Verhuur vaste termijn

CityBird
Topic Starter
Berichten: 794

Verhuur vaste termijn

#1 , 26 apr 2018 07:26

Een appartement in familiebezit is momenteel verhuurd voor een vaste termijn van 2 jaar, destijds gevraagd door huurder. De huurder heeft echter vroegtijdig per AS opgezegd en wil uiteraard de resterende termijn niet betalen (11 maanden).

1) Kunnen wij dit opnieuw verhuren of moeten wij wachten op de uitspraak van een vrederechter?
2) Heeft herverhuur gevolgen voor het bekomen van een schadevergoeding?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LennieK
Berichten: 1866
Juridisch actief: Nee

#2 , 26 apr 2018 10:35

Je zou in principe een minnelijke overeenkomst kunnen op papier zetten met de huurder, die inderdaad die 11 maand 'overruled'. Dan is het vrij zodra de sleuteloverdracht heeft plaatsgevonden en de meterstanden genoteerd werden op de datum die je overeenkomt met de huidige huurder.

Of wens je effectief dat de huurder die resterende 11 maanden volledig betaald?

Blaatpraat
Berichten: 3795

#3 , 26 apr 2018 12:31

1) Nee, je kan dit niet opnieuw verhuren. Het huidige huurcontract loopt nog steeds, en je kan geen dubbele inkomsten uit 1 huurwoonst ontvangen.
2) Zie 1.

In theorie heb je recht op die 11 maanden huur, het contract is immers niet vervroegd opzegbaar tenzij minnelijk overeen te komen.
In praktijk zelf mijn boekgevoel dat de vrederechter je geen 11 maanden zal toekennen, maar een iets lager bedrag wel.
Gangbaar is vaak 3 maanden vergoeding (let wel: bij lange duur zou dit momenteel 2 maanden huur zijn; daarom is 3 maanden gangbaar omdat het anders bitter weinig nut heeft om korte contracten af te sluiten).
Stel dit voor aan je verhuurder: 3 maanden opzeg (die deze sowieso moet doen) + 3 maanden wederverhuringsvergoeding.
Indien niet akkoord kun je ook dit voorstel leggen aan de vrederechter, en aantonen dat jijzelf minnelijk probeerde te zijn en niet de volledige huur te eisen, waar je normaal wel recht op hebt.

Maar dus: zolang er geen overeenkomst is, en er geen uitspraak is, of de termijn van huur afgelopen is, mag je dat pand niet opnieuw verhuren.
Vergeet ook de uittrede niet te regelen voordat je iemand anders laat huren, anders heb je geen bewijs van eventuele schade, en discussie bij meterstanden en dergelijke.

Reclame

CityBird
Topic Starter
Berichten: 794

#4 , 26 apr 2018 13:49

Wij willen uiteraard dat hij dit contract respecteert, is echter geen optie meer omdat de huurder het appartement reeds "hals over kop" verlaten heeft, gelukkig niet met de noorderzon. Heeft naar eigen zeggen reeds een andere woning gehuurd en kan zich geen twee appartementen veroorloven. Wil ook geen opzeg doen, noch elke verdere betaling en voor het einde van de maand volledig opleveren.

Didymus
Berichten: 2061

#5 , 26 apr 2018 14:11

Dan zal u toch naar de vrederechter moeten, maar eerst aangetekend in gebreke stellen bv. met het schikkingsvoorstel van Blaatpraat.
"sowieso" schrijf je zo.

Terug naar “Huren”