Erfdienstbaarheid

kvitske
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Erfdienstbaarheid

#1 , 13 sep 2021 16:03

Mijn vrouw en ik woonden in een halfopen bebouwing waar we circa 2016 zijn gaan wonen. Bij tekenen van de verkoop, stond netjes in de akte dat er een erfdienstbaarheid was, namelijk het toilet op de benedenverdieping dat leegloopt in de beerput van de buren.

Vorig jaar zijn wij verhuisd, en bij de verkoop hebben onze oud-buren aan het immokantoor laten weten dat er een niet eerder geregistreerde erfdienstbaarheid is, namelijk het toilet eerste verdieping waarvan de afvoer onder hun oprit loopt. Ze hebben daar nooit iets van gezegd tegen ons (we hadden er ook ruzie mee het laatste anderhalf jaar helaas), en in de oorspronkelijke akte stond er niets van. Ik vermoed dat, aangezien de twee huizen ooit huis + schuur waren (wij woonden in het deel dat vroeger de schuur was), en nadien (toen de schuur een huis werd) de moeder van de buurman er woonde (en nadat zij stierf nog andere mensen), dat ze dat toen niet in een akte hebben laten vastleggen aangezien het toch om familie ging.

Nu wou de buurman dat dan toch officieel laten maken (wat me ook correct lijkt), en zijn notaris heeft hiervoor opzoekingswerk verricht, wat we pas nadien hebben vernomen. Nu komt die notaris af met een kost van zo'n €486 voor het opzoekingswerk voor die erfdienstbaarheid, en eist dat wij die betalen.

Het lijkt me echter dat het niet onze fout is dat die erfdienstbaarheid niet was opgenomen in onze akte destijds, en wij er dus niets van wisten? Kan dat zomaar dat wij er nu dan ineens wel voor moeten opdraaien terwijl het dan eerder een fout is die gebeurd is bij eerdere verkopen van dat pand?

Alvast bedankt!

eylis
Berichten: 8105

#2 , 13 sep 2021 17:43

U bent niet de eigenaar van het pand. Dus strikt genomen heeft men met u niets meer vandoen. Maar laten we de logica van de notaris volgen dat hij de vorige eigenaar (u dus, die de erfdienstbaarheid genoot) verantwoordelijk stelt voor de kosten van het opzoekingswerk mbt dit dossier. Dan lijkt het me eerder logisch dat hij de kosten dan aanrekent aan de eerste eigenaar die de erfdienstbaarheid deed ontstaan. want het is deze eigenaar die dit per notariele akte had moeten bevestigen (samen met de eigenaar van het lijdende erf)

Lanox
Berichten: 3273
Juridisch actief: Nee

#3 , 14 sep 2021 10:28

Mij lijkt dat degene die de erfdienstbaarheid wil laten registreren daar ook de kosten van draagt.
En Eylis, eerste eigenaar is de moeder van de buurman. Dus ook die redenering lijkt de factuur in dezelfde richting te sturen.

Reclame

mava105
Berichten: 20757
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 14 sep 2021 11:39

Wie heeft die afloop aangelegd? Was dat met akkoord van de buurman, of gebeurde het stoemelings? Het is de persoon die ze heeft aangelegd die dient te betalen voor de registratie.

MetenIsWeten
Berichten: 9
Juridisch actief: Nee

#5 , 17 sep 2021 11:20

Is er een extra afvoer aangelegd voor de WC op het eerste verdiep, of gebruikt die gewoon de afvoer waarop ook het toilet van het gelijkvloers is aangesloten.

Indien dat dezelfde afvoer is, lijkt het me niet dat er over een verzwaring van de erfdienstbaarheid kan gesproken worden.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”