Huurder zegt dat wij aan huisvredebreuk doen

Marlène
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Huurder zegt dat wij aan huisvredebreuk doen

#1 , 29 mei 2023 01:04

Huurder wil niet dat wij overleggen in haar huurtuin ( wij zijn eigenaars ) indien de aannemer dit vraagt, zij zwaait met huisvredebreuk , maar klaagt tegelijkertijd dat de werken niet opschieten.
Ook staat ze erop dat we haar op z'n minst 48u verwittigen op voorhand verwittigen wanneer de aannemer gaat verder werken en haar de tijd geven om te antwoorden , ze wil niet snappen dat beton gieten en polieren , een tuinhuis plaatsen en grasmatten plaatsen afhankelijk is van het weer .
We moeten zelfs niet door de woning gaan, om in de tuin te gaan gelijk met de aannemer .
Ook staat ze erop dat de aannemer stopt met werken tussen 12.00 en 14.00u , omdatvhaar zoontje z'n middagdutje dan doet .
Kan dit zomaar ?

Thomas_A
Berichten: 2289
Juridisch actief: Nee

#2 , 29 mei 2023 06:14

Gaat het enkel om werken aan tuin en terras? Wat is de reden dat deze tijdens de huurperiode gebeuren?

Het lijkt me niet dat deze dringend zijn in de zin dat de woning niet bewoonbaar is of dat er gevolgschade kan ontstaan.

KJ86
Berichten: 2662

#3 , 29 mei 2023 08:48

Ik veronderstel dat ze toestemming heeft gegeven voor die werken, als dat zo is, kan ze niet meer terug.
Haar eisen (verlengde middagpauze en overleg in de tuin weigeren) zijn onredelijk. Zodra de tuin overgedragen is aan de aannemer om zijn werken uit te voeren, kan er geen sprake zijn van huisvredebreuk als de bezoeken in functie van die werken zijn. Als verhuurder mag je zelfs zo lang als dat je wilt aanwezig zijn, supervisie of een helpende hand.

Op voorhand verwittigen, lijkt mij redelijk. Twee dagen is ook niet overdreven, iedereen kan zo ver plannen maar dit moet uiteraard enkel eenzijdig aangezien dat ze niet thuis moet zijn voor die werken uit te voeren.

Je moet haar duidelijk maken, niet tevreden is gelijk aan huur opzeggen. Ze kan vertrekken op eender welk moment, drie maanden opzeg geven en ze is er vanaf. Je hebt niet aan één of ander marginaal geval dat er plezier uithaalt om de verhuurder te pesten en problemen heeft met verschil in standing. Op die manier verhuren zorgt voor onnodige stress en dat kan niet de bedoeling zijn van een slecht renderende investering.

Reclame

lukasi
Berichten: 1138

#4 , 29 mei 2023 09:00

Laat de aannemer de verloren 2 uur 'middagpauze ' factureren aan de huurder.
Ze zal rap bakzeil halen.
Had hier ook zo een huurder. Niet beginnen voor 8 uur, stoppen om 11.30 tot 14.30, werken tot 16.30 en dagdagelijks de tuin opkuizen en de grond harken.

Electriciteit en water alleen op vraag en na gebruik terug wegnemen. handig als je de ganse dag tegels moet slijpen.

Na 2 dagen argumenteren en uitgescholden worden voor het vuil van de straat toch even puntjes op de i gezet en haar de rekening gepresteerd van de verloren uren.
4 man per uur is dus 180€/uur , reken maar uit wat die 2 dagen me kostte.

jef007
Berichten: 1679

#5 , 29 mei 2023 11:40

ik begrijp iets niet goed.
is dat tuinhuis en die grasmatten te behoeve van de huurder? heeft zij dat gevraagd? is ze niet gelukkig met een tuinhuis?
of heeft de VERhuurder hier een onderliggende reden?

LeenW
Berichten: 12811

#6 , 29 mei 2023 11:42

Exclusief genot is hier belangrijk. Maar op vraag van wie gebeuren de werken en waarom zo dringend?

Thomas_A
Berichten: 2289
Juridisch actief: Nee

#7 , 29 mei 2023 11:46

Dezelfde vraag als jef007 en LeenW:

Voorwaarden om niet tussen 12u en 14u te werken en geen werkvergaderingen in de tuin te houden lijken op het eerste gezicht excessief. Als het echter geen werken zijn die de huurder wil en dat de voorwaarden zijn zodat ze toch al mogen plaatsvinden tijdens haar huurtijd, is het te nemen of te laten voor de verhuurder.

KJ86
Berichten: 2662

#8 , 29 mei 2023 17:51

Werken moeten niet dringend zijn als er toestemming van de huurder is en ik denk dat er niemand begint aan dergelijke werken zonder toestemming.
Het duurt gewoon te lang voor de huurder maar dat is altijd zo.
Op den duur wordt de huurder agressief en vallen ze aan met onnozelheid, in dit geval door onredelijke eisen op te leggen en de verhuurder valselijk te beschuldigen van huisvredebreuk. Dat laatste heb ik zelf ook al meegemaakt, politie lachte de huurder gewoon uit in zijn gezicht.

Wat dat je ook kan doen, is de aannemer rechtstreeks met de huurder laten communiceren omtrent afspraken en timing. Tegen derden durven ze vaak minder agressief te zijn, zeker als het een klein dorp is.

Marlène
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#9 , 30 mei 2023 11:40

Goeiemorgen iedereen , dank jullie alvast voor jullie antwoorden .
Het gaat over een nieuwbouwwoning.
Wij hadden bij het afsluiten van het contract beloofd dat er nog een houten poort voor de veiligheid van hun kindjes, een terras en een tuinhuis geplaatst zou worden .
Daar waren ze erg blij mee ( zou ik ook zijn ) .
Ze wisten ook vooraleer ze het huurcontract tekenden, dat deze werken nog moesten uitgevoerd worden, dat was allemaal geen probleem voor hen op dat moment.
Normaal ging mijn echtgenoot alle werken uitvoeren , maar door ziekte en operatie hebben we alles moeten uitgeven.
We moesten alleen een seintje geven wanneer de aannemers zouden gaan werken of wij zouden gaan overleggen met de aannemers.
Door het aanhoudende slechte weer liep het tuinhuis dus nog extra vertraging op ( de aannemer wat de betonsokkel kwam gieten kon door vriesweer en hevige regen niet verder werken , we moesten telkens afspraken annuleren en opnieuw maken met hun want niemand heeft het weer in handen uiteraard )
In april , waren ze 2dg te laat met het betalen van hun huur , waarop ik vriendelijk vraag via sms of er iets fout kan gelopen zijn op de bank of dat ze de huur hebben vergeten te betalen en zoals jullie zich nu wel kunnen voorstellen, werden wij plots de slechte eigenaars .
Want nu hebben we 2x samen met de aannemer van het tuinhuis de tuin betreedt zonder hun toestemming , om te kijken waar we de deur van het tuinhuis zouden plaatsen en waar de afvoer van het water moest komen en lap we hebben het vlaggen , we plegen huisvredebreuk, we moeten zelfs niet door het huurhuis hiervoor.
Marginaal is ze niet ( is een arts in het ziekenhuis , dus zou je denken dat ze wat begripvoller zou zijn )
Ze willen dat we echt meer dan 48u op voorhand doorgeven wanneer de aannemer gaat verder doen , hij werkt dan ook nog eens door voor hun op zon en feestdagen dat het vlugger zou klaar zijn .
We hebben al schrik als de tuinman de grasmatten gaat komen leggen , want nu staat er gewoon wild gras
De optie dat hij met hun belt is ook al gedaan , maar ze kan zogezegd niet om met de aannemer en staat op haar privacy
Dus madam wil de huurdersbond inschakkelen omdat zij op haar rechten staat .
Zo nu hebben jullie het hele verhaal

Marlène
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#10 , 30 mei 2023 11:43

Oei sorry voor die grote emoji's , die verschenen pas na het posten

KJ86
Berichten: 2662

#11 , 31 mei 2023 09:46

Het mag een arts zijn maar het gedrag is marginaal en het maakt die valselijke beschuldiging van huisvredebreuk nog erger.
Je mag er 100% zeker van zijn dat ze bewust liegt over de feiten. Van sommige huurders kan je nog aannemen dat ze de impact van een strafrechtelijk inbreuk niet goed begrijpen maar dat is niet van toepassing op een arts.

Ze heeft sowieso een stoornis want het raar gedrag begint zich op te stapelen:

Mensen valselijk beschuldigen van criminele feiten!
De huur te laat betalen ondanks haar groot inkomen!
Moeilijk communiceren met tuinaannemer en verhuurder (ze kan kiezen)!
Ze is aanvallend en misschien zelf een tikkeltje wraak belust!

Huurdersbond kan niets doen. Je werkt de tuin af en de boel zal wel overwaaien maar het blijft wel een onaangename ervaring. Je doet dan alle moeite om goed te doen. De werken die je opsomt zijn niet goedkoop en hebben toch weeral een negatieve impact op het rendement.

Als de werken afgelopen zijn, een mail sturen met onderhoudstips (zeker die grasmatten bewateren) en een gedetailleerde beschrijving toevoegen aan de plaatsbeschrijving.

Pardal
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#12 , 14 jun 2023 21:38

Dus u verhuurd een woning die nog niet helemaal afgewerkt is, vraagt wel de volle huurprijs (tenzij ik mij vergis) en u betreedt een deel van het gehuurde goed zonder toestemming van de huurder.

Indien u geen schriftelijke toestemming hebt om het gehuurde goed te betreden, bent u niet in uw recht.

Dit wilt niet zeggen dat de tegeneis van de huurder gegrond is. Indien het haar eigendom zou zijn, zal ze zich ook moeten plooien naar de agenda van de vakman als er iets gemaakt moet worden.

KJ86
Berichten: 2662

#13 , 14 jun 2023 23:00

Zodra dat de werf opgestart is, kan die aannemer naar goeddunken zijn werken uitvoeren en dat betekent ook derden of betrokken partijen uitnodigen om die werken in goede banen te leiden.
Het zou nogal iets zijn als een huurder plots (halfweg de werken) een schriftelijk toestemming kan afdwingen voor elke keer als een betrokken partij de werf moet betreden. Zodra de tuin overgedragen is, behandelen we het als een werf en maakt het geen deel uit van de beschermde gezinswoning.

PS
Ik weet niet in welk land dat je woont maar bij ons in Vlaanderen zijn 99,9 % van de woningen voor verbetering vatbaar. In dit topic zijn huurder en verhuurder overeengekomen om de tuin te verbeteren en heeft de huurder tijdens de werken een paniekaanval gekregen (waarschijnlijk de impact van de werken verkeerd ingeschat).
Je betaalt dus volle huur voor een woning met een slechte tuin en je krijgt een woning met mooi aangelegde tuin.

Franciscus
Berichten: 38583

#14 , 15 jun 2023 20:33

U kan best een gewone brief een een Aangetekend Schrijven sturen naar elke huurder afzonderlijk (dus aan alle ondertekenaars van contract andere partij). Indien ze de verhuurders wil bereiken zal ze ook aan elke verhuurder afzonderlijk een AS moeten sturen.
U legt daar chronologisch alles uit.
Datum aangaan huur.
Datum van jullie belofte voor tuin en de daarvoor nodige werken. Staat er iets van toestand tuin in plaatsbeschrijving huurcontract.....dat tuin nog in orde moet gebracht worden of zo?
Dan schrijft u alle volgende handelingen datum bezoek met tuinarchitect
datum opstarten werken
datum bekijken van en vragen waar de huurder alles wil enz enz
Blijkbaar staat er nog geen afsluiting.. en kan iedereen de tuin betreden.
Dat er afgesproken was dat dit nu? zou gebeuren maar afhangt van werk aannemer en weersomstandigheden ( zelf in te vullen welke redenen - vraag dat desnoods aan tuinarchitect)
Dat u met de mondeling afgesproken geplande werken wil doorgaan en dat dit voor de huurder(s) toch een +punt is.

In de gewone brief schrift u dat er ook een AS zal komen en in de AS (met een Antwoord/Reponse kaart dan hebt u de handtekeningen van betrokkenen.

AS moet vermelden Datum - plaats - AANGETEKEND en aantal exemplaren als er partijen zijn ( indien twee huurders een naar elk van hen en indien twee eigenaars hebben die ook een exemplaar. Uiteraard dienen die niet verzonden te worden maar brief dient wel identiek hetzelfde te zijn
Brieven wel naamtekenen.



strafwetboek
Artikel 439 van het Strafwetboek luidt:
(In vet door mij)
Met gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot driehonderd euro wordt gestraft hij die, zonder een bevel van de overheid en buiten de gevallen waarin de wet toelaat in de woning van bijzondere personen tegen hun wil binnen te treden, in een door een ander bewoond huis, appartement, kamer of verblijf, of in de aanhorigheden ervan hetzij binnendringt met behulp van bedreiging of geweld tegen personen, of door middel van braak, inklimming of valse sleutels, hetzij dit goed bezet, hetzij erin verblijft zonder toestemming van de bewoners.

Terug naar “Huren”