Huurwoning te huur zetten zonder informeren huidige huurders

JaHe
Topic Starter
Berichten: 15
Juridisch actief: Ja

Huurwoning te huur zetten zonder informeren huidige huurders

#1 , 11 sep 2022 17:57

Beknopte inleiding:
Wij wonen boven een zaak, origineel met geregistreerd huurcontract (sinds 1 jan. 2021) van 1 jaar maar nooit opgezegd dus normaliter stilzwijgend verlengd naar 9j?

De eigenaars (ook uitbaters zaak) hadden origineel beslist om het pand te koop te zetten. We zijn hier nooit schriftelijk van op de hoogte gesteld. Nu komen we erachter dat ze de woning + zaak te samen al te huur hebben gezet, dit terwijl ons huurcontract momenteel nog lopende is en we er nog geen schriftelijke info hierover hebben ontvangen.
Nu hebben we 2 vragen:
1. Is ons huurcontract (volgens gewone huurwetgeving) überhaupt wel geldig aangezien er geen aparte ingang is en dit dan volgens ons via de handelhuurwetgeving is?

2. Kan het pand zomaar te huur gezet worden zonder ons hierover schriftelijk te informeren?

Hebben we hier recht op compensatie of onmiddellijke verbreking van het huurcontract?

Hopelijk wat duidelijk…
Bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thomas_A
Berichten: 2323
Juridisch actief: Nee

#2 , 11 sep 2022 19:37

Er is geen verplichting om huurders te verwittigen dat een huurwoning te koop staat.

Een verkoop betekent ook nog geen opzeg. Die kan de koper geven als hij daar zelf wil gaan wonen (6 maanden opzeg). Of hij kan verder verhuren.

JaHe
Topic Starter
Berichten: 15
Juridisch actief: Ja

#3 , 11 sep 2022 21:25

Beste Thomas,

Er was eerst sprake van verkoop maar ze hebben ondertussen het pand - de zaak eronder + ‘onze’ woning erboven - te huur gezet. Dit lijkt mij toch niet zomaar te kunnen zonder dat zij een opzegbrief versturen? En aangezien dit zonder motivering is zou er toch een schadevergoeding betaald moeten worden?

Reclame

Thomas_A
Berichten: 2323
Juridisch actief: Nee

#4 , 11 sep 2022 21:33

Ik had in uw eerste post gelezen dat het pand te koop stond. Niet dat het in de volgende paragraaf over verhuren ging.

Het te huur zetten op zich is niet verboden, maar ze kunnen inderdaad uw huurcontract niet zomaar stopzetten.

Doordat uw contract is overgegaan naar een contract van 9 jaar, kunnen ze pas tegen het einde van de eerste 3-jarige periode opzeggen.

JaHe
Topic Starter
Berichten: 15
Juridisch actief: Ja

#5 , 11 sep 2022 21:46

Dag Thomas

Alvast bedankt voor de reactie, dit leek ons ook het geval.
We vragen ons wel af of het contract überhaupt geldig is aangezien de woning & zaak dezelfde ingang delen en normaliter het pand dus verhuurd zou worden volgend de handelhuurwetgeving en niet de privé.
Indien geen geldig contract - hebben wij dan een wettelijke basis waarop we sowieso recht hebben?

Indien u ons hier meer over kan vertellen is alle hulp welkom! Bedankt!

Franciscus
Berichten: 38600

#6 , 11 sep 2022 21:53

Zal dan een probleem zijn voor diegene die de zaak op het gelijkvloers zal houden.
Want ik vermoed dat men - als ik uw tekst goed lees - door de winkelruimte moet gaan?

Of is enkel het portaal gemeenschappelijk met twee deuren een voor de woning en een voor de winkel?

KJ86
Berichten: 2663

#7 , 11 sep 2022 23:02

Huurcontract is en blijft geldig. Je weet natuurlijk niet wat dat de verhuurder met de kandidaats huurders zal onderhandelen.

Ik zou het contract ook eens nalezen of dat er geen verlenging is overeengekomen, dan zou je nog een opzeg kunnen krijgen voor 1 jan 2023 of eventueel 1 jan 2024 als het contract met twee jaar verlengd is.
Slecht gelegen handelspanden kunnen wel eens tijdje te huur staan.

LennieK
Berichten: 1863
Juridisch actief: Nee

#8 , 12 sep 2022 09:07

het contract voor hoofdverblijfplaats blijft geldig, of het pand nu een aparte ingang heeft of niet. Dus daar zal men (huidige eigenaar of nieuwe koper/huurder) gewoon de bepalingen van het Vlaams huurdecreet moeten volgen.

Tenzij het natuurlijk niet om een contract voor hoofdverblijfplaats gaat, dan is het een ander paar mouwen

JaHe
Topic Starter
Berichten: 15
Juridisch actief: Ja

#9 , 12 sep 2022 11:11

De complete eigendom bevat een handelspand op het gelijkvloers & een woonruimte boven de zaak. Er is slechts 1 deur (& 1 huisnummer) voor beide delen, ‘in de zaak’ is er dan wel een toegangsdeur naar het woongedeelte erboven. Wij huren het woongedeelte van de eigenaars van het pand. De zaak eronder is ook van hen maar zij verhuren de handelsruimte aan hun BV.
Ze spraken dus eerst van het pand gewoon volledig te verkopen maar ze hebben nu gewoon de handelsruimte + onze woning te huur gezet. De BV zouden de nieuwe huurders moeten overnemen.

Ons huurcontract blijft dus geldig - maar hoezo kunnen zij dan wel onze woning zomaar te huur zetten zonder ons contract te verbreken?
Aangezien we eerst een 1-jarig contract hadden dat stilzwijgend is verlengd naar een 9-jarig contract kunnen ze er ons toch niets over laten weten aangezien ze contractbreuk plegen??

JaHe
Topic Starter
Berichten: 15
Juridisch actief: Ja

#10 , 12 sep 2022 11:20

Het gaat hier over onze woning overigens wel over een contract voor de hoofdverblijfplaats.
Aangezien wij de eigenaars (en op dit moment uitbaters vd zaak) goed kennen hadden we geen problemen ermee dat we geen aparte ingang hadden.
Zij hadden ons verteld het pand volledig te gaan verkopen waarop wij besloten iets anders te zoeken omdat wij dit niet per se zagen zitten met nieuwe eigenaars/verhuurders. Toevallig kwamen we gisteren via immokantoor terecht op het zoekertje van het pand maar staat het nu opeens TE HUUR ipv te koop. Dit incl. onze woning.
Nochtans hebben noch wij, noch de eigenaars een opzegbrief verstuurd en lijkt het ons niet mogelijk onze woning te verhuren op dit moment??

Aangezien in ons contract stond dat de huurprijs niet geïndexeerd kan worden hebben wij het gevoel dat zij ons belogen hebben zodat wij gewillig en snel iets anders zouden zoeken en dat zij dan uiteraard z.s.m. nieuwe huurders kunnen vinden die veel meer zouden betalen dan wij doen op dit moment.
Wetende dat wij altijd een goede verstandhouding hebben gehad (zelfs meer huur betaald dan in contract vastgelegd voor de stijgende energiekosten te dekken (zijn forfaitaire kosten aangezien geen aparte meters)).
En nu dit.

Het is een hele verwarrende boel en we willen met een goeie verstandhouding vertrekken maar voelen ons wel zomaar buiten spel gezet…

bosprocureur
Berichten: 6857

#11 , 12 sep 2022 12:16

Hebt u al eens bij de eigenaars geïnformeerd naar hun uiteindelijke bedoeling ?

artemis
Berichten: 3294

#12 , 12 sep 2022 12:39

Huurcontract is en blijft geldig. Je weet natuurlijk niet wat dat de verhuurder met de kandidaats huurders zal onderhandelen.

Ik zou het contract ook eens nalezen of dat er geen verlenging is overeengekomen, dan zou je nog een opzeg kunnen krijgen voor 1 jan 2023 of eventueel 1 jan 2024 als het contract met twee jaar verlengd is.
Slecht gelegen handelspanden kunnen wel eens tijdje te huur staan.
Dit moet je zeker goed nakijken in je huurcontract!
In een huurcontract beperkte duur 1 jaar kan een clausule opgenomen zijn dat het contract stilzwijgend met 1 jaar verlengd zal worden. In dat geval is het contract niet overgegaan in een contract van 9 jaar en kan de verhuurder je nog opzeggen voor 1 oktober om het pand te verlaten tegen 31 december 2022.

En verder… eens een gesprek voeren met de verhuurder en vragen wat hun intenties zijn.

freelance
Berichten: 2615

#13 , 12 sep 2022 14:22

1/ Hoofdbewoning ( volwaardig huurcontract voor bewoning / geen handelshuur ) .
2/ Geregistreerd

Geregistreerd betekent " tegenstelbaar aan derden " . Zoals een nieuwe eigenaar ( die uw huurcontract niet kan ontkennen - of tegenstelbaar aan potentiele nieuwe huurders ( kunnen uw contract en bewoning zodoende ook niet ontkennen , en kunnen daar NIET wonen . )

Niets verbied een pand te huur zetten . Of er een huurder ( in uw appartement ) kan komen is een andere zaak ( niet dus )
De kwestie van slechts één deur voor beide entiteiten .
Als uw officieel huisnummer hetzelfde is als dat van de benedenverdieping , dan huurt u ALLES , dus ook de benedenverdieping .
Als daar problemen van komen , dan zijn deze voor de eigenaar , niet voor de huurder .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Franciscus
Berichten: 38600

#14 , 12 sep 2022 15:30

Als aanvulling van al het bovenstaande.
Plaatsbeschrijving?
Hoe geregistreerd bij gemeente? Woning met handelsruimte . handelspand met bovenliggend (aansluitend) appartement?
Best dat ook nog eens navragen bij gemeente.

JaHe
Topic Starter
Berichten: 15
Juridisch actief: Ja

#15 , 12 sep 2022 20:37

Bedankt allen voor de info, heb info nagevraagd bij gemeente en huudersbond.
Zij stellen ook eventueel voor het contract te laten nietig verklaren indien wij liever het pand z.s.m. willen verlaten aangezien wij eigenlijk inderdaad niet enkel het woongedeelte zouden kunnen huren.

Wij houden de opties wat open maar hebben toch graag iets achter de hand indien er geen gemoedelijk compromis gesloten kan worden

Terug naar “Huren”