Pagina 1 van 1

ONKOSTEN

Geplaatst: 05 apr 2011 14:55
door IB
Heb een appartement gekocht in een blokje van 3
Nu zijn er serieuze kosten aan kelder, wij hebben geen syndicus.
Een mede-eigenaar doet zowat de nodige dingen zoals zout aankopen en een mat enz
Maar vermits ik daar nog maar pas woon heb ik tot hiertoe nog geen afschrift gezien of eventuele rekeningen
Wij betalen met 3 eigenaars 50e per maand ook voor het water en electriciteit en verzekering

nu is eigenlijk mijn vraag mag deze persoon ALLEEN beslissen wie er mag aangenomen als eventuele aannemer zonder ons ervan op de hoogte te brengen.

Groetjes Kim

Re: ONKOSTEN

Geplaatst: 05 apr 2011 15:08
door gvm
nu is eigenlijk mijn vraag mag deze persoon ALLEEN beslissen wie er mag aangenomen als eventuele aannemer zonder ons ervan op de hoogte te brengen.
als hij beslist om mij aan te stellen als aannemer heb ik daar geen probleem mee. :mrgreen:

mij lijkt het dat herstellingen voor de gemeenschap door diezelfde gemeenschap moeten worden goedgekeurd. ik werk regelmatig voor een syndicus, en die heeft volmacht om kleine herstellingen zonder overleg te laten uitvoeren indien nodig, voor grote herstellingen is de goedkeuring van de mede-eigenaars nodig. zo doe ik telkens bij de seizoenswissel m'n ronde (15-tal gebouwen) om de verlichting in de traphallen na te kijken, en vervang waar nodig de lampen. wegens kleine kost is daar geen discussie over, een nieuwe voordeur plaatsen bijvoorbeeld, moet dan weer wel goedgekeurd worden.

Re: ONKOSTEN

Geplaatst: 05 apr 2011 15:14
door Vandebos
Neen, art577-2 BW dient gerespecteerd te worden.
Art. 577-2. <Ingevoegd bij W 08-07-1924, art. 1> (Voormalig artikel 577bis) § 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en van bijzondere bepalingen, wordt de eigendom van een zaak die onverdeeld aan verscheidene personen toebehoort, geregeld als volgt :
§ 2. De onverdeelde aandelen worden vermoed gelijk te zijn.
§ 3. De medeëigenaar heeft deel in de rechten en draagt bij in de lasten van de eigendom naar verhouding van zijn aandeel.
§ 4. De medeëigenaar kan over zijn aandeel beschikken en het met zakelijke rechten bezwaren.
§ 5. De medeëigenaar heeft recht op het gebruik en het genot van de gemeenschappelijke zaak, overeenkomstig haar bestemming en in zover zulks met het recht van zijn deelgenoten verenigbaar is.
Daden tot behoud van het goed en daden van voorlopig beheer kan hij wettig verrichten.
§ 6. Andere daden van beheer alsmede daden van beschikking moeten, om geldig te zijn, met medewerking van alle medeëigenaars geschieden. Evenwel kan een der medeëigenaars de overige noodzaken deel te nemen aan daden van beheer waarvan de rechter de noodzakelijkheid erkent.
§ 7. Ieder medeëigenaar draagt bij in de nuttige uitgaven tot behoud en tot onderhoud, alsook in de kosten van beheer, de belastingen en andere lasten betreffende de gemeenschappelijke zaak.
§ 8. De verdeling van de gemeenschappelijke zaak is onderworpen aan regels, die bepaald zijn in de titel Erfenissen.
§ 9. (Onverdeelde onroerende goederen die bestemd zijn tot het gemeenschappelijk gebruik van twee of meer onderscheiden en aan verschillende eigenaars toebehorende erven, zijn echter niet vatbaar voor verdeling.
Het aandeel in de onverdeelde onroerende goederen kan niet overgedragen, met zakelijke rechten bezwaard of in beslag genomen worden dan samen met het erf waarvan het onafscheidbaar is.
De aan deze medeëigendom verbonden lasten, met name de kosten van onderhoud, herstelling en vernieuwing, moeten worden omgeslagen naar evenredigheid van de respectieve waarde van elk privatief deel, tenzij wanneer de partijen beslissen die kosten om te slaan naar evenredigheid van het nut dat de gemeenschappelijke delen en diensten die deze kosten teweegbrengen, voor elk van de privatieve delen hebben. De partijen kunnen de waarde en het nut als criteria ook combineren.
De bepalingen van deze paragraaf zijn van dwingend recht.) <W 1994-06-30/34, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 01-08-1995>
§ 10. In het geval van § 9 staat het elke medeëigenaar vrij op zijn kosten aan de gemeenschappelijke zaak veranderingen aan te brengen, mits hij de bestemming daarvan niet wijzigt en aan de rechten van zijn deelgenoten geen afbreuk doet.
§ 11. (...) <W 1994-06-30/34, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 01-08-1995>