Pagina 1 van 1
huurster naar het bejaardenhuis
Geplaatst: 31 mei 2009 13:27
door papaecho
Begin vorige week maandag is mijn huurster naar het bejaardentehuis vertrokken. Ik was hiervan niet op de hoogte. Mijn huurster heeft geen kinderen . Achteraf heb ik wel een aangetekende brief gehad verzonden door een derdegraads familielid. Hierin stak de opzeg die getekend was door mijn huurster. De verzender was het familielid. Ik veronderstel dat dit familielid ook de sleutels heeft. Ik heb mijn huurcontract niet laten registreren daar ik te laat op de hoogte was van de nieuwe wetgeving. Ik weet zeker dat men niet van plan is enige opzeg te betalen. Ondertussen staan er sinds 1991 nog drie maanden huur geblokkeerd op een spaarboekje, de waarborg dus. Van de ene kant kan ik moeilijk verlangen dat mijn huurster naast het bejaardenhuis ook nog de vooropzeg moet betalen, anderzijds heb ik de gelegenheid niet gekregen een andere huurder te zoeken. Ik vind eigenlijk dat men mij tijdig op de hoogte had moeten brengen van de inschrijving en het vertrek naar het bejaardenhuis.
Ik neem mijn huurster niets kwalijk daar zij 94 jaar is maar het familielid dat ook de toekomstige erfgename is en regelmatig contact had met haar woont bij mij in de buurt en had dit kunnen doen. Heeft er iemand een goede raad hoe ik deze zaak moet aanpakken.
Geplaatst: 01 jun 2009 10:26
door artemis
Door het feit dat u het huurcontract niet hebt laten registreren had de huurster wel degelijk het recht om zonder opzeg te vertrekken, al was zij daar mogelijk zelf niet van op de hoogte. In ieder geval hebt u zelf nagelaten te doen wat u als verhuurder verplicht was om te doen.
Ik begrijp wel dat u liever iets op voorhand had willen weten maar in dergelijke situatie zijn allerlei scenario's denkbaar. Zo ken ik een oude vrouw die na een valpartij van haar trap en een week hospitalisatie niet meer terug alleen in haar huisje mocht gaan wonen en onmiddellijk naar een bejaardentehuis moest. Dan heb je geen tijd om eea voor te bereiden en een vooropzeg te doen.
Bekijk het ook zo: Als zij al huurde sinds 1991 dan hebt u 18 jaar lang zonder onderbreking huur van haar mogen ontvangen. Vele verhuurders zouden onmiddellijk willen tekenen voor een dergelijk optimale verhuuromstandigheid. Gaat u dan echt wakker liggen van 3 maanden gemiste vooropzeg? Het hoeft nu ook niet persé 3 maanden te duren om een nieuwe huurder te vinden.
Ik ben zelf verhuurder en zoals u de feiten voorstelt zou ik niet aarzelen haar waarborg vrij te geven. Ten slotte, als het voor het vredegerecht zou komen zou u aan het kortste eind trekken wegens het niet laten registreren van het contract. Een reden te meer om nu niet moeilijk te gaan doen..
Geplaatst: 01 jun 2009 18:11
door Vandebos
Zoals artemis zegt, laat maar komen die huurders die trouw 18 jaar huren zonder last...
U had het contract dienen te registreren vanaf 01/01/07. Daar is geen verhaal tegen mocht dit voor de vrederechter komen. Alhoewel dat familielid effectief wat sneller en correcter had kunnen reageren heeft hij/zij geen fout begaan.
Eerlijk gezegd zou het me ten zeerste verwonderen als uw pand niet opnieuw binnen de 2 maand verhuurd is ( kijkend naar de "crisis" en het aantal mensen dat wordt verplicht opnieuw te huren) en dit aan een actuele huurprijs die wel wat hoger zal liggen dan een huurprijs die 18 jaar werd geïndexeerd...