zwamvorming en vochtvlekken

Maxime88
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

zwamvorming en vochtvlekken

#1 , 09 nov 2017 20:56

Onze huurder heeft eind oktober (na een correcte opzegperiode) het appartement verlaten dat wij hem een vijftal jaren hebben verhuurd. Bij die gelegenheid hebben wij vastgesteld dat er een probleem is met waterdoorsijpeling in de douche (waterdoorsijpeling via de natuursteen waarmee de douche is betegeld). Dat uit zich in aanzienlijke, grote vochtvlekken in de aangrenzende ruimte (wc) en in de badkamer. In de badkamer is er tevens vorming van een zwam.
Gezien de omvang van de vochtvlekken is dit probleem al lang aan de gang. Er is ook een plaatsbeschrijving gemaakt bij het betrekken van het appartement waaruit blijkt dat er op dat moment nog geen vochtprobleem was. Het appartement was toen niet nieuw maar zo'n twee jaar in gebruik.
Wij zijn ontstemd dat onze huurder dit niet vanaf de eerste zichtbare sporen heeft gemeld. Hoewel in zijn contract staat dat hij meldingsplicht heeft, heeft hij alles op zijn beloop gelaten. Daardoor moeten wij nu een expert inschakelen om de zwam te verwijderen, het vochtprobleem aanpakken in een fase waarop er al veel schade is aangericht en verliezen we huurgeld omdat de nieuwe huurder niet meteen het appartement kan betrekken.

Onze vraag: kunnen wij de huurder geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk stellen voor de geleden schade (herstel, derving van huurprijs nieuwe huurder) en in welke mate.

Alvast van harte dank bij voorbaat voor uw reactie.
Hilde

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
bosprocureur
Berichten: 6856

#2 , 09 nov 2017 21:15

Los van de vraag of u de huurder (een deel) kan verantwoordelijk stellen, hebt u dit aangegeven aan uw brandverzekering ?

bosprocureur
Berichten: 6856

#3 , 10 nov 2017 12:17

Bijkomende vraag :
wij hebben vastgesteld
, is dit ter gelegenheid van de uittredende plaatsbeschrijving, is deze PB door beide partijen getekend, is er hierover al correspondentie gevoerd... ?

Reclame

Maxime88
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 10 nov 2017 22:44

Antwoord op eerste reactie: ik heb contact genomen met de makelaar maar die zegt dat deregelijke schade niet gedekt is door de brandverzekering.
Antwoord op bijkomende vraag: de plaatsbeschrijving bij uittreding (zoals bij het betrekken van het appartement) werd gedaan door het immobiliënkantoor. Wij hebben daar geen kopie van gekregen, alleen een mail met foto van de zwam en de vochtvlekken. Zelf hebben wij het uiteraard nu ook ter plaatse geconstateerd.
Wij hebben inmiddels een mail gestuurd naar het immokantoor met de vraag welke compensatie de huurder zelf voorstelt voor 'het niet melden'. De huurder heeft geantwoord dat hem geen schuld treft, dat het probleem al aanwezig was (hoewel niet in plaatsbeschrijving vermeld en wij daar geen weet van hebben) en dat hij er niets mee te maken heeft, dus ook niet bereid is om in enige compensatie te voorzien.

bosprocureur
Berichten: 6856

#5 , 11 nov 2017 08:59

Is die plaatsbeschrijving bij uittrede ook ondertekend door de huurder?

Dat de brandverzekering niet zou tussenkomen wegens een gebrek in de (plaatsing van de ) natuursteen kan ik inkomen. Is er dan geen mogelijkheid van minstens een commerciele tegemoetkoming? Toch even nagaan bij de makelaar.

Eventueel kan de specialist die u aangesproken hebt u inlichten over de "gewoontes en gebruiken" van de betrokken verzekeringsmaatschappij ? Mogelijks heeft hij hier ervaring mee?

Ik zou in elk geval de huurder nu in gebreke stellen; hij moet gewoon die schade gezien hebben, zowel in de badkamer als in de WC, en dan heeft hij duidelijk meldingsplicht.
Als er een uitgebreide inkomende plaatsbeschrijving was zonder vermelding van de waterschade, dan was die schade er niet. Punt. En dan is zijn verantwoordelijkheid betrokken, niet bij het ontstaan, maar bij de omvang van de schade.

Terug naar “Huren”