Pagina 1 van 1

huur

Geplaatst: 09 mar 2008 04:30
door armani
Als je een huurder bent met een 3- jarig contract en het appartement word te koop gezet door de verhuurder ben je dan verplicht een opzeg te doen van 3 maanden als huurder als je zelf weg wilt? De einddatum van het contract is wel nog niet bereikt. Moet ik dan ook de schadevergoeding van 3 maanden huur betalen die de verhuurder me vraagt?

Geplaatst: 09 mar 2008 10:51
door webmaster
Zonder het concrete huurcontract te zien kunnen we enkel zeer algemeen antwoorden, gelieve daar rekening mee te houden:

wanneer het appartement te koop gezet wordt, dan veranderd er in principe niks aan de lopende huurovereenkomst en dienen alle bepalingen inzake opzeg en opzegvergoeding nageleefd te worden.

Geplaatst: 10 mar 2008 13:28
door j.demoor
“Art.3...§ 6. In afwijking van § 1 kan de huurovereenkomst schriftelijk worden gesloten voor een duur die korter is dan of gelijk aan drie jaar.Die huurovereenkomst is niet onderworpen aan de bepalingen van de * §§ 2 tot 5....”(Woninghuurwet 20 februari 1992).

* Dit houdt in dat zij niet vóór haar einde opzegbaar is en “Art.12.Behalve als zij er anders over beschikken,zijn de bepalingen van deze afdeling van DWINGEND recht.”(Woninghuurwet).

‘Art.9,al.1 en 2,is een dwingende bepaling ten gunste van de werknemer,maar niet ten gunste van de werkgever.Hieruit volgt dat bij ontstentenis van geschrift de werkgever deze wetsbepaling niet mag inroepen om te vorderen dat de voor een bepaalde tijd gesloten arbeidsovereenkomst zou worden beschouwd als een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur‘[Cass. 22 januari 2007(Van Den M./W.J.),R.W.2007-08,612-613].

Hieruit kan afgeleid worden dat van een dwingende bepaling die de huurder beschermt niet ten gunste van de verhuurder contractueel mag afgeweken worden doch wel ten gunste van de huurder.

Onderzoek dus in de tekst van uw huurovereenkomst of deze een vervroegde opzegmogelijkheid voorziet en onder welke voorwaarden.Is dit niet het geval dan kan de huurovereenkomst enkel vervroegd beëindigd worden met WEDERZIJDSE toestemming.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.