achterstallige verbruikskosten

ischeys
Topic Starter
Berichten: 12

achterstallige verbruikskosten

#1 , 25 mar 2009 16:09

Hallo,

Ik heb een vraag.

Wij zijn eigenaar van een studio sinds december 2004. Deze is sinds juni 2005 verhuurd. In 2007 is er een nieuwe huurder gekomen. Die woont er nog steeds.

De studio is gelegen in een grote blok met verschillende appartementen en studio's.

Ik ben erg geschrokken van de eindafrekening van 2008. De huurder moet 1500 euro bij betalen. Hij betaalt iedere maand 50 euro voorschot. De vorige jaren kwamen we toe met dit bedrag om de kosten te dekken en moest er niets bij betaald worden bij de eindafrekening.

Dit grote bedrag lijkt te wijten te zijn aan de verwarmingskosten en verbruik van water. De verwarmingskosten worden bepaald met caloriemeters en worden opgenomen door ISTA.

Ik heb bij ISTA geïnformeerd of er geen fout is gemaakt. Nu blijkt dat dit hoge verbruik eigenlijk een afrekening is van de vorige 4 jaren (2005 - 2008). Aangezien er bij de opname de huurder nooit thuis was, heeft men een forfait aangerekend. Maar dat forfait bleek veel te laag te liggen.
Ik had daar totaal geen vermoeden van. Ik kon dit helemaal niet inschatten omdat dit ieder jaar hetzelfde was. Ik ging er ook van uit dat een forfait meestal meer was dan het echte verbruik. Ik heb er bij mijn huurders ook niet echt op aangedrongen om thuis te zijn voor de opnames.

Ik voel ons nogal oneerlijk behandeld. Ten eerste zal ik moeten geld terug vorderen van mijn eerste huurder. Ik heb bij zijn vertrek geen tussentijdse afrekening laten omdat ik vermoedde dat ik voldoende fondsen maandelijks had opgevraagd.
Ten tweede rekent ISTA het verbruik nu aan aan de nu geldende eenheidsprijzen voor de energie die serieus wat hoger liggen dan 4 jaar geleden.

Mijn vragen
1. Mag ISTA 4 jaar terug gaan voor de afrekening te maken ?
2. Mag ik mijn vorige huurder alsnog een afrekening sturen ? Moet die dat dan betalen ?
3. Kan ik eisen dat ISTA de eenheidsprijzen aanpast aan de vorige jaren?

Alvast heel erg bedankt voor de reacties.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 29 mar 2009 11:37

“Art.2277.Termijnen van...en,in het algemeen,al hetgeen betaalbaar is bij het jaar of bij kortere termijnen;Verjaren door verloop van vijf jaren.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

‘B.6. Het criterium waarop het in het geding zijnde verschil in behandeling steunt,afgeleid uit het karakter van kapitaal of van inkomsten van de schuldvordering, is niet relevant ten aanzien van het doel van artikel 2277 van het Burgerlijk Wetboek, dat erin bestaat de schuldeiser tot zorgvuldigheid aan te zetten en tegelijk de schuldenaar te beschermen tegen de opeenstapeling van periodieke schulden over een te lange periode. Ten aanzien van dat doel vertoont de schuld met betrekking tot de levering van mobiele telefonie immers gelijkenissen met de schulden bedoeld in artikel 2277 van het Burgerlijk Wetboek, vermits die schuld, aangezien zij periodiek is en het bedrag ervan na verloop van tijd toeneemt, op termijn een dermate grote kapitaalschuld kan worden dat zij de schuldenaar kan ruïneren.B.7. Hieruit volgt dat artikel 2277 van het Burgerlijk Wetboek, in die zin geïnterpreteerd dat het niet van toepassing is op de schulden met betrekking tot de levering van mobiele telefonie, onder schuldenaars van periodieke schulden een verschil in behandeling invoert dat niet kan worden verantwoord‘[Arbitragehof nr.13/2007,17 januari 2007,Noot LEBON,C.,Ook periodieke GSM-facturen verjaren na vijf jaar(art.2277 B.W.),R.W.2007-08,1711;zie ook Arbitragehof 15/2005,19 januari 2005]

Ook tegen de kosten van verwarming geleverd door de vereniging van medeeigenaars dient de schuldenaar beschermd tegen de opeenstapeling over een te lange periode,zodat zij onder toepassing vallen van art.2277 B.W..

ISTA mag dus 4 jaar terug gaan voor de afrekening te maken. U mag uw vorige huurder hiervoor alsnog een afrekening sturen. U kan eisen dat ISTA de eenheidsprijzen aanpast aan de jaren van de levering.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

ischeys
Topic Starter
Berichten: 12

#3 , 30 mar 2009 08:25

Dank u wel voor de toelichting.
Ilse

Reclame

Terug naar “Huren”