Kopen appartement dat verhuurd wordt

VVBBM
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Kopen appartement dat verhuurd wordt

#1 , 29 okt 2022 22:01

Beste

Wij staan op het punt een appartement te kopen dat momenteel verhuurd wordt - huurcontract van 9 jaar, huurders wonen er nu +-4 à 5 jaar. Wij zouden het apprtement zelf willen bewonen, waardoor we de huurders uiteraard zo snel mogelijk willen opzeggen. Volgens onze notaris kan dit, mits bijvoeging van een document of vermelding in de compromis en dan een opzeggingsbrief aan de huurders. Er zou dan zes maanden opzegtermijn zijn.

Als ik internet en forums bekijk, blijkt dit niet zo te zijn en kunnen we pas opzeggen na de akte - ook zes maanden opzegtermijn.

Iemand die 100% zekerheid heeft in deze, eventueel met vermelding van de huur/koopwetgeving?

Bij voorbaat dank!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5417

#2 , 29 okt 2022 22:40

Helaas. Na akte opzeggen voor eigen bewoning zes maand. Huurder kan na opzeg eerder vertrekken.

justice speaker
Berichten: 217
Juridisch actief: Nee

#3 , 30 okt 2022 08:22

Inderdaad opzeg 6 maanden van wanneer u in bezit bent van de akte. De huurder kan indien hij snel iets vind een tegen opzeg geven van 1 maand zonder dat hij een verbrekingsvergoeding moet betalen. U moet daar dan ook effectief gaan wonen en domiciliëren.
DEMOCRATIE = De eerlijke verdeling van de ontevredenheid.

Reclame

freelance
Berichten: 2615

#4 , 30 okt 2022 12:08

Wat volgt is de letterlijke tekst van de huurwetgeving , geldig sinds 1 januari 2019 .
Dit artikel verschilt principieel niet van de voorgaande huurwetgeving , onder welke het contract zal zijn afgesloten ( als u spreekt dat de huurder huurt sinds 4 a 5 jaar ) .

Uiteraard treedt de koper pas in rechte vanaf het verlijden van de akte .
Met het huurcontract heeft de notaris dus niets te maken ( staat ook nergens in de huurwetgeving ) .


Decreet houdende bepalingen betreffende de huur van voor bewoning bestemde goederen of delen ervan (citeeropschrift: "Vlaams Woninghuurdecreet")
Datum 09/11/2018

Artikel 17. (01/01/2019- ...)

Opzegging door de verhuurder voor persoonlijk gebruik

§ 1. De verhuurder kan de huurovereenkomst te allen tijde beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden, als hij het goed persoonlijk en werkelijk wil betrekken.

De verhuurder kan de huurovereenkomst te allen tijde beëindigen om de echtgenoot of wettelijk samenwonende partner van de verhuurder of de afstammelingen, aangenomen kinderen, bloedverwanten in de opgaande lijn of bloedverwanten in de zijlijn tot in de derde graad van de verhuurder of van zijn echtgenoot of wettelijk samenwonende partner het goed persoonlijk en werkelijk te laten betrekken. De opzeggingstermijn bedraagt zes maanden, tenzij de opzegging wordt gedaan tijdens de eerste driejarige periode. In dat geval kan de opzeggingstermijn niet verstrijken vóór het einde van de eerste driejarige periode vanaf de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.

De opzegging vermeldt de identiteit van de persoon die het goed zal betrekken en de band van verwantschap met de verhuurder. De verhuurder bewijst op verzoek van de huurder de band van verwantschap. De verhuurder voldoet aan dat verzoek binnen een termijn van twee maanden, te rekenen vanaf de kennisgeving ervan, zo niet kan de huurder de nietigverklaring van de opzegging vorderen. Die vordering moet op straffe van verval uiterlijk twee maanden vóór het verstrijken van de opzeggingstermijn worden ingesteld.

§ 2. Het goed moet worden betrokken binnen een jaar na het verstrijken van de opzegging door de verhuurder of na de teruggave van het goed door de huurder als de teruggave later plaatsvindt. Het goed moet gedurende ten minste twee jaar werkelijk en doorlopend betrokken blijven.

Als de verhuurder, zonder het bewijs te leveren van buitengewone omstandigheden, niet voldoet aan de voorwaarden, vermeld in het eerste lid, heeft de huurder recht op een vergoeding die gelijk is aan achttien maanden huur.
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Evi (Odos)
Berichten: 356
Juridisch actief: Ja
Locatie: Vlaanderen
Contacteer: Website Facebook Twitter

#5 , 30 okt 2022 17:40

Na het verlijden uiteraard.
Maar, niets houdt je tegen om de huurders nu al even te contacteren en hen te vertellen dat het pand verkocht, jij de nieuwe eigenaar bent en hen zal opzeggen zodra de akte getekend is. Wie weet gaan ze meteen op zoek naar iets anders en willen ze sneller weg.
Odos vzw - Ouders die opnieuw starten
Familiale bemiddeling en juridisch advies bij scheiding, overlijden en nieuw samengesteld gezin.
Alle verhalen en vragen welkom in de besloten facebookgroep www.facebook.com/groups/odosvzw

Terug naar “Huren”