Gaat om een contract van lange duur of korte duur?
Voor lange duur :
Uw huisbaas vriendelijk via aangetekend schrijven op dit artikel van de huurwetgeving wijzen.
Art. 3 §2:
§ 2. De verhuurder kan de huurovereenkomst evenwel te allen tijde beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden, indien hij voornemens is het goed persoonlijk en werkelijk te betrekken of het op dezelfde wijze te laten betrekken door zijn afstammelingen, zijn aangenomen kinderen, zijn bloedverwanten in opgaande lijn, zijn echtgenoot, door diens afstammelingen, bloedverwanten in opgaande lijn en aangenomen kinderen, door zijn bloedverwanten in de zijlijn en de bloedverwanten in de zijlijn van zijn echtgenoot tot in de derde graad. (Wordt de opzegging gegeven opdat bloedverwanten in de derde graad het goed kunnen betrekken, dan kan de opzeggingstermijn niet verstrijken voor het einde van de eerste driejarige periode vanaf de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.) <W>
De opzegging vermeldt de identiteit van de persoon die het goed zal betrekken en de band van verwantschap met de verhuurder. (Deze laatste moet op verzoek van de huurder de band van verwantschap bewijzen. De verhuurder moet aan dit verzoek voldoen binnen een termijn van twee maanden te rekenen van de kennisgeving ervan; zoniet kan de huurder de nietigverklaring van de opzegging vorderen. Die vordering moet op straffe van verval uiterlijk twee maanden voor het verstrijken van de opzeggingstermijn worden ingesteld.) <W>
(Het goed moet binnen een jaar na het verstrijken van de opzegging door de verhuurder of, in geval van verlenging, na de teruggave van het goed door de huurder, worden betrokken. Het goed moet gedurende ten minste twee jaar werkelijk en doorlopend betrokken blijven.) <W>
Indien de verhuurder, zonder het bewijs te leveren van buitengewone omstandigheden, binnen de gestelde termijn en voorwaarden de betrekking van het goed niet verwezenlijkt, heeft de huurder recht op een vergoeding die gelijk is aan achttien maanden huur.
(De partijen kunnen evenwel overeenkomen om de mogelijkheid van vroegtijdige beëindiging uit te sluiten of te beperken.) <W>
Via dit schrijven wijst u de huurder dan ook op de nietigheid van zijn opzeg. Verzoek hem dan ook binnen de tien dagen na de eerste aanbieding van uw schrijven aangetekend te reageren indien hij toch de overtuiging is aangedaan in zijn recht te staan. Verzoek hem vriendelijk u zo spoedig mogelijk een opzeg te betekenen die de huurwetgeving respecteert.
Ik raad u ten stelligste aan al uw communicatie over de opzeg enkel via aangetekende schrijvens te verrichten. Belt of spreekt de huurder u aan over de opzeg bevestig of ontken dan via aangetekend schrijven. Dat is de enige wijze om een zo waterdicht mogelijke verdediging (indien later nodig) op te bouwen.
PS: als u wacht met het verzenden van uw antwoord tot 01/07/08 scheelt dat weer een maand... Opzeg kan immers pas ingaan vanaf de eerste van de volgende maand na het verzenden van een correcte opzegging.
Contract van korte duur.
In essentie kan een contract van korte duur niet opgezegd worden. Het is immers gesloten voor een vaste termijn. Als u de posts betreffende het opzeggen van een contract van korte duur hier naleest zal wel blijken dat in bepaalde omstandigheden en mits de voorwaarden correct in het contract omschreven staan opzeg van een dergelijk contract mogelijk is doch hier wordt de huurder beduidend beter toebedeeld dan de verhuurder. De kans dat de verhuurder u dan uit het pand kan zetten voor een bewoning door een familielid is bijzonder klein. (mijn opinie)
Zonder te weten over welk type van contract het gaat en de opzeggengsclausules in het contract is het moeilijk hier een uitspraak over te doen.
In de link onderaan dit bericht vindt u een pdf huurwet 0708 terug die u alle mogelijke opzeg mogelijkheden en andere punten van belang uit de doeken doet zonder in een juristenjargon te vervallen.
Hopelijk helpt dit u verder?