Huurwaarborg verjaard, verhuurder woont in buitenland

coder
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Huurwaarborg verjaard, verhuurder woont in buitenland

#1 , 03 nov 2022 14:35

Graag wens ik advies over het terugkrijgen van een waarborg.

Situatie:

- Van 2004 to 2007 huurde ik een appartement met een 3-6-9-contract. In 2007 verliet ik het appartement. Het huurcontract hiervoor was niet geregistreerd. Er heeft evenmin een plaatsbeschrijving plaatsgevonden. Op het contract staan twee verhuurders (een koppel) met als woonadres het adres van het appartement dat ik huurde, in plaats van hun eigen adres. Op het contract stond ook de naam van een beheerder (een familielid van het koppel). Het huurcontract is ondertekend door deze beheerder. Deze beheerder is ondertussen overleden.

- De verhuurders wonen op een ander continent. Het enige contactmiddel dat ik met hen had was e-mail. Ondertussen is dit e-mailadres niet meer bereikbaar. De verhuurders zijn vindbaar op Facebook. Ik heb tevens wat adresgegevens gevonden, maar het is erg onzeker of deze up to date zijn. Ik heb hen via Facebook proberen te contacteren voor de waarborg, maar kreeg geen respons. Ik heb geen andere manier om ze te bereiken. Ik heb wel nog het huurcontract in mijn bezit, evenals de mailconversatie in 2007 waarin ik mijn opzeg meldde en bevestiging hiervan kreeg van de verhuurders.

- Gezien de verjaring (2007 is langer dan 10 jaar geleden) wil ik toch proberen de waarborg terug te krijgen. De waarborg staat op een geblokkeerde rekening bij een bank. Deze bank heeft dit nooit willen vrijgeven zonder aanwezigheid van de verhuurders. De verhuurders zelf wilden in 2007 eerst niet de waarborg teruggeven, daarna plots weer wel, maar toen de bank hen hierover wilde contacteren voor bevestiging wilden ze ineens opnieuw niet meer meewerken.

Ik zal dus een vrijgave bij vonnis moeten zien te bekomen bij het vredegerecht. Van wat ik hier en elders heb opgezocht leer ik dat ik een verzoekschrift kan indienen hiervoor. Maar als ik dat verzoekschrift bekijk, moet ik een adres en een getuigschrift van woonst van de verhuurders bijvoegen, wat mij onmogelijk lijkt gezien ze op een ander continent wonen.

Ergens anders las ik dat er in die situatie ook een dagvaarding kan gedaan worden met een deurwaarder en dat dit enkele honderden euro's kan kosten. Als ik zeker kan zijn van de uitkomst zou ik bereid zijn dit te doen, maar ik heb verder geen idee hoe en waar ik dit proces kan starten?

Heeft iemand advies over verdere stappen? Ik zou dit graag een keer afronden, en het zou toch raar zijn als dat geld voor eeuwig en altijd bij die bank gaat staan omdat de verhuurder zich "verstopt" in het buitenland en elk contact weigert.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LeenW
Berichten: 12959

#2 , 03 nov 2022 15:23

Het is perfect toegelaten om in het buitenland te gaan wonen met nog een eigendom in België, dat is een simpele levenskeuze, niet verstoppertje spelen. Men zou ook kunnen stellen dat u dit wel heel lang heeft laten liggen.

Deurwaarder zal inderdaad uw beste optie zijn, die zal dan het nodige doen om via collega in het buitenland de dagvaarding over te maken aan uw verhuurder. Of deze kosten lager zullen blijven dan het bedrag aan waarborg van 15 jaar geleden, durf ik niet zeggen.

freelance
Berichten: 2615

#3 , 04 nov 2022 14:02

Voor wereldoorlog II hadden een aantal personen ( een tiental ) een gezamenlijke eigendom als recreatiegrond .
Sinds de oorlog lag dit er verlaten bij , en eigenaars waren niet gekend .
40 jaar na de oorlog had een toenmalige buurman een oogje op dit lapje grond( samen met een aanpalende buurman ) , en schakelden een notaris in .
Deze deed maanden opzoekingswerk naar de erfgenamen , die op allerlei continenten bleken te wonen , en in aantal verhonderdvoudigd waren . Die hadden dus allemaal recht op zowat een paar vierkante decimeter .
Uiteindelijk bleek het sop de kool niet waard , en heeft de notaris gesuggereerd om het lapje grond dan maar " te bezetten " en het discreet te houden .
Beide buren konden hun tuin behoorlijk vergroten .

Dit natuurlijk niet ter zake doend .

Of een deurwaarder de TS kan verder helpen is niet zeker . Beter volgens mij een gespecialiseerde advocaat onder de arm nemen .
Een deurwaarder kan iemand aanmanen , maar als die weigert te betalen , is er een gerechtelijk vonnis nodig ( die de deurwaarder pas dan gerechtelijk kan afdwingen ) .
https://www.modero.be/nl/nieuws/2016-wa ... -scenarios
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Reclame

mava105
Berichten: 22335
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 04 nov 2022 16:39

Ik heb wel nog het huurcontract in mijn bezit, evenals de mailconversatie in 2007 waarin ik mijn opzeg meldde en bevestiging hiervan kreeg van de verhuurders.

Een huurcontract is niet opzegbaar via email.

artemis
Berichten: 3297

#5 , 04 nov 2022 18:23

Ik heb wel nog het huurcontract in mijn bezit, evenals de mailconversatie in 2007 waarin ik mijn opzeg meldde en bevestiging hiervan kreeg van de verhuurders.
Een huurcontract is niet opzegbaar via email.
Maar er is wel een bevestiging van de opzeg via mail…

De verhuurders gaven in het contract als hun adres je huurwoning op, mogelijk woonden zij daar effectief bij ondertekening contract….doch bij verhuis zijn verhuurders verplicht om je hun adreswijziging mee te delen… Maar er was een beheerder die het contract getekend heeft voor de verhuurders en die niet meer leeft…

Het contract was niet geregistreerd en er was geen plaatsbeschrijving. We zijn 15 jaar verder…

De ex-verhuurders, noch hun toenmalige beheerder kunnen de borg nog claimen. Waarschijnlijk kan het hun ook totaal niet meer schelen want de borg is hun geld niet en ze zijn ‘onbereikbaar’ als het ware. Goed mogelijk weten ze niet eens dat die borg er nog staat en/of trekken ze het zich niet aan omdat het hun probleem niet is.

Ik heb niet voldoende kennis wat dit geval betreft maar zou een vrederechter hier niet voor openstaan?
Als er sprake is van verjaring en de verhuurders onvindbaar zijn door emigratie dan lijkt het mij onwenselijk dat een huurwaarborg eindeloos geparkeerd blijft staan bij de bank.

Tip an TS : Kan je geen attest bekomen van Bevolking van uitschrijving uit het land van je ex-verhuurders? Zo weet een vrederechter dat die mogelijk niet meer traceerbaar zijn.

Terug naar “Huren”