(verhuurder) opzeg contract na vervaldatum - op zoek naar menselijke oplossing

maartenve
Topic Starter
Berichten: 3

(verhuurder) opzeg contract na vervaldatum - op zoek naar menselijke oplossing

#1 , 24 jun 2018 14:46

Dag Iedereen,

korte beschrijving situatie
begin huur: febr 2010 (standaard 9j)
einde contract: 31 jan 2019
geen idee of het geregistreerd is (lijkt me ook niet zo belangrijk in deze case)
Appartement geërfd uit erfenis

Momenteel zit er een oudere dame in het appartement die vandaag al moeilijkheden heeft met de betaling. Ze is tot hiertoe zeer stipt in de betaling maar elke keer als er grotere sommen te betalen zijn (water/energie) vraagt ze ons steeds om in schijven te mogen betalen (ook weer stipte betalingen). Huurindexatie doen we nauwelijks omdat we merken dat het moeilijk zou zijn.

31 jan vervalt het 9j contract en we zijn niet van plan om het te verlengen. Enerzijds verhuren we onder de prijs. Anderzijds willen we het appartement misschien over een jaar verkopen. Anderzijds is de huurder een kettingroker en is er een indringende sigarettengeur in het appartement. Onbehandeld gaat dit een negatieve invloed hebben op de verkoopprijs.
Ik heb begrepen dat als we niet 6 maanden voor aflopen het huurcontract opzeggen, het voor 3j langer blijft lopen? Deze verlenging zien we niet zitten omwille dat we dus potentieel willen verkopen of toch in elk geval wat willen opknappen/opnieuw verhuren.

De vraag is concreet of jullie het verhaal hierboven kunnen bevestigingen of aanvullen? Anderzijds ben ik niet ongevoelig voor haar situatie en dat ze op haar leeftijd naar een nieuw appartement moet zoeken. Zijn er mogelijkheden waarbij de dame misschien wel wat marge krijgt maar waarbij we zelf niet juridisch in onze voet willen schieten door ongewild contractverlengingen toe te staan?

Bedankt

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#2 , 25 jun 2018 11:55

Eerlijk gezegd denk ik dat je best gewoon de opzeg doet van het huurcontract. Heeft de oudere dame nog familie (kinderen?) die haar kunnen helpen om een nieuwe woonst te zoeken?

Ik zie niet meteen een mogelijkheid om de dame nog wat uitstel te gunnen (dit contract opzeggen, en een tijdelijk contract van 1 jaar aanbieden? Maar ik heb geen idee of dit wettelijk wel mag). En langs de andere kant: hoe lang ga je uitstel geven? Als je nu de opzeg geeft, heeft de dame een half jaar om een oplossing te zoeken. Dit lijkt me toch voldoende?
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

bosprocureur
Berichten: 6858

#3 , 25 jun 2018 13:30

Als je haar laat wonen met een nieuw contract van één jaar bijvoorbeeld, dan vrees ik dat je toch voor drie jaar met de huurster opgezadeld blijft. Wat eventueel zou kunnen helpen is b.v. een contract van bezetting ter bede, voor enkele maanden, en intussen haar actief stimuleren/helpen om iets anders te vinden.

Reclame

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#4 , 25 jun 2018 13:33

Als je haar laat wonen met een nieuw contract van één jaar bijvoorbeeld, dan vrees ik dat je toch voor drie jaar met de huurster opgezadeld blijft.
Is dit effectief zo? Ik meende ooit iets gehoord te hebben dat de verhuurder een 9-jarig contract niet mag opzeggen om daarna dezelfde huurder een tijdelijk contract aan te bieden, maar ik heb geen idee hoe het effectief zit. Wordt dit tijdelijk contract dan meteen een 9-jarig contract in dat geval? In dat geval zal de TS niet enkel no 3 jaar opgezadeld blijven, maar ook nog eens een schadevergoeding moeten betalen na die drie jaar?
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

bosprocureur
Berichten: 6858

#5 , 25 jun 2018 13:40

Ik vrees dat een verlenging (van de huur) met één jaar zal geïnterpreteerd worden als verderzetting van de lopende huur. en de verhuurder kan opzeggen op het einde van elke driejarige periode... Beëindigen kan dan ook alleen mits zes maand opzeg.

Misschien kan dat dan omzeild worden met een contract van bezetting ter bede, maar of dat echt een oplossing biedt zonder begeleidende maatregelen ??

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#6 , 25 jun 2018 13:53

'k Vrees er ook een beetje voor dat iedere vorm van verlenging van het huidige contract risico's met zich zal meebrengen (voor de verhuurder). Dus best de huur opzeggen. Als ik de TS goed begrijp moet ze er sowieso uit. Dus wat voor zin heeft het om dit nog enkele maanden extra te rekken?
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

KJ86
Berichten: 2663

#7 , 25 jun 2018 21:17

Niet te veel medelijden hebben, 6 maanden moet ruim voldoende zijn om een oplossing te vinden.
Je zal al genoeg vloeken als je die aanslag van de sigaretten moet verwijderen van uw muren, deuren, keuken, plafonds, ramen, venstertabletten, schouwmantel,... enz.
Niet onderschatten hoeveel dat zoiets kost, laat het gerust begroten en durven om schade aan te rekenen voorbij het bedrag van de waarborg.

Freshprince
Berichten: 495
Juridisch actief: Ja

#8 , 25 jun 2018 23:10

Je zal het contract moeten opzeggen, uiterlijk zes maand voor de vervaldag, om de verlenging met drie jaar te voorkomen.

In geval de zes maanden te kort blijken en jijzelf met een kleine verlenging akkoord zou willen gaan, dan wordt dit perefect wettelijk geregeld.

Op basis van art. 11 Woninghuurwet kan u een verlenging toestaan - bv. drie maanden. De huurder moet dit aan u vragen met aangetekend schrijven, uiterlijk een maand voor het einde van opzeg. Daarna - bij akkoord - wordt best een onderhandse akte geschreven die verwijst naar het verzoek huurder + art. 11 Woninghuurwet, met duidelijke duurbepaling van de verlenging omwille van buitengewone omstandigheden en de nieuwe vervaldag contract.

Volgens rechsleer en -spraak valt hoge leeftijd ook onder 'buitengewone omstandigheden'.

Hier eens lezen: https://justitie.belgium.be/nl/themas_e ... andigheden

Best beseft de huurder wel dat dit een uitzonderingsregime is en u in principe verwacht dat de woning vrij is na de reguliere opzeggingstermijn.
Raadpleeg voor belangrijke juridische beslissingen altijd een advocaat (met specialisatie in desbetreffende materie) of bevoegde instantie, niet enkel een forum!

LennieK
Berichten: 1866
Juridisch actief: Nee

#9 , 28 jun 2018 11:37

Ik ga akkoord met Freshprince. Ik zou de opzegbrief zo snel mogelijk versturen, hoe meer tijd om een oplossing te zoeken voor verhuis hoe beter

maartenve
Topic Starter
Berichten: 3

#10 , 02 jul 2018 14:35

bedankt iedereen. Hier kan ik mee voort.

Terug naar “Huren”