geen vergunning

simpa
Topic Starter
Berichten: 8

geen vergunning

#1 , 05 jan 2018 18:32

Je zal het maar meemaken...na de verhuis (13.12) ga je naar de gemeente (20.12) en daar krijg je de melding dat de studio die ik huur in Zaventem niet staat geregistreerd als een studio maar als een garage/opslagplaats. Er is geen domicilie mogelijk. Het huurcontract is 1 jaar en bemiddeld via een immokantoor in Sterrebeek. ( niet geregistreerd)
De eigenaar geeft onomwonden toe dat dit oorspronkelijk een garage is en wil zich niet in orde stellen met de stedenbouwkundige dienst. Hoe laconiek hij erbij vertelt dat de electriciteit zou kunnen worden afgesloten. Mijn verzekering wil dit pand niet verzekeren.
Met de hulp van de huurdersbond heb ik de eigenaar officieel in gebreke gesteld. Het huurcontract is nietig. De makelaar heeft bepalingen van de deontologie geschonden en vandaag vertrekt er een aangetekende brief naar het BIV.
De raadsman van de eigenaar komt met een voorstel van 3 maanden geen huishuur te betalen en tegen dan zou ik hopelijk een andere woonst hebben gevonden.
Ik zie het anders, die eigenaar begaat een misdrijf en dit is onaanvaardbaar. Klaar! Via de huurdersbond dan toch de weg verder zetten of alvast uitkijken naar een nieuw plekje?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
KJ86
Berichten: 2663

#2 , 05 jan 2018 18:48

Zaventem moet u domiciliëren, blijven aandringen dus.
Voorstel van de verhuurder lijkt redelijk. Wat verwacht je zelf?
In alle waarschijnlijkheid kan je de studio een jaar bewonen zonder last te ervaren.
Stedenbouwkundige overtreding is iets tussen eigenaar en gemeente. Tegen dat er gedwongen uitgedreven wordt, is het contract van een jaar al lang uit.

simpa
Topic Starter
Berichten: 8

#3 , 05 jan 2018 19:04

juist, dat had ik ook gedacht maar ik was terug naar de gemeente gegaan en geen sprake van, geen domicilie. Nu ervaar ik wel hinder omdat dit niet echt te verwarmen is tenzij ik constant de verwarming ( op electriciteit) laat aanstaan en dan haal ik max 20°, het voelt veel kouder aan door grote ramen is dit niet een gezellige temperatuur, ik meet nu 17°. Mijn kleine slaapkamer is helemaal niet verwarmd. amper 14° om te slapen, dus veeel dons, veel dekens en warme kruik erbij gehaald. Het hoeft geen 20° te zijn maar gezellig kan ik niet rustig in m'n sofa zitten. Ik heb de eigenaar gevraagd dit asap te herstellen en hij zegt dat ik de enige ben met dit probleem. Niet moeilijk, een oorspronkelijke garage ombouwen naar een studio, hoe zit het dan met de isolatie? Nu, hij gaat eens langkomen. Ik leef op hoop en warme kruiken :oops:

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 05 jan 2018 20:10

Stedenbouwkundige overtreding is iets tussen eigenaar en gemeente.
Daar ben ik nog niet zo zeker van. In dit geval wordt het misdrijf juist gepleegd door het verhuren van de garage. Ik ken al minstens één zaak waarin in een gelijkaardige zaak (verhuren van een deel van een woning als appartement, terwijl het een eensgezinswoning is) de rechtbank beslist heeft dat de huurovereenkomst nietig is, de verhuurder alle ontvangen huur moet terugbetalen en de verhuurder geen recht heeft op een bezettingsvergoeding. Dit laatste zou immers een vermogensvoordeel van een misdrijf zijn.
Nietigheid van de huurovereenkomst impliceert wel dat de huurder de woning moet verlaten ...

Franciscus
Berichten: 38594

#5 , 05 jan 2018 22:53

In principe wordt de politie ter plaatse gestuurd om te zien dat u daar woont.
Edoch politie zal dan ineens alle mogelijke inbreuken vaststellen en de nodige PV' s opstellen.
Eventueel ineens een onbewoonbaarheid vaststellen en opslagplaats verzegeld ( door een bestuurlijke officier op advies van veiligheidsingenieur).
Nu als de gemeente politie geen opdracht geeft om te gaan controleren....

Nadeel is natuurlijk ook dat u op uw vorig adres op AACB ( dus ambtelijke afschrijving bij collegiaal besluit) wordt gezet dus u geen vaste woning in BE meer hebt.

En u zit tussen hamer en aanbeeld.

In principe is de bevoegdheid overgedragen aan Vlaanderen maar regelgeving is nog steeds geldig.
https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-won ... d-gemeente
ter info:
http://www.ibz.rrn.fgov.be/

https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q= ... FPrUdwj6Ik

https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q= ... Q1CrjVk3hK

simpa
Topic Starter
Berichten: 8

#6 , 06 jan 2018 10:16

Bedankt alvast iedereen voor jullie reacties :-)

Mijn eerste instantie was dat ik wel over 3 maanden een nieuwe plek ga vinden, geen tijd voor al die heisa erond want veel energie en tijd heb ik niet om dit in orde te maken. Ondertussen heb ik hem wel officieel in gebreke gesteld.

Nu de studio ziet eruit als een mooie studio met radiator en kleine slaapkamer, dubbel glas dus op eerste zicht niet direct onbewoonbaar maarrr het verwarmt niet zoals het moet, het duurt 8 u voor amper 20° te halen en dan vraag ik mij af hoe de vorige huurder hier heeft kunnen wonen.

Financieel kan ik het niet aan om erelonen van advocaten te betalen maar ik ga alvast een klacht neerleggen bij de politie, zoals Franciscus aangaf.
En de huurdersbond zal de gerechterlijke stappen nemen, die diensten werken ook prima denk ik dan.

Maar als ik morgen hieruit moet, kan ik bij vrienden logeren maar dat is niet direct een oplossing. Ik blijf hier uit pure noodzaak omdat ik s'nacht op de luchthaven werk en overdag rustig moet kunnen bijslapen.

Alvast hartelijk dank voorjullie ervaringen te delen, het sterkt me wel om verder te gaan!

Blaatpraat
Berichten: 3793

#7 , 06 jan 2018 11:36

En de huurdersbond zal de gerechterlijke stappen nemen, die diensten werken ook prima denk ik dan.
Dat doen ze niet hoor.
Ze helpen je met alles, tot aan de stap om naar de rechtbank te gaan, dit doen ze niet voor jou.

Met andere woorden: pas als de huurdersbond van pas zou kunnen komen, helpen ze niet meer.

simpa
Topic Starter
Berichten: 8

#8 , 08 jan 2018 22:05

inderdaad, exit huurdersbond. zo, we zijn weer met beide voeten op de grond beland.

Dan de betalende weg en dat is een moeilijke oefening. Als ik niet inga op zijn voorstel van 3 maanden ( wat nog te betwijfelen valt of dit pand zeker 100% verzekerd is? ) dan volgt een gerechterlijke procedure via een raadsman. Ik heb een consultatie gevraagd voor dit te bespreken.

Heeft iemand met juridische ervaring een schatting van de kosten (erelonen, etc) ?

Franciscus
Berichten: 38594

#9 , 08 jan 2018 22:18

U kan u toch perfect zelf verdedigen bij de vrederechter?
Wat gaat de verhuurder vragen? Ook hij is gebonden door dat 1-jarig contract.
Als hij naar de rechtbank trekt .... dan heeft hij toch een probleem.... u toch niet.

PS kan uzelf een verzekering afsluiten als woning op die opslagplaats?
Al gevraagd denk ik waarom kan elektriciteit afgesloten worden...mogelijk gebruikt hij die van de gemeenschap of hoe zit het daarmee?
PSPS begin niet te isoleren met piepschuim... tijd tot dodelijk niveau minder dan een minuut.

simpa
Topic Starter
Berichten: 8

#10 , 09 jan 2018 13:08

Bedankt voor je reactie.

Zelf naar het vredegerecht gaan? Ik denk ieder heeft zo zijn specialisatie en mij kennende doe ik geen oog meer dicht tot de dag het voorkomt
Mss dat het wat gevoeliger ligt voor vrouwen dan mannen maar als ik een paar kilo lichter wil worden, dan zou dit de ideale weg zijn..

De verzekering is gewijzigd naar dit adres maar die X blijft op mijn adres, dat is niet vergund dus wil ik hier asap uit de sh*t!

Maarten_Creemers
Berichten: 59
Juridisch actief: Nee

#11 , 09 jan 2018 13:41

Dat begrijp ik. Ik weet uit eigen ervaring dat dit absoluut geen fijne noch gemakkelijke weg is... als het anders kan zou ik het ook anders doen.

maar soms heb je geen keuze.

Ik zou zeker een advokaat contacteren. ik heb zelf tegenover een advokaat gestaan in een zaak waarvan iedereen zegt dat je het met 2 vingers in de neus zou moeten winnen, maar ondertussen zijn we enkele maanden verder en hebben we nog niets gewonnen. Straffer nog: het ziet er voor ons niet goed uit.

Probeer er onderling uit te geraken. Bekijk of je het tot het einde van het contract kan uitzingen. Dreig desnoods met stappen (soms zullen mensne dan opeens wel redelijk worden) en als niets anders werkt tja dan moet je voor jezelf uitmaken of je die stappen effectief wil zetten.

mijn zus heeft ooit een verbrekingsvergoeding betaalt gewoon om er van af te zijn. Uiteindelijk is een advokaat ook niet goedkoop en je bent nooit zeker van het resultaat... Bij mij is het eerder een principekwestie: een lul van een huurbaas die mij (ik bespaar je het verhaal) in de val heeft gelokt... sorry maar dan geef ik mijn geld liever aan een advokaat dan aan hem.

simpa
Topic Starter
Berichten: 8

#12 , 14 jan 2018 21:45

hoi Maarten,

gelijk heb je en hopelijk brengt jouw advocaat het tot een goed einde voor je!

wat vervelend zo situaties, waarvan je duidelijk in je rechten bent en dan nog...het resultaat is niet in te schatten. Dat zal veel tijd én geld kosten.
Mijn advocaat heeft me er attent op gemaakt dat mijn kosten/opbrengsten in mijn nadeel zouden zijn omdat de schade moet bewezen worden.
En nog niet gesproken van de maanden tijd en energie, verloren grrrrr

Het vredegerecht kan enkel een contract te niet doen, géén torenhoge boetes opleggen en de eigenaar laten bloeden zal enkel via de Procureur des Konings gaan, als die de zaak niet gaat seponeren etc etc. Ik verkies de " kortere" weg en klaar! Mijn leven opnieuw starten, in bijberoep zelfstandige worden en timmeren aan mijn droom van grafisch ontwerper.
Ik heb een brief geschreven aan de advocaat van de eigenaar dat ik vertek voor eind maart en door de fout van de eigenaar ga ik de geleden schade verhalen.

Buiten het juridische, zegt het veel over de persoon in kwestie van de eigenaar. Hij heeft blijkbaar niet de levenles gehad van wat je een ander aandoet, komt dubbel en dik terug naar jezelf. Die fout gaat hij moeten afwerken, in dit leven of in zijn volgend leven, maar dit gaat op een dag komen.

Sterkte!!

KJ86
Berichten: 2663

#13 , 14 jan 2018 23:08

Je mag het leven niet zo zwart/wit zien.
Recht en onrecht is een moeilijk te definiëren begrip.
Eén ding is zeker, als elke Vlaming die een bouwovertreding op zijn woning heeft begaan, gestraft moet worden in dit leven of het volgende, dan heeft de hogere macht nog veel werk.

Maarten_Creemers
Berichten: 59
Juridisch actief: Nee

#14 , 22 jan 2018 10:01

Je mag het leven niet zo zwart/wit zien.
Recht en onrecht is een moeilijk te definiëren begrip.
Eén ding is zeker, als elke Vlaming die een bouwovertreding op zijn woning heeft begaan, gestraft moet worden in dit leven of het volgende, dan heeft de hogere macht nog veel werk.
dat kan allemaal wel waar zijn, maar daar hebben de gedeputeerden weinig tot niets aan...

Verhuurder krijgt een negatief advies.
verhuurder lapt het aan zijn laars
Huurder trekt in
Huurder stelt vast dat het pand overbevolkt is

dit is geen moeilijke optelsom. Verhuurder zou eens vies naar zijn oren (ik zal het andere woord maar niet gebruiken) moeten krijgen van de vrederechter. Zeker aangezien verhuurder nog eens heel moeilijk aan het doen is (bij de vrederechter) om andere zaken waar hij geen poot heeft om op te staan (en waarvoor hij trouwens ook tot op heden geen enkel bewijs voor heeft afgeleverd)

feit blijft dat je als verhuurder voor een heel vervelend verdrongen feit komt te staan. Dit kan gewoon niet OK zijn, en als een gemeenschap daar niets tegen doet, waar staan we dan met onze duizenden jaren evolutie? Dan is het nog steeds hetzelfde als in de oertijd: degene die de grootste stok heeft en die er eerst mee slaat is baas...

neen, het is niet zwart/wit... maar het moet wel rechtvaardig blijven

Terug naar “Huren”