Huren sociale woning

shame123
Topic Starter
Berichten: 12
Juridisch actief: Nee

Huren sociale woning

#1 , 06 jul 2018 13:00

Mag men in een sociale woning blijven wonen, nadat men mede eigenaar geworden is van woning ouders, na overlijden moeder en vader nog in woning verblijft?

Kan men uit huurwoning gezet worden bij oprichten vennootschap op zelfde adres, echter zonder kosten in te brengen.

Dank bij voorbaat

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Oude Belg
Berichten: 3192

#2 , 06 jul 2018 13:11

Terechte vraag : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/08 ... woningen-/. Er was veel discussie rond, en ik weet niet of er iets gewijzigd is. Iemand?
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

LennieK
Berichten: 1858
Juridisch actief: Nee

#3 , 06 jul 2018 14:55

de nieuwe wetgeving is in voege sedert november, maar er zijn inderdaad nog heel wat onduidelijkheden.

Bij inschrijving zal er zich geen probleem voordoen, zolang je van de woning uit erfenis slechts naakte eigenaar bent en geen volle eigenaar kan je inschrijven

Reclame

Freshprince
Berichten: 495
Juridisch actief: Ja

#4 , 06 jul 2018 16:21

Als vader in de woning blijft, en dus het vruchtgebruik over de woning heeft (?), bent u slechts 'naakte' eigenaar.

De notaris is de geknipte persoon om u te vertellen hoe het met de eigendomsrechten staat of later kan staan (dus of uw vader effectief de volledige vruchtgebruiker is geworden/zal worden)

In die hypothese (vader = vruchtgebruiker) is de wet klaar en duidelijk en zegt ze dat enkel de volle eigendom of het volledige vruchtgebruik niet kunnen.

Voor alle duidelijkheid: volle eigendom = vruchtgebruik + naakte eigendom.

Naakte eigendom die u zou verwerven (in casu het geval indien u vader vruchtgebruiker zou worden) is geen probleem.

Zie art. 33 van het Socialehuurbesluit.

Art. 33.§ 1. [2 [3 Ter uitvoering van artikel 96, § 1, eerste lid, van de Vlaamse Wooncode zegt de verhuurder de huurovereenkomst op in de volgende gevallen:
1° de referentiehuurder of zijn wettelijke of feitelijke partner heeft een woning volledig of gedeeltelijk in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik verworven;
Raadpleeg voor belangrijke juridische beslissingen altijd een advocaat (met specialisatie in desbetreffende materie) of bevoegde instantie, niet enkel een forum!

MissChilli
Berichten: 63

#5 , 16 jul 2018 14:43

Neen. U mag geen vastgoed in bezit hebben onder eender welke vorm. Ook geen 68ste deel van een eigendom.
U dient uw deel te verkopen of weg te schenken.
Er zijn uitzonderingen in tijd. Stel u wil uw deel weggeven of verkopen maar niemand wil het, dan kan u uitstel krijgen (geen afstel)

Freshprince
Berichten: 495
Juridisch actief: Ja

#6 , 16 jul 2018 18:11

Neen. U mag geen vastgoed in bezit hebben onder eender welke vorm.
Dit klopt niet. Zie post hierboven. Men mag geen eigenaar zijn in volle eigendom noch vruchtgebruiker. Men mag wel naakte eigenaar zijn en kan dus vastgoed bezitten zonder het KBSH te schenden.
Raadpleeg voor belangrijke juridische beslissingen altijd een advocaat (met specialisatie in desbetreffende materie) of bevoegde instantie, niet enkel een forum!

Terug naar “Huren”