uithuiszetting en inboedel

praatkamer
Topic Starter
Berichten: 2

uithuiszetting en inboedel

#1 , 08 aug 2013 11:39

Ik heb een vraag over wat er gebeurt met de inboedel die nog in huis blijft staan, nadat de vrederechter heeft beslist dat de huurder er op een bepaalde datum uit moet. Ik heb gehoord dat dat ergens opgeslagen wordt, en dat er tegen betaling die inboedel weer opgehaald kan worden? Is iemand daarmee bekend hoe hoog die kosten kunnen zijn?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#2 , 08 aug 2013 11:54

Uithuiszetting word door de deurwaarder gedaan en de meubels worder door de gemeente 6 maand bewaard in een opslagplaats, Deze kosten moeten eerst door de verhuurder betaald worden.Stel u daar niet te veel van voor en je kan u toch aan wat schade verwachten. kosten deurwaarder en zo is niet goedkoop, ben je de huurder dan denk dat je beter bent als dit nog over goede meubels gaat dat je goedkoper af ben met te stokeren ergens of desnoods door een verhuisfirma.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

Carlo
Berichten: 72

#3 , 08 aug 2013 13:09

praatkamer, je mag toch zelf de woonst leegmaken.
Dat de gemeente de inboedel 6 maanden moet stockeren is juist, dat daar voor betaald moet worden, ligt aan de gemeente.
De stad/gemeente moet u na die 6 maanden verwittigen, indien u de inboedel niet komt ophalen, deze wordt vernietigd door de stad/gemeente. (soms worden er ook goede materialen aan sommige instanties overgelaten, zoals de WEB en dergelijke). De gemeente is verplicht u aan te schrijven na die zes maanden. Maar u kan altijd uw spullen vroeger terugkrijgen, indien er geen beslag op is (maar dan staan ze ook niet opgeslagen bij de gemeente)
Bevoorbeeld in de stad waar ik woon, hoeft u niets te betalen voor de opslag, maar de opslagplaats maakt dat uw inboedel er niet beter op word, alhoewel de wet schrijft, dat deze door de gemeente moet worden behandeld als "goede huisvader".
De kosten van de gerechtdeurwaarder, zijn voor de opdrachtgever. Die kan ze later proberen te verhalen op u.
Nog even erbij vertellen; ikzelf heb tijdens mijn loopbaan, honderden uitzettingen meegemaakt.
Als u weet, dat we daar hooguit enkele uren voor nodig hadden, kan je ook wel inschatten, hoe je inboedel behandeld wordt.

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 08 aug 2013 14:16

Kosten uitzetting zijn doorgaans bij vonnis verhaalbaar op diegene die uitgezet wordt. De verhuurder dient voor te schieten omdat de gerechtsdeurwaarders anders weigeren in actie te komen...

Dat is een geheel andere nuance.

Franciscus
Berichten: 38678

#5 , 08 aug 2013 14:34

Als er een uitzetting is ...wil dat zeggen dat er een vonnis (meestal wegens schulden) en dat de goederen al 'opgeschreven' zijn.
- eerst worden op opgeschreven goederen die dienen als' vergoeding' voor openbare verkoop meegenomen.
- de andere bruikbare goederen worden idd opgeslagen bij/door de gemeente.
In feite is het een uit huiszetting en dat wil zeggen dat ALLE goederen dus op straat worden gezet.
De niet bruikbare goederen en alle eetwaren worden door de reinigheidsdienst via de geijkte kanalen verwijderd (stort).
Goederen die op straat staan worden beschouwd als 'zijnde van niemand ' ofte 'res nullius'.
Enkel de overheid kan en mag er dan over beschikken.

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 10 aug 2013 08:53

“Art.2279.Met betrekking tot roerende goederen geldt het bezit als (eigendoms)titel...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘wat er gebeurt met de inboedel die nog in huis blijft staan, nadat de vrederechter heeft beslist dat de huurder er op een bepaalde datum uit ‘

Ik leid hieruit af dat u het pand reeds terugnam zodat niet meer kan UITGEZET worden. Wat zich in het teruggenomen pand bevindt wordt dus geacht uw eigendom te zijn.

“Art.544.Eigendom is het recht om op de meest volstrekte wijze van een zaak het genot te hebben en daarover te BESCHIKKEN, mits men er geen gebruik van maakt dat strijdig is met de wetten of met de verordeningen.”(B.W.).
‘Wanneer degene die terugvordert het vermoeden van de titel van eigendom t.a.v. de huidige bezitter van roerende goederen ontzenuwt, dient hij zijn recht van eigendom te bewijzen. In de regel is het echter voldoende dat hij bewijst dat hij direct voordien in het bezit was van het goed.( Artt. 1315 en 2279 B.W.)’(Cass. ARC92392,9 maart 1992,R.W. 1991-92,1466)

30 DECEMBER 1975. - Wet betreffende de goederen, buiten particuliere eigendommen gevonden of op de openbare weg geplaatst ter uitvoering van vonnissen tot uitzetting.
Zet naar analogie hiermee de achtergelaten goederen op de openbare weg nadat u de gewezen eigenaar en de gemeente hiervan aangetekend en met vermelding van het moment van uitvoering,in kennis hebt gesteld.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

praatkamer
Topic Starter
Berichten: 2

#7 , 24 aug 2013 14:12

allen die gereageerd hebben, bedankt! Door de betreffende persoon zijn er al maatregelen genomen en dat wat voor hem belangrijk was is inmiddels al veiliggesteld.

Franciscus
Berichten: 38678

#8 , 24 aug 2013 19:38

Opletten als aan de uitzetting een boedelbeschrijving is voorafgegaan dan is het wegmaken van met beslag gelegde goederen... kan het nog een heel vervelend staartje krijgen voor de beslagene en aan ieder die heeft meegeholpen.

Terug naar “Huren”