Pagina 1 van 1

Hoge huurwaarborg

Geplaatst: 23 mei 2009 09:16
door K_evin
Hallo

Ik ga binnenkort een appartement huren en de makelaar eist hiervoor 3 maand huur als waarborg. En hij wil ook dat ik hem dit cash overhandig. Nu, alles wat ik hierover gevonden heb wijst me erop dat dit in strijd is met de huurwet. Als ik hem daarover aanspreek zegt hij dat dit wel zou kunnen door middel van waardedocumenten? (verzekeringscheques ofzo??)

Klopt dit? en indien niet, hoe kan ik me hiertegen beschermen (zonder natuurlijk het risico te lopen dat hij aan iemand verhuurt die wel zomaar aan zijn eisen wil voldoen want het werd ons al mondeling toegezegd)

Als dit wettelijk is, is er natuurlijk geen probleem, maar ik heb de indruk dat hij mijn onwetendheid in dit soort zaken aan het misbruiken is.

Alvast enorm bedankt voor de hulp
Kevin

Geplaatst: 23 mei 2009 09:35
door Bartie
Afhankelijk van de situatie mag de huurwaarborg inzake woninghuur thans niet meer 2 of 3 maanden huur bedragen.
Artikel 10. – § 1. Indien, behoudens de zekerheden voorzien in artikel 1752 van het Burgerlijk Wetboek, de huurder om de naleving van zijn verplichtingen te waarborgen, een van de in het volgende lid bepaalde vormen van waarborgen verstrekt, mag die niet meer bedragen dan het bedrag dat gelijk is aan twee of drie maanden huur, afhankelijk van de vorm van de huurwaarborg.
Naar keuze van de huurder kan dus geopteerd worden voor:
- ofwel een geïndividualiseerde rekening op naam van de huurder bij een financiële instelling,
- ofwel een bankwaarborg die het de huurder mogelijk maakt de waarborg progressief samen te stellen,
- ofwel een bankwaarborg ten gevolge van een standaardcontract tussen een OCMW en een financiële instelling.

Wijs de verhuurder desnoods ook op het feit dat u overeenkomstig artikel 1752 van het Burgerlijk Wetboek wettelijk de plicht heeft de woning van voldoende stofferende huisraad te voorzien, hetgeen in principe ook een (verdoken) waarborg is...

(Let op: vele verhuurders pikken het niet als je als huurder op je strepen staat, ondanks het feit dat ze eigenlijk wettelijk verplicht zijn de keuze te laten...)

Geplaatst: 23 mei 2009 10:35
door Vandebos
In het kort komt het op het volgende neer:

Als huurder heeft u de keuze om ofwel onmiddellijk een waarborg van 2 maanden te storten op een een huurwaarborg rekening bij de bank. (specifiek type van spaarrekening waar zowel huurder als verhuurder dienen te tekenen voor vrijgave sommen) ofwel een waarborg van 3 maanden op eenzelfde type van rekening maar dan mag u deze volstorten in termijnen. ( bijvoorbeeld gedurende 3 maanden elke maand één maand huur) Maar de wet voorziet de keuze aan de huurder.

Informeer bij de makelaar of hij de som op een huurwaarborg rekening zal deponeren, dan dient u eveneens te tekenen voor het openen van de rekening. Gebeurt dit niet dan stuurt u de makelaar en de verhuurder één week na het ondertekenen van het huurcontract een aangetekend waarin u hen bij aandrang verzoekt deze rekening alsnog te openen en dat u bij weigering vanaf de datum van de verzending van het aangetekende de gerechtelijke intrest op die som opeist zoals voorzien door de huurwetgeving... (is momenteel 5.5% op jaarbasis, probeer dat maar eens op een spaarrekening te krijgen, goede belegging voor uzelf)

Natuurlijk is het zoals bartie zegt dat de verhuurder uiteindelijk de keuze heeft om al of niet aan u te verhuren.

In de link in mijn onderschrift vind je een document huurwet.pdf terug. Dit is de meest recente huurwetgeving in een notendop en verstaanbaar samengevat door justitie. Je vind er de volledige uitleg over de huurwaarborg in terug.