#3 , 05 feb 2008 10:05
Alles hangt af van wat er in uw huurovereenkomst staat. Staat daarin dat elk gebruik voor beroepsdoeleinden uitgesloten is, dient u zich daaraan te houden.
Verhuurders doen dit om fiscale redenen. Indien zij verhuren aan een oinderneming of zelfstandige die daarna (een deel van) de huur in mindering brengt van de belastingen, zullen de verhuurders op de werkelijke inkomsten belast worden.
Even ter uitleg. Een particulier betaalt belastingen op onroerend gooed op grond van het kadastraal inkomen, dat is een 'fictieve huurwaarde' die de overheid aan gebouwen toekent om die te kunnen belasten. Dat kadastraal inkomen ligt om politieke redenen erg laag.
Wannneer een particulier verhuurt aan een persoon die voor beroepsdoeleinden huurt wordt die particulier echter belast op de werkelijk verkregen huurgelden, dwz dat die bedragen gewoon toegevoegd worden aan de belastbare massa, waardoor men daarop de gemiddelde aanslagvoet te betalen krijgt en zelfs het risico loopt in een hogere belastingschaal te komen, met alle gevolgen vandien (verlies van uitkeringen, ...)
De verhuurder kan u niet verbieden om uw creche te openen, u bent immers gerechtigd om het goed vrij te gebruiken, vzoals een goede huisvader dat doet. De verhuurder kan u wel verbieden de huur af te trekken van uw beroepsinkomsten en kan u aaansprakelijk stellen voor extra kosten indien u de huur wel inbrengt en de verhuurder daarop belast wordt, in het contract staat immers dat elk beroepsgebruik verboden is.
Vergeet ook niet dat een creche bepaalde aanpassingswerken vereist om in orde te zijn met de regelgeving van Kind & gezin. Ook die kosten kan u niet verhalen op de verhuurder, en de verhuurder kan achteraf vragen dat u alles in originele staat weer herstelt.
Ik raad u aan om zeker door te gaan met uw creche-idee, maar informeer u goed op voorhand, dek uw risico's en probeer het met uw verhuurder op een akkoord te gooien.