huurwoning onbewoonbaar verklaard

LuBe
Topic Starter
Berichten: 2

huurwoning onbewoonbaar verklaard

#1 , 20 jul 2009 14:26

Hallo,

Onze huurwoning is een appartementje op de 1e verd. Nu hebben we net een aangetekend schrijven gehad dat er een advies inzake ongeschiktheid en onbewoonbaar is ingediend voor het hele gebouw en de drie appartementen die er zich in bevinden. Er zijn 34 strafpunten toegekend. DUS, binnen max 3 maanden wordt het gebouw wel degelijk onbewoonbaar verklaard.

Mijn vragen :
-Kunnen we dan vanaf nu weigeren om huishuur te betalen ? (of moeten we echt wachten op de def. onbewoonbaarheidsverklaring?)

-We wonen hier 1,5 jaar en de gebreken vastgesteld zijn van die aard dat die er al veel langer moeten geweest zijn maw de verhuurder heeft aan ons een onbewoonbaar appt verhuurd. Dis is een misdrijf, kunnen we de reeds betaalde huurgelden terugvorderen van de verhuurder ?

- indien ja, hoe moeten we dat aanpakken ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 20 jul 2009 17:58

Afwachten wat de beslissing van de burgemeester gaat zijn. Hij kan tegen dit voorstel ingaan en de verhuurder verplichten de schade binnen de 14 dagen te herstellen.(als hij dit niet doet is de burgemeester gemachtigd de schade op kosten van de eigenaar te laten herstellen) Uiteraard kan de verhuurder hiertegen in beroep gaan. ( snel herstel procedure)

Zodra de burgemeester het pand ongeschikt/ onbewoonbaar verklaart dient u contact op te nemen met uw gemeentebestuur en laten nakijken of u niet in aanmerking komt voor een sociale woning.

Informeer regelmatig eens bij de gemeente naar de staat van het dossier.

Het pand is nog steeds niet ongeschikt bevonden, u bewoont het nog steeds, het contract is nog niet verbroken dus is het op eigen risico en aansprakelijkheid dat u zou stoppen met betalen.

Voor schadevergoeding:

U dient een procedure 1344bis/septies huurgeschillen bij het vredegerecht aanhangig te maken.

In deze kan u door de onbewoonbaarheidsverklaring :

- De reeds gestorte huurgelden sinds het begin van het contract terug eisen. Dit verzoek zal enkel gevolgd worden voor huurcontracten gesloten na 1998 en waarbij kan worden aangetoond dat het pand reeds onbewoonbaar was bij het afsluiten van het contract. (bv door te wijzen op corrosie van buizen, vensters, muren die niet kan ontstaan zijn in het verloop van het huurcontract)

- Indien de vrederechter vindt dat dit verzoek te ver gaat gezien de verhuurder niet opzettelijk een onbewoonbaar pand heeft verhuurd kan u de vrederechter verzoeken met terugwerkende kracht een korting op de huurprijs toe te kennen en deze te baseren op de gestipuleerde tekortkomingen in het pand.

- De verbreking van het huurcontract, met daaraan gekoppeld de vrijgave van de huurwaarborg. Indien u deze cash heeft betaald aan de verhuurder het vredegerecht verzoekn bij de huurwaarborg de gemiddelde bankrente te rekenen tot aan het vonnis en de gerechtelijke intrest vanaf het vonnis.

- De kosten van herhuisvesting te verhalen op de verhuurder.

Om te kijken hoe u het beste start met de procedure voor het vredegerecht en uw aanvraag bij de gemeente neemt u best zo spoedig mogelijk contact op met de huurdersbond in uw regio. Hiervindt u hun contactgegevens per regio. (Lidmaatschap kost u € 13)

Natuurlijk kan u ook steeds een advocaat in de arm nemen om uw dossier te behartigen.

Hopelijk helpt dit u verder?

LuBe
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 20 jul 2009 23:28

Dit helpt ons inderdaad al verder. Bedankt voor de snelle reactie en duidelijke info !

Reclame

Terug naar “Huren”