Woning verkoop bij feitelijk samenwonenden.

GVT
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Woning verkoop bij feitelijk samenwonenden.

#1 , 22 jan 2017 22:06

Hallo,

Volgende situatie doet zich voor:
M/V zijn feitelijk samenwonend en kochten samen een woning dus beiden zijn eigenaar. Weliswaar via het aangaan van een lening en deels met eigen kapitaal (beiden).
De relatie gaat stuk en de M wenst te verkopen om een nieuw leven te kunnen beginnen. Kan de V 'moedwillig' dwarsliggen voor verkoop van de woning?
Indien ja, moet zij dan verplicht de M 'uitkopen'?

Mvg

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 22 jan 2017 22:24

Ze kan de verkoop eisen.
Desnoods via Rechtbank. Omdat niemand tegen zijn wil verplicht kan worden om in onverdeeldheid
te blijven.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

GVT
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 24 jan 2017 12:57

Dank voor uw antwoord. Maar ik vond nog het volgende terug:

'Artikel 815 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat niemand verplicht is in onverdeeldheid te blijven. De onverdeeldheid kan bezwaarlijk als een gunstige toestand bestempeld worden: zij bemoeilijkt de vrije beschikking van de goederen en belet er het goede beheer van. Inderdaad, elke beslissing betreffende het onverdeeld goed, vergt de toestemming van alle mede-eigenaars. Daarom ook bepaalde de wetgever dat deze ongunstige toestand aan niemand kan opgelegd worden. Indien de toestand van mede-eigendom gewild is, dus dat de mede-eigenaars de wil hadden om samen iets te bezitten, is de situatie helemaal anders. Met het arrest van 20 september 2013 besliste het Hof van Cassatie dat artikel 815 van het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing is op de vrijwillige mede-eigendom. Aangezien er hier sprake is van een gewilde situatie, kunnen de mede-eigenaars de verdeling niet eisen.'

Is een aankoop van een eigendom vrijwillig? Dus een vrijwillige mede-eigendom.
En kan de verkoop dan niet geëist worden?

Mvg

Reclame

Sirkii
Berichten: 5396

#4 , 24 jan 2017 13:06

Mede-eigendom is de term die gebruikt wordt voor bv appartementsgebouwen : deze hebben meerdere privatieven (appartementen) doch ook gemeenschappelijke delen (gangen, buitenmuren, dak, ...) Dit laatste is de "mede-eigendom".

"Mede-eigendom" is dus niet van toepassing op privatieven (gerechterlijk afdwingen verkoop van een privatief appartement) en evenmin voor een huis. Je kan hiervoor niet gedwongen worden om in onverdeeldheid te blijven.

'k Zou het arrest moeten vinden en lezen om 100% zeker te zijn doch 't lijkt mij de enige mogelijke uitleg te zijn.

GVT
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 24 jan 2017 21:42

Hartelijk dank voor de respons.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”