Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
inglenook
Topic Starter
Berichten: 2

aantal sleutels / vervangen sloten

#1 , 7 jaar 3 maand geleden (23 sep 2010 14:36)

Het onderwerp is al aan bod gekomen op dit forum, maar ik vond niet onmiddellijk een duidelijk antwoord.

Heb je recht op een bepaald aantal sleutels als je een woning huurt?
de eigenares heeft er 2, waarvan ze me er maar 1 geeft.
Op zich heb ik er geen probleem mee dat ze een sleutel in haar bezit heeft en ik begrijp ergens wel dat een verhuurder graag toch een extra sleutel liggen heeft. ik vertrouw er zeker op dat ze daar enkel in geval van nood gebruik zou van maken.

maar ik zelf kan geen sleutel laten bijmaken en zou een tweede sleutel echt nuttig vinden. het is een rijwoning, dus als ik hem eens in huis laat liggen heb ik een probleem.
de verhuurster woont wel dichtbij, maar ik zou die tweede sleutel dan liever bij m'n ouders of beste vriendin in de buurt als reserve houden. in plaats van bij haar aan te moeten kloppen...

de tweede wil ze echter niet geven en ze wil er ook geen bijmaken. (ik heb nog niet aangedrongen, gezien ik eerst eens wil weten of ik hier bepaalde rechten heb)
Heb ik dus recht op 2 sleutels? is er ergens een artikel in de wet dat hiernaar verwijst?

Ik heb wel gelezen dat je het slot mag laten vervangen. Er staat geen specifiek artikel in mijn contract dat dit zou verbieden.
doch wel een algemeen artikel dat in bijna alle standaardcontracten staat:
"Alle werken, verfraaiingen, verbeteringen of veranderingen aan het gehuurde goed zullen enkel mogen uitgevoerd worden met het schriftelijk akkoord van de verhuurder."

is dit in strijd met een artikel dat meer zegt over het vervangen van sloten of het aantal sleutels?


angelo
Berichten: 5

#2 , 7 jaar 3 maand geleden (23 sep 2010 14:40)

Ik zou gewoon een nieuw slot laten plaatsen want je weet nooit of de vorige huurders nog een sleutel hebben.

inglenook
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 7 jaar 3 maand geleden (23 sep 2010 15:08)

ik denk niet dat de vorige huurders een extra sleutel hebben, want je kan dat toch niet zomaar laten bijmaken.

maar in het geval van bijmaken is mijn vraag vooral of het vervangen van de sloten niet in strijd is met volgende zin:
"Alle werken, verfraaiingen, verbeteringen of veranderingen aan het gehuurde goed zullen enkel mogen uitgevoerd worden met het schriftelijk akkoord van de verhuurder."

angelo
Berichten: 5

#4 , 7 jaar 3 maand geleden (23 sep 2010 15:18)

Van wetgeving ken ik hier niets van, maar wij hebben altijd al een ander slot geplaatst bij een huurhuis. Zelfs toen mijn vrouw inmiddels op kot zat.
Slot veranderen en je hebt sleutels genoeg.

Kwestie van sleutel bijmaken, ik weet genoeg sleutelmakers, schoenenherstellers, die zonder meer toch een sleutel dubbelen.
Ik heb onlangs voor mijn werk een tiental sleutels laten bijmaken. Allemaal van voordeuren.


Vandebos
Berichten: 16152

#6 , 7 jaar 3 maand geleden (23 sep 2010 15:50)

Trouwens, niet bij te maken sleutels zonder de kaart.. vergeet het, een dergelijke sleutel laten bijmaken in Brussel zonder kaart kost je een kleine € 25.

Dit terzijde.

Het beste wat je doet is gewoon gedurende de huurperiode het slot in je deur veranderen door een andere veiligheidscilinder. verhuis je? je plaatst de oude terug en neemt de cilinder mee naar het volgende adres...

baldwyn
Berichten: 157

#7 , 7 jaar 3 maand geleden (23 sep 2010 20:14)

Vandebos schreef:Trouwens, niet bij te maken sleutels zonder de kaart.. vergeet het, een dergelijke sleutel laten bijmaken in Brussel zonder kaart kost je een kleine € 25.


Minder, in mijn straat in Brussel. Ik had een nieuwe sleutel van de lift in een uurtje voor 15 euro of zo was het. Ze stellen ook geen vragen, dus voor hetzelfde geld ben je er net vertrokken of niet eens inwoner, maakt hen niet uit...

mava105
Berichten: 14129
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#8 , 7 jaar 3 maand geleden (23 sep 2010 20:27)

In Leuven bij een erkende slotenmaker kost een sleutel bijmaken van het merk DOM (MET KAART) de som van 31,25 € (vorige week laten maken)

Franciscus
Berichten: 29554

#9 , 7 jaar 3 maand geleden (24 sep 2010 10:35)

Op het ogenblik dat u het pand verlaat plaatst u de originele sloten terug.
Tot zolang heeft de eigenaar juridisch geen enkele poot om op te staan om zonder uw toestemming bij u binnen te komen.
Indien hij dat doet is het op zijn minst braak/inklimming/valse sleutel met beschdiging/vernieling afsluiting-huisvredebreuk al of niet met geweld ....enz
Eén sleutel geven kan maar als u hem enkele andere vraagt tegen betaling van de rekening indien veiligheidslot kan/mag geen probleem zijn.
Tegen betaling zijn ze wel uw eigendom en hoeft u ze daarna niet af te geven.

JohnD
Berichten: 3531

#10 , 7 jaar 3 maand geleden (24 sep 2010 10:50)

angelo schreef:Kwestie van sleutel bijmaken, ik weet genoeg sleutelmakers, schoenenherstellers, die zonder meer toch een sleutel dubbelen.
Ik heb onlangs voor mijn werk een tiental sleutels laten bijmaken. Allemaal van voordeuren.
Klopt. de vraag is eerder of er slotemakers zijn die geen sleutel willen laten bijmaken ? Ik begrijp inglenook ook niet waarom hij daar enige twijfel over heeft.
Buiten de politiek correcte krijtlijnen durven denken is per definitie reactionair. Kortom, kritisch nadenken is rechts geworden. Dat is niet echt een compliment voor links" : Mia Doornaert in De Standaard

Terug naar “Huren”