Pagina 1 van 1
huurwaarborg
Geplaatst: 08 jun 2009 23:54
door km1492
Beste specialisten,
Ik huur sinds 10 jaar een appartement dat in tussentijd van eigenaar veranderd is en de lopende contracten zijn door een immo overgenomen.
Nu heb ik op dit moment problemen met mijn opzeg (verhuurder wil opzeg niet aanvaarden etc) en verwacht eveneens problemen met de huurwaarborg.
Van vorige huurders weet ik dat de verhuurder sowieso moeilijk doet bij het terugbetalen van de waarborg.
In mijn geval is deze destijds gestort geweest bij de eerste verhuurder en naar de nieuwe verhuurder toenertijd zelf zei overgestort naar een rekening van de immo.
Wat kan ik doen als de verhuurder problemen maakt met de terugbetaling en wat met het recht op intrest. De verhuurder zei na de verkoop zich niet te gaan bezighouden met het "uitrekenen van intresten".
alvast vriendelijk dank voor de uitleg,
K
Geplaatst: 09 jun 2009 00:03
door km1492
Kan ik bvb op dit moment (mijn opzeg is gegeven maar niet aanvaard door de verhuurder) nog een ingebrekestelling sturen om deze alsnog op een geblokkeerde rekening te plaatsten?
K
Geplaatst: 09 jun 2009 00:19
door Vandebos
U kan de verhuurder een aangetekend schrijven sturen waarin hem verzoekt, zoals de wet dat voorschrijft, de waarborg op een geblokkeerde huurwaarborgrekening te deponeren inclusief de gemiddelde jaarlijkse rente waar u recht op heeft gedurende de 10 jaar dat u het pand huurt. Voeg hier op een vriendelijke wijze aan toe dat u indien hij dit niet doet u vanaf heden op dit bedrag (waarborg + accumulatie van rente à rato 2% jaarlijks) de gerechtelijke intrest ( 5.5% op dit ogenblik) zoals de huurwetgeving U toelaat. Sluit af met de mededeling dat behoudens een respons binnen de 10 dagen na de eerste aanbieding van dit schrijven u ervan uitgaat dat de waarborg, inclusief rente, op een waarborgrekening gestort zal worden.
Zuiver nieuwsgierigheid, welke reden haalt de verhuurder/immo aan om uw opzeg te weigeren?
Geplaatst: 09 jun 2009 00:31
door km1492
zeer vriendelijk dank voor de uitleg
Ik ben een huurovereenkomst aangegaan 10 jaar geleden (toen nog als student).
Dit is een huurovereenkomst van 1 jaar die telkens stilzwijgend verlengd is geweest.
In tussentijd ben ik er ook gedomicilieerd, heb dit toenertijd aan de toenmalige verhuurder laten weten.
Nadien is het gebouw verkocht aan een immo die de lopende contracten heeft overgenomen.
De termijn van 9 jaar is nu voorbij. (ben momenteel in jaar 10)
Vorige maand wou ik opzeggen en heb ik mijn 3 maand vooropzeg betekend aan de verhuurder.
Ik kreeg een aangetekende zending terug van de verhuurder waarin hij beweert "mijn opzeg niet te aanvaarden aangezien deze niet overeenstemt met de wetgeving die op mijn huurovereenkomst van toepassing is." "Uw huurovereenkomst kan ten vroegste beëindigd worden tegen 15/02/2011 mits het overmaken van een aangetekende zending 6 maanden voor het einde van uw driejarige periode"
Ik ging ervan uit dat de huurder altijd kon opzeggen mits 3 maand vooropzeg (met uitz van de schijf van de eerste 3 jaar).
Dit zou immers betekenen dat ik nog een kleine twee jaar in het pand zou moeten verblijven.
Ik heb hem verwezen naar woninghuurwet art 3. § 5
maar aanvaardt het nog steeds niet.
Momenteel ben ik ook aan het twijfelen of de woninghuurwet wel van toepassing is aangezien ik in principe al "zo goed als" ben verhuisd, maar als ik me niet vergis bedraagt de opzegtermijn voor gemene huur 1 maand?
Alvast bedankt voor eventuele reactie.
K
Geplaatst: 09 jun 2009 11:14
door Vandebos
een huurovereenkomst van beperkte duur die stilzwijgend wordt verlengd wordt geacht over te gaan in een 3-6-9 vanaf de datum dat het huurcontract werd aangegaan, in uw geval dus 10 jaar geleden. Dat houdt dus in dat u zich op dit ogenblik effectief in een 4de driejarige periode bevindt en dat de regels van opzeg hiervoor van kracht zijn.
Vraag die me rest is de wijze waarop u uw studio toen heeft gehuurd, als kot of als woning? Als u deze toendertijd heeft gehuurd als kot en dit ieder jaar stilzwijgend werd verlengd valt uw contract normaal gezien niet onder de woninghuurwet...
In mijn onderschrift vind u een pdf huurwet 0708.pdf terug ( is de officiële versie van fod justitie maar klinkt verstaanbaarder dan "47.pdf"..) Daarin kan u de volledige opzegmodaliteiten die u heeft nalezen. (op voorwaarde dat uw contract on de woninghuurwet valt)
Voor de waarborg zou ik toch die aangetekende brief versturen.
Geplaatst: 09 jun 2009 11:52
door km1492
Vriendelijk dank voor de uitleg.
In principe woonde ik vanaf het begin van de huur al in het appartement (ging practisch niet meer naar huis).
Wat indien het niet onder de woninghuurwet mocht vallen?
mvg,
K
Geplaatst: 09 jun 2009 12:01
door Vandebos
Wel... enige maanden geleden ben ik dankzij dit form erachter gekomen dat ik al bijna een decennium koten in Leuven verkeerd verhuur...
Ik ben nu dus aan het kijken hoe ik vanaf volgend jaar de juiste regels kan toepassen... voor nieuwe studenten. De "old-timers" zullen de keuze krijgen.
Als je op dit forum eventjes zoekt op huur kot vind je gegarandeerd posts.
googlen op "huurwetgeving studentenkoten" zal je ook verder helpen.
Persoonlijk weet ik er nog te weinig voor mezelf van af om anderen al advies hierover te gaan geven.