De verhuurder verbiedt sporadisch logeren.

MrParkle
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

De verhuurder verbiedt sporadisch logeren.

#1 , 14 jan 2018 14:16

Situatie:
3 slaapkamer appartement
3-6-9 contract, geregistreerd
ingang contract: 01-01-2016

Voorgeschiedenis
Wij (een getrouwd koppel) wonen in een appartementsgebouw met in totaal 4 appartementen. Onder ons verbleven drie Nederlandse studenten die het appartement huurden als kotwoning. Wij hebben een goede band opgebouwd met één van de studenten en toen de overige studenten beslisten om te verhuizen, hebben wij voorgesteld dat hij kosteloos bij ons kan logeren als hij in België is.
Wij hebben via email dit besproken met onze huisbaas en toelating gevraagd om de derde sleutel van het appartement aan hem te geven (in bezit van de syndicus). Dit was in de eerste plaats geen probleem. De student logeert dus reeds 6 maand sporadisch bij ons, afwisselende periodes en afwisselende duur van de logeerpartijen. De bedoeling was dat hij zijn studies ging afmaken en daarna eventueel een kot zou gaan zoeken in een andere stad (zijn huidige studie is slechts een paar jaar bij ons te volgen, de vervolg studie moet elders gedaan worden). Helaas voor hem waren zijn cijfers niet goed genoeg en is dus de noodzaak om naar een andere stad te gaan niet van toepassing. Ondertussen is de band tussen ons en de student alleen maar gegroeid en zien we hem als deel van het gezin.

Probleem
De huisbaas stuurt ons een email met de vraag hoe het ermee zit, en dat het tijd wordt dat de derde sleutel terug gegeven wordt omdat er anders sprake is van onderverhuring en dat zij dat absoluut niet wilt. Daar kunnen wij volledig in komen en omdat de sleutel slechts een praktisch nut is, maak ik ook geen bezwaar hiervan. We hebben haar wel uitgelegd dat we voor de toekomst de mogelijke opties moeten (her)bekijken en dat de kans zeer groot is dat hij nog steeds blijft sporadisch logeren en dat we eventueel moeten overwegen om hem te laten registreren als kosteloze inwoner met haar schriftelijke goedkeuring.

Haar eerste emailreactie is deels positief in de zin van dat ze er geen bezwaar aan tilt dat hij sporadisch blijft logeren. Ze wijst er wel op dat wij haar huurders blijven, en hij geen onderhuurder is, alsmede dat wij alle verantwoordelijkheid dragen, wat ik ook niet meer dan normaal vind.
Een klein half uur later stuurt ze plots een email dat ze toch niet akkoord is met onze regeling en dat sporadisch logeren ook geen oplossing is en dat hij zo snel mogelijk een kot moet zoeken.

Onze vraag
Kan onze huisbaas beslissen over logées? Heeft zij het recht om te zeggen dat hij niet bij ons mag slapen/verblijven in de periodes dat hij in België is? Zijn hoofdverblijfadres blijft natuurlijk in Nederland. De duur van een logeerpartij verschilt elke keer en kan oplopen tot meer dan een week maar hij zal nooit onafgebroken bij ons verblijven.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8840

#2 , 14 jan 2018 14:40

Uw verhuurder heeft wettelijk totaal geen poot om op te staan en kan u niet verbieden dat wie dan ook bij u logeert. Strikt genomen moet u hem dat niet eens vertellen. U moet de logé ook nergens "registreren". Dat doen kotstudenten ook niet. Het is een andere zaak als de persoon permanent bij u zou wonen en zich echt zou vestigen op uw adres. Dan zou hij/zij zich moeten domicileren bij de gemeente. Maar zelfs dàn kan de verhuurder daar niets tegen inbrengen. Als er een kamer is waar je een logée kan laten overnachten is er totaal geen probleem en dan kan er daarover bij "Wonen Vlaanderen" ook geen klacht over neergelegd worden. (te kleine woning) Verwijs uw verhuurder vriendelijk door naar de huurwet en vraag hem beleefd dat hij zich laat adviseren door een gerechtelijk deskundige wat de rechten en plichten van een huurder betreft.

Blaatpraat
Berichten: 3793

#3 , 14 jan 2018 18:07

In diezelfde zin zou de verhuurder u kunnen verbieden om aan kinderen te beginnen, of als u een kind zou hebben, dat zijn/haar vriend(in) zou overnachten.
Een verhuurder heeft niets te zoeken in jouw privé, dit valt onder jouw privé. :-)

Reclame

berenod
Berichten: 942

#4 , 14 jan 2018 20:22

De verhuurder heeft zelfs niets te zeggen over de sleutels.

U hebt alle recht om iedereen die u wenst een sleutel te geven (mijn ouders en buurvrouw hebben er beide één, ik betrouw die mensen en het is smakelijk dat zij binnen kunnen moest er een probleem zijn).
Het is wel natuurlijk uw verantwoordelijkheid op het einde van het huurcontract ervoor te zorgen dat er geen sleutels meer in omloop zijn.

U mag ook zelfs het slot veranderen van uw appartement, zolang op het einde van het huurcontract de originele cilinder er terug inzit kunnen ze daar niets tegen inbrengen.

Terug naar “Huren”