Een indexatie gebeurt nooit automatisch. De verhuurder moet de aanpassing schriftelijk aan de huurder melden. Bovendien heeft een indexatie slechts een terugwerkende kracht van drie maanden. In geval van een laattijdige aanvraag kan ze dus alleen toegepast worden op de drie maanden die aan de maand van de schriftelijke melding voorafgaan. Deze maatregel beschermt de huurder tegen de betaling van al te grote achterstallen.
De indexatie van de huurprijs is geen automatisme: de eigenaar moet deze schriftelijk betekenen aan zijn huurder op de verjaardatum van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst, dit wil zeggen op de datum waarop de huurder werkelijk ingetrokken is in de gehuurde woning.
Wanneer de eigenaar vergeten is om de indexatie op die datum aan te vragen, dan heeft hij nog drie maanden om dit te doen en wel met terugwerkende kracht voor de sommen die nog niet werden opgeëist. Na deze drie maanden, kan hij maximaal drie maanden aangepaste huur terugvorderen.
Als de huurder de indexatie weigert toe te passen, beschikt de verhuurder over een termijn van één jaar om een rechtsvordering op te starten. De termijn van één jaar begint op de dag van de verzending van de aangetekende brief aan de huurder. Na deze termijn is de zaak verjaard.
Voorbeeld
Een huurovereenkomst wordt gesloten op 15 maart 2007 en treedt in werking op 1 april 2007. Vanaf 1 april 2008 mag de verhuurder (schriftelijk) de indexatie van de huurprijs vorderen. Als hij tot 4 augustus 2008 wacht om dat te doen, zal de indexatie alleen verschuldigd zijn voor mei, juni, juli en de daaropvolgende maanden. Vanaf 4 augustus 2008 is de huurder dan verplicht om de indexatie te betalen. Als de huurder de verhogingen voor de maanden mei, juni en juli 2008 niet vrijwillig betaalt, moet de verhuurder voor 4 augustus 2009 een rechtsvordering indienen.
Bereken zelf u index:
http://statbel.fgov.be/nl/statistieken/ ... alculator/
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.