Pagina 1 van 1
vochtproblemen
Geplaatst: 27 jul 2009 16:14
door dewulf
Beste,
Ik heb mijn huurcontract opgezegd maar verwacht problemen met de huisbaas. Ik heb al eerder problemen gehad met de huisbaas.
In heel het huis dat ik huur, zijn er grote vochtigheidsproblemen en schimmel. Anderhalf jaar geleden heb ik hem hiervan op de hoogte gebracht en heeft hij slechts twee kleine dingen laten herstellen. Kan ik voor eventuele kosten opdraaien als hij het pand komt bekijken? Ik heb hem namelijk niet meer op de hoogte gesteld van de steeds slechter wordende toestand van zijn huis.
Dank bij voorbaat.[/b]
Geplaatst: 27 jul 2009 16:38
door Vandebos
Het is uw plicht als huurder om de huisbaas op de hoogte te houden van problemen, zelfs als er al ingrepen zijn geweest om de problemen te verhelpen en deze hebben niet geholpen.
U kan hier dus op aangesproken worden.
Geplaatst: 27 jul 2009 16:44
door dewulf
Wat kan ik dan het best doen?
Met de huisbaas een normaal gesprek aangaan voor mij is geen optie. Hij blaast me omver, hij duwt me altijd in de hoek.
Geplaatst: 27 jul 2009 16:54
door Vandebos
Als er in heel het pand vochtproblemen zijn zal hij moeten hardmaken dat u de oorzaak bent van die vochtproblemen.
Hoogstwaarschijnlijk ligt de oorzaak eerder bij opstijgend vocht of het poreus worden van de muren, door versleten voegen of oude bakstenen ( is het oudere woning?), of gebrek aan ventilatie.
Bevindt het vocht en de schimmel zich op het gelijkvloers en verspreidt het zich van de grond op?
Als uw verhuurder moeilijk begint te doen zal u best een expert de oorzaak van het vochtprobleem laten vaststellen. Is de eigenaar hierbij niet akkoord en wil hij toch de schuld in uw schoenen blijven steken dan rest er u enkel het vredegerecht om de rechter te verzoeken die expert aan te stellen.
Bij vocht en andere problemen altijd de verhuurder schriftelijk op de hoogte houden, dan heb je nadien nooit de situatie waar de verhuurder onwetendheid kan claimen.
Geplaatst: 27 jul 2009 17:06
door dewulf
De oorzaak van het vochtprobleem is dat de kelder altijd onder water staat. Ik pomp deze steeds uit, maar krijg de kelder niet droog. De huisbaas is hiervoor al komen kijken en heeft het probleem erkend maar zegt dat het door de gemeente komt omdat ze de straat jaren geleden hebben heraangelegd. Voor ik de woning huurde, ook heeft hij gezegd dat hij de muren zo'n 6 jaar geleden al heeft geïnjecteerd tegen vochtigheid. Dus het probleem was dan al gekend. Ik woon er nu 4 jaar.
Het probleem met de huisbaas is dat hij eigenaar is van de meeste huizen in de straat. En daarboven nog eens architect is en veel meer van de wet en achterpoortjes afweet dan ik.
Geplaatst: 27 jul 2009 17:15
door dewulf
De huisbaas had heel het huis geschilderd toen ik het huurde, waarschijnlijk om de vochtigheid te verdoezelen. Kan ik hetzelfde doen als hij?
Geplaatst: 27 jul 2009 17:48
door Vandebos
technische wooncode kent voor een ondergelopen kelder 3 punten toe, voor algemene schimmel aan buitenmuren 9 punten dat zijn reeds 12 punten ( zonder foto's te hebben gezien) nog 2 punten op een ander gebrek en de woning wordt ongeschikt verklaard...
U kan, indien de verhuurder moeilijkheden maakt, de woningdienst verzoeken bij hoogdringendheid een controle te komen uitvoeren. Indien het pand nog tijdens uw huurperiode onbewoonbaar wordt verklaard kan u stappen via het vredegerecht ondernemen om schadevergoeding te bekomen.
Neem in elk geval nu reeds van alle gebreken zo nauwkeurig mogelijk foto's ( bij voorkeur digitaal en meerdere foto's uit meerder hoeken van elk gebrek, detail foto's en foto van gebrek in geheel ( bij een los stopcontact bv foto's van stopcontact dichtbij en eentje van de muur waarin het zich bevindt)) brand deze op een cd of dvd en verstuur dit, met bij voorkeur bijgevoegd het datakaartje met de foto's aangetekend aan uzelf. Open de brief niet bij terugkomst! dit bezorgt u een gedateerd document mocht er betwisting optreden.
De muren schilderen kan u uiteraard. Best dat deze dan eventjes insmeert met een schimmel/mos dodend middel voordat u er een laagje over hangt. In diverse tuincentra zijn er milieu(mens)vriendelijke middelen te vinden.