Opzeg huur door verhuurder

HANNESMETS
Topic Starter
Berichten: 1

Opzeg huur door verhuurder

#1 , 15 sep 2009 20:49

Wij hebben een half jaar geleden een huurcontract getekend bij century 21. Onze verhuurder had beroep op hen gedaan. Dit contract zou 3 jaar geldig zijn. We hebben ons appartementje helemaal geschilderd en opgeknapt. Eindelijk klaar na een halfjaar komt de verhuurder rustig vertellen dat hij het appartement wil verkopen. 2 dagen later staat century hier al om foto's te nemen en nu een week later komt er al een koper kijken. Welke rechten hebben wij als huurder? Kunnen wij een schadevergoeding vragen? Zijn wij op tijd op de hoogte gebracht? Het gaat ons wel heel snel nu!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 15 sep 2009 21:06

Goed en en minder goed nieuws:

- een eigenaar verkoopt zijn pand wanneer hij wil, ongeacht het type contract, duurtijd of aard contract. Punt.

- U als huurder, zeker met een contract van beperkte duur, kan zich hiertegen beschermen op zodanige wijze dat de nieuwe eigenaar de regels van de huurwetgeving dient te respecteren:

in de links onderaan dit bericht vindt u onder huurder/verhuurder een pdf van FOD justitie terug die u uitlegt hoe u kan bepalen waar zich het registratiekantoor in uw regio bevindt. (indien u de uitleg te complex vindt mag u me steeds uw postcode via pb doorzenden, dan zoek ik de contactgegevens op en zend ze direkt terug door.)

Morgen gaat u naar dit kantoor, morgen, daar laat u nakijken of uw huurcontract is geregistreerd of niet. Neem in elk geval zelf een copie van uw huurcontract en plaatsbeschrijving mee. Indien het contract reeds is geregistreerd is er geen probleem. Indien het contract nog niet is geregistreerd laat u het onmiddellijk registreren. Dit is normaal gezien gratis.

Door het contract te laten registreren maakt u het onherroepelijk tegenstelbaar aan derden. Dat wil zeggen dat eender wie de nieuwe eigenaar wordt hij het huurcontract en de huurwetgeving dient te respecteren. Voor een contract van bepaalde duur houdt dat in dat het praktisch onverbreekbaar is tenzij u niet betaalt, het pand afbreekt of het niet gebruikt voor de contractueel vastgestelde doeleinden.

Geen paniek nodig, maar aarzel in godsnaam niet om 500% zeker te spelen dat het contract geregistreerd is. Dan bent u veilig.

JohnD
Berichten: 3584

#3 , 15 sep 2009 22:16

Wij hebben een half jaar geleden een huurcontract getekend bij century 21. Onze verhuurder had beroep op hen gedaan. Dit contract zou 3 jaar geldig zijn. We hebben ons appartementje helemaal geschilderd en opgeknapt.
Persoonlijk, en dat is dus mijn mening, vind ik het onverstandig om de kosten te doen die je gedaan hebt. Bij een kontrakt van die beperkte duur doe je die kosten toch niet ?
Buiten de politiek correcte krijtlijnen durven denken is per definitie reactionair. Kortom, kritisch nadenken is rechts geworden. Dat is niet echt een compliment voor links" : Mia Doornaert in De Standaard

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 17 sep 2009 12:17

“Art.3...§ 6. In afwijking van § 1 kan de huurovereenkomst schriftelijk worden gesloten voor een duur die korter is dan of gelijk aan drie jaar...Zij wordt beëindigd mits een van de partijen ten minste drie maanden voor het verstrijken van de in de overeenkomst bepaalde duur een opzegging betekent...”(Woninghuurwet 20 februari 1991).

Ik ga ervan uit dat ‘Dit contract zou 3 jaar geldig zijn.’ voornoemd type contract van ‘korte duur’ is. Onderzoek niettemin zorgvuldig de tekst van uw contract.

“Art.9.Indien de huurovereenkomst een vaste dagtekening voor de vervreemding van het gehuurde goed heeft, treedt de verkrijger om niet of onder bezwarende titel in de rechten en verplichtingen van de verhuurder op de datum van het verlijden van de authentieke akte...Hetzelfde geldt wanneer de huurovereenkomst geen vaste dagtekening voor de vervreemding heeft, indien de huurder het verhuurde goed sinds ten minste zes maanden betrekt. In dat geval kan de verkrijger evenwel de huurovereenkomst te allen tijde beëindigen, * om de redenen en onder de voorwaarden bedoeld in artikel 3, §§ 2, 3 en 4, mits aan de huurder, op straffe van verval, een opzegging van drie maanden wordt betekend binnen drie maanden te rekenen van de datum van het verlijden van de authentieke akte tot vaststelling van de overgang van eigendom.”(Woninghuurwet 20 februari 2009).

* Afwijkingen dienen restrictief geïnterpreteerd.. ‘om de redenen en onder de voorwaarden bedoeld in artikel 3, §§ 2, 3 en 4‘ betreft ENKEL huurovereenkomsten van negen jaar en is dus mijns inziens NIET van toepassing op uw type contract van ‘korte duur’. Ik ken hierover geen rechtspraak.

“Art.19.Moeten binnen de bij artikel 32 gestelde termijnen geregistreerd worden:...3°.a)de akten houdende verhuring...van in België gelegen onroerende goederen,die uitsluitend bestemd zijn tot huisvesting van een gezin...Art.32.De termijnen binnen welke de aanbieding moet plaats hebben...zijn:...5°.voor akten van verhuring...bedoeld in artikel 19,3°,a),twee maanden...Art.35.De verplichting tot aanbieding ter registratie...berust...:...7°.op de verhuurder ten aanzien van de onderhandse...akten waarvan sprake in artikel 19,3°,a)...Art.41.Verbeuren ondeelbaar een geldboete gelijk aan het bedrag der rechten,zonder dat ze lager dan 25 EUR mag zijn:...1° de personen die binnen de voorgeschreven termijnen ,de akten...niet hebben doen registreren...”(Wetboek Registratierechten 30 november 1939).

Dit houdt in dat het te laat registreren van voornoemde akte beboet wordt met minimum 25 euro,ook al was het registratierecht nul euro.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Huren”