Pagina 1 van 1

Huren en wettelijk samenwonen

Geplaatst: 31 aug 2017 16:20
door nlb
Beste

Ik huur een appartement van mijn moeder. Het betreft een huurcontract korte duur van 2 jaar dat korte tijd geleden is ingegaan.
Met de toestemming van mijn moeder is mijn vriend bij mij ingetrokken.
Nu heeft hij aan mij gevraagd of we niet wettelijk kunnen samenwonen.
Ik heb hier volmondig ja op geantwoord.
Wanneer ik het nieuws aan mijn moeder vertelde was ze razend. Ze zegt dat als ik mijn burgerlijke status aanpas naar wettelijk samenwonend of gehuwd, ze het contract zal verbreken of niet zal verlengen. Ze is bang dat mijn vriend medehuurder gaat worden en dat dit, bij overlijden of een relatiebreuk, problemen zal geven.

Is dit normaal? Ik zit er hard mee in omdat ik echt geloof ik deze relatie. Het heeft niets met geld te maken voor haar, gewoon het principe.

Re: Huren en wettelijk samenwonen

Geplaatst: 31 aug 2017 16:31
door Franciscus
Als u huurt dan komt uw vriend niet mee op het huurcontract en voor hem is dat een bezetting ten bede.
Geeft in eerste instantie een probleem voor u niet voor uw moeder bij breuk.
Geeft wel een probleem voor moeder indien u de relatie verbreekt en het afbolt of niet dat we het hopen komt te overlijden.
U kan altijd iets op papier zetten waar uw dan ex vriend verklaart binnen de vb maand de woning te verlaten.
PS wettelijk samenwonen houdt in dat men samenwoont - van het ogenblik dat een van jullie dus weggaan is er geen wettelijk samenwonen meer.
Evenmin een bescherming voor art 461 e.v. strafwetboek is alleen geldend voor gehuwden.

Re: Huren en wettelijk samenwonen

Geplaatst: 31 aug 2017 16:44
door Freshprince
Als je gaat wettelijk samenwonen, dan wordt je partner automatisch 'wettelijke medehuurder'. Evenwel geen contractueel huurder. D.w.z. dat dit medehuurderschap stopt vanaf wettelijke samenwoning wordt stopgezet (dat kan snel).

Dit komt erop neer dat van zodra jij (of hij) de wettelijke samenwoning zou stopzetten jij (als contractuele huurder) aan hem kan vragen om binnen een redelijke termijn de woning te verlaten (hij is dan immers geen medehuurder meer)

Burgerlijk Wetboek.

Art. 215. § 2. Het recht op de huur van het onroerend goed dat een der echtgenoten gehuurd heeft, zelfs voor het huwelijk, en dat het gezin geheel of gedeeltelijk tot voornaamste woning dient, behoort aan beide echtgenoten gezamenlijk, niettegenstaande enige hiermede strijdige overeenkomst. De opzeggingen, kennisgevingen en exploten betreffende die huur moeten gezonden of betekend worden aan elk der echtgenoten afzonderlijk of uitgaan van beide echtgenoten gezamenlijk. Elk van de echtgenoten kan evenwel de nietigheid van deze documenten, die aan de andere echtgenoot worden toegezonden of van deze laatste uitgaan, slechts inroepen indien de verhuurder kennis heeft van hun huwelijk. Elk geschil tussen de echtgenoten omtrent de uitoefening van dat recht wordt beslist door de vrederechter. De bepalingen van deze paragraaf zijn niet van toepassing op handelshuurovereenkomsten, noch op pachtcontracten.

Art. 1477. § 1. De bepalingen van dit artikel die de rechten, verplichtingen en bevoegdheden van de wettelijk samenwonenden regelen, zijn van toepassing door het enkele feit van de wettelijke samenwoning. § 2. De artikelen 215, 220, § 1, en 224, § 1, 1, zijn van overeenkomstige toepassing op de wettelijke samenwoning.

Re: Huren en wettelijk samenwonen

Geplaatst: 31 aug 2017 19:02
door sloeberken
Gaat u vriend ook stuk huur betalen.
Eens hij er zijn domicilie plaatst, kan je er iemand niet zomaar uitzetten.