Pagina 1 van 1

Starten in bijberoep in een huurappartement

Geplaatst: 01 apr 2015 19:08
door bramvdb
Beste,

Mijn vriendin zou graag bij haar moeder thuis (die een appartement huurt) een schoonheidsinstituut beginnen.
Dit in bijberoep naast haar voltijdse baan.
Nu kregen wij te horen van de huurbaas dat in het contract vermeld staat dat hier geen zaak mag gestart worden en dat hij dit niet zal toestaan aangezien hij dan hogere belastingen moet betalen.

Als mijn vriendin niets van kosten ingeeft voor de huur van het appartement (aangezien dat haar moeder toch alles betaald en zij geen enkele huur hoeft te betalen), klopt het dan wat de huurbaas zegt?

Kunnen wij hem op welke manier dan ook "verplichten" het huurcontract aan te passen om toch deze zaak te mogen opstarten?


Mvg,
Bram

Re: Starten in bijberoep in een huurappartement

Geplaatst: 01 apr 2015 19:12
door Vandebos
Neen.

Re: Starten in bijberoep in een huurappartement

Geplaatst: 01 apr 2015 19:17
door Vandebos
Bovendien is het in een appartement, doorgaans houdt dat in dat het zelfs niet in handen van de verhuurder is om zulk een beslissing te nemen doch de Algemene Vergadering van het gehele gebouw.
Enkel al door het constante verkeer van clienten zal een AV doorgaans niet geneigd zijn dit toe te staan. Daarbij komt dan nog dat de term 'schoonheidsinstituut' met de regelmaat van de klok wordt misbruikt door de prostitutiesector.

Ik schat uw kansen dan ook byzonder klein in.

Re: Starten in bijberoep in een huurappartement

Geplaatst: 03 apr 2015 11:05
door j.demoor
“Art.4.2.1.Niemand mag zonder voorafgaande stedenbouwkundige vergunning :...6° de hoofdfunctie van een bebouwd onroerend goed geheel of gedeeltelijk wijzigen, indien de *Vlaamse Regering deze functiewijziging als vergunningsplichtig heeft aangemerkt...”(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening).
* Zie 14 APRIL 2000. - Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen

Onderzoek wat de statuten van uw Vereniging van Medeëigenaars bepalen inzake die functiewijziging.

“Art.4...§2.Met de instemming van de verhuurder mag hij(=huurder) een gedeelte van dat goed onderverhuren (of laten gebruiken) op voorwaarde dat het resterende gedeelte tot zijn hoofdverblijfplaats bestemd blijft...”(20 februari 1991 Woninghuurwet).