sleutels afgeven

Maarten_Creemers
Topic Starter
Berichten: 59
Juridisch actief: Nee

sleutels afgeven

#1 , 26 mar 2018 14:38

Dag allemaal,

Deze post is niet zozeer voor een probleem, maar eerder om het te voorkomen.

De situatie is als volgt: Ik heb iets minder dan een jaar gehuurd. Nu, omwille van problemen omtrent huisdieren zijn we bij het vredegerecht beland en daar is uiteindelijk (na veel getrek en gesleur) uit de bus gekomen dat we het contract minnelijk beindigen.

Natuurlijk is de relatie met de verhuurder ondertussen zo zuur als het maar zijn kan. Hierdoor ben ik er ook vrij zeker van dat hij ons nog een laatste hak zal willen proberen te zetten bij het opleveren van het appartement. Ik durf er vergif op in te nemen dat hij de waarborg niet zal willen vrijgeven.

Vandaar dat hier preventief al eens mijn licht ga opsteken: hebben jullie tips om dit te voorkomen?

Wat ga ik sowieso al zelf in handen nemen?
- Papieren overdracht water / energie. Die neem ik mee en zal ik zelf wel opsturen.
- Hij heeft nog een werkplaats achter waar hij stroom krijgt via mijn meter. Op de papieren van de overdracht van de energie wil ik dat zijn verbruik er vanaf getrokken wordt.
- ik teken niks waarop staat dat hij waarborg in houdt.
- ik heb zelf de sloten vervangen. Ik steek de originele sloten er pas terug in als hij de waarborg vrij heeft gegeven (of iets tekent waarop staat dat hij dit vrij geeft. Bestaat hier een modelformulier voor?)
- ik laat mijn post de komende 6 maanden doorsturen naar mijn nieuw adres.
- als laatste zorgen we er natuurlijk voor dat we het appartement in een deftige staat achterlaten.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LeenW
Berichten: 12824

#2 , 26 mar 2018 14:40

U moet de originele sloten er al terug in hebben steken bij de uitgaande plaatsbeschrijving. Pas daarna kan de waarborg teruggestort worden. Dat puntje gaat u dus moeten laten vallen.

Freshprince
Berichten: 495
Juridisch actief: Ja

#3 , 26 mar 2018 19:53

1. De woning terug geven zoals het hoort: in overeenstemming met de oorspronkelijke staat behoudens sleet.

2. Niets tekenen waarmee je niet akkoord bent.

3. Tot een onderlinge regeling proberen komen m.b.t. de borg.

4. Indien gelukt, beiden het vrijgave document bank tekenen. (Kan je evt al ophalen bij je bank.)

5. Indien niet gelukt, dan wordt het vredegerecht.

Zie boven - zeker dat van de sloten niet doen!
Raadpleeg voor belangrijke juridische beslissingen altijd een advocaat (met specialisatie in desbetreffende materie) of bevoegde instantie, niet enkel een forum!

Reclame

Maarten_Creemers
Topic Starter
Berichten: 59
Juridisch actief: Nee

#4 , 27 mar 2018 20:11

ik heb het huurderssyndicaat ook aan de lijn gehad. Ze geven ook aan dat ik de sleutels absoluut dien af te geven. Als dat de gebruikelijke gang van zaken is zal ik dit ook doen.

het enige waar ik nog niet uit ben is het volgende: wat als hij me nog een laatst hak wil zetten en hij moeilijk gaat doen om de waarborg? Wat dan? Welke poot heb ik nog om op te staan als ik de sleutels heb afgegeven? Stel, hij maakt zelf wat schade en gaat dit in mijn schoenen proberen te schuiven (want dit kan hij als hij de sleutels reeds heeft, niet?)

ik teken uiteraard niets waar ik niet mee akkoord ga. Ik zal de bank alvast even contacteren voor dat document. Thanks voor de tip!

LeenW
Berichten: 12824

#5 , 27 mar 2018 20:45

Sleutels worden afgegeven bij de uittredende plaatsbeschrijving, die u beide ondertekent. Alle schade daarna is voor zijn rekening.

Freshprince
Berichten: 495
Juridisch actief: Ja

#6 , 28 mar 2018 10:39

Als er geen akkoord is m.b.t. de inhoud van plaatsbeschrijving kan je vragen om bewijs afgifte sleutels (verhuurder tekent voor ontvangst).

Ik geloof daar trouwens niet in: welke verhuurder gaat zijn eigen pand nu zelf beschadigen om dan een procedureslag te moeten voeren, met zeer onzekere uitkomst, om daarvoor een vergoeding te krijgen? Vergoedingen (via rechtszaak) wegens huurschade houden (normaal gezien en zeker als de andere partij dat inroept) rekening met vetusteit waardoor bij vervanging van een item de verhuurder nog eens geld zal moeten toesteken ook...
Raadpleeg voor belangrijke juridische beslissingen altijd een advocaat (met specialisatie in desbetreffende materie) of bevoegde instantie, niet enkel een forum!

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 28 mar 2018 11:46

Daarbij zal de VR steeds een gerechtelijk expert aanstellen om de huurschade vast te stellen en te ramen. Het voorschot dient door de aanklager, in dit geval dus de verhuurder, te worden betaald. Dat kan redelijk hoog uitvallen en een uitslag moet je gewoonlijk niet de eerste 6 maanden verwachten. Pas na de expertise zal VR beslissen wie wat moet betalen, rekening houdende met de vetusteit. Mogelijks moet je dan maar een deel van het voorschot van de deskundige terugbetalen aan de verhuurder.

Maarten_Creemers
Topic Starter
Berichten: 59
Juridisch actief: Nee

#8 , 28 mar 2018 16:13

Ok, thanks voor de feedback!

Goh, het lijkt me ook zeer onwaarschijnlijk dat hij zelf schade gaat maken om het me later in mijn schoenen te schuiven...

toch... ik sta bij die kerel van niks meer te kijken. Ik hoor al heel lang niets anders als 'je moet je daar geen zorgen over maken' 'hij heeft geen poot om op te staan' en toch... na alles wat er het afgelopen jaar gebeurd is vertrouw ik het allemaal voor geen meter meer.

alles komt op papier en staat het me niet aan teken ik niets.

in verband met dat heb ik ook nog 1 dringende vraag: Hij heeft nog een achterbouw waar hij stroom krijgt via mijn meter. hij heeft er wel een metertje tussen staan en bij intrede heeft hij beloofd zijn verbruik van mijn verbruik af te trekken. Nu hoor je me al komen (sorry als ik aan het muggenziften ben, maar better safe than sorry): wat als hij dit nu ontkent en weigert te doen?

- Ik maak een papier op voor ontvangst van de sleutels
- We vullen de papieren van de nutsvoorzieningen in. Min zijn verbruik, uiteraard
- er wordt een uittredende plaatsbeschrijving opgemaakt
- indien akkoord: we gaan naar de bank voor de borg.

Nog 1 vraag: wat is 'vetusteit'?

Freshprince
Berichten: 495
Juridisch actief: Ja

#9 , 28 mar 2018 16:54

Vetusteit => waardevermindering door ouderdom.
Raadpleeg voor belangrijke juridische beslissingen altijd een advocaat (met specialisatie in desbetreffende materie) of bevoegde instantie, niet enkel een forum!

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#10 , 28 mar 2018 20:09

Op de papieren van de nutsvoorzieningen moet je de meterstanden van de maatschappij invullen. Je mag daar niet de stand van zijn tussenmeter aftrekken, want dan pleeg je fraude tov de nutsmaatschappij. Je moet het verbruik van zijn meter omreken met de eenheidsprijs van de maatschappij.
Alles in dubbel opmaken, ook de andere dokumenten

Terug naar “Huren”