het verlenen van een recht van opstal, of andere daad van beschikking,
• 2/3 voor zover materieel aan de gemene delen moet worden geraakt.
• Statuten dienen (eventueel) aangepast te worden mbt. de zonnepanelen op het gemeenschappelijk dak.

tip : gaat de AV niet mee in het verhaal , kan je beroep doen op een vrederechter......

LYNX XX
Berichten: 2592
Juridisch actief: Nee

#8 , 07 mar 2022 20:23

#7 Lebragard

Zeer zinnige uiteenzetting en te volgen werkwijze.
Niet zo maar op eigen houtje handelen.

lebragard
Berichten: 239
Juridisch actief: Nee

#9 , 09 mar 2022 22:14

Inderdaad "LYNX xx" zinnige uiteenzetting , verrassend , vernieuwend en gelet op géén tegenantwoord van Mava105 , Thomas A en de Oude Belg , die het tegendeel beweren (!) mogen we ervan uitgaan dat het nieuw art.3.71 (vanaf 1/1/2019) onverkort van toepassing is mbt. plaatsen van zonnepanelen op het gemene dak. (herlees "7)

Ook zou dit toepassing kunnen hebben (context afhankelijk) op de gemene tuin , waar achteraan , een braakliggend stuk grond bv. een privatieve moestuin kan komen......maar verhaal blijft zoals bij een ander art.3.82 §2 het is steeds de die AV beslist , maar die moet wel goede argumentatie hebben om dergelijke werken niet toe te laten of zlef uit te voeren. Een vrederechter heeft eventueel het laatste woord......en in deze worden oa. laadpalen , zonnepanelen , airco's , warmtepompen...meestal/altijd toegelaten.

Er zijn nog minstens 10 relevante nieuwigheden vervat in het "goederenrecht" "zakenrecht" "eigendomsrecht" die in invloed hebben op de wet mede-eigendom..... en waarvan de draagwijdte door elke "practicus" moet gekend zijn om juiste "info" te geven , vandaar mijn tussenkomst..............art.3.71 is nieuw en verrassend , herlees memorie van toelichting #7

Mijn herhaling : Neen , zonder overleg en toestemming kan u dit niet , MAAR u hebt recht op één derde van het dak om zonnepanelen te plaatsen. (rekening houdend met uw aandelen)

mava105
Berichten: 22335
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#10 , 10 mar 2022 12:33

Inderdaad "LYNX xx" zinnige uiteenzetting , verrassend , vernieuwend en gelet op géén tegenantwoord van Mava105 , Thomas A en de Oude Belg , die het tegendeel beweren (!) mogen we ervan uitgaan dat het nieuw art.3.71 (vanaf 1/1/2019) onverkort van toepassing is mbt. plaatsen van zonnepanelen op het gemene dak. (herlees "7)

@tebraga keurt zijn eigen antwoord goed, dus zal het wel OK zijn..

lebragard
Berichten: 239
Juridisch actief: Nee

#11 , 10 mar 2022 20:40

Inderdaad artikel 3.75 is vrij nieuw maar we zijn nooit te oud om bij te leren of om up to date te blijven om hier op dit forum ook de juiste informatie te geven.....

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”