Pagina 1 van 1

verplichte domiciliëring stad Leuven?

Geplaatst: 30 jul 2015 14:47
door JanC
Hallo,

Ik ga samenhuizen met aantal vrienden in een huis te Leuven. Ik ging er vanuit dat slechts 1 persoon zich moest domiciliëren. Mijn werkgever vergoedt mijn treinabonnement Leuven-Gent, zolang ik nog op mijn ouderlijk huis te gent gedomicilieerd ben. Ideaal dus, dacht ik.

Wat blijkt: stad Leuven heeft sinds vorig jaar de regels veranderd. Elke persoon is verplicht zich te domiciliëren. Dit stond ook zo in het huurcontract dat ik mee ondertekend heb.

Aangezien ik dikwijls, ook door de week, vaak naar Gent moet (niet werkgerelateerd) is dit wel een financiële domper voor mij als ik de volle pot voor mijn treinritten moet betalen.


Mijn vraag is: welke sancties kan Leuven treffen tegen de verhuurder, of mijzelf als ik als enige van mijn vrienden niet domicilieer? Wordt dit streng gecontroleerd?

Graag zou ik dit moment zolang mogelijk willen uitstellen (of afstellen als de gevolgen minimaal zijn)

Alvast bedankt voor het verhelderend antwoord!

Re: verplichte domiciliëring stad Leuven?

Geplaatst: 30 jul 2015 15:45
door mava105
Wat jij wil is gewoon domiciliefraude. Door in Gent gedomicilieerd te blijven, kost het uw werkgever meer aan verplaatsingskosten, waarop je normaal geen recht zou hebben.
Er is momenteel een jacht op dergelijk fraudeurs die aan de gemeenschap (wij allemaal dus) veel geld kost.

Re: verplichte domiciliëring stad Leuven?

Geplaatst: 01 aug 2015 13:02
door j.demoor
“Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

Financiële voordelen/nadelen zijn geen element op basis waarvan deze vaststelling van het effectief verblijf gebeurt.

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete van zesentwintig tot vijfhonderd euro...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).
De stad Leuven kan u niet verplichten te handelen in strijd met voornoemd art.16.Leg desnoods klacht neer bij de Provinciegouverneur

Re: verplichte domiciliëring stad Leuven?

Geplaatst: 01 aug 2015 20:13
door JPV
Natuurlijk wel rekening houden dat het hebben van een tweede verblijf in Leuven meestal onderhevig is aan de taks op tweede verblijven.

Re: verplichte domiciliëring stad Leuven?

Geplaatst: 02 aug 2015 02:46
door HDKU
Best eerst de informatie omtrent samenhuizen lezen
http://www.leuven.be/leven/wonen/huren_ ... in_Leuven/
en meer specifiek volgende nota
http://www.leuven.be/binaries/Nota%20sa ... -65394.pdf

M.i. zijn er 2 situaties denkbaar:

1) Tenzij de woning opgesplitst is in meerdere woongelegenheden zal de huurovereenkomst hoogstwaarschijnlijk opgemaakt zijn zoals aangegeven in de bepalingen 4.2 van de bovenvermelde nota.

Als je jouw hoofdverblijfplaats niet neemt in deze woning zal je dus ook niet voldoen aan de regelgeving omtrent duurzaam samenleven. M.a.w de ééngezinswoning is (zonder vergunning) opgedeeld.

Als de stad Leuven een controle zou uitvoeren (en dat kan at random of na een klacht) waarbij men vaststelt dat jij er woont (zonder hoofdverblijfplaats te hebben) dan kan er een proces verbaal opgemaakt worden (stedenbouwkundige overtreding wegens onvergunde opdeling). Er zijn dan verschillende gevolgen mogelijk die je in de nota rond samenleven kan terugvinden.

Ter info: Het is aan te raden om ook even na te gaan wat de gevolgen zouden zijn van samen te huizen en domicilie te nemen op dezelfde woonplaats. Je zal in dat geval namelijk aanzien worden als feitelijk samenwonend met de anderen.


2) Wanneer de woning wel opgedeeld is in verschillende wooneenheden dan zal (zoals JPV reeds opmerkte) de verhuurder voor de woongelegenheid de belasting op 2de verblijven moeten betalen die ondertussen iets meer dan 750 euro bedraagt. ( zie http://www.leuven.be/binaries/belasting ... -66710.pdf ) Afhankelijk van wat er in de huurovereenkomst staat kan de verhuurder dit doorrekenen aan de huurder.

Re: verplichte domiciliëring stad Leuven?

Geplaatst: 02 aug 2015 07:02
door denlowie
Hopelijk lees je werkgever dit hier niet, want dit zou wel een onmiddellijke C4 kunnen zijn .