Pagina 1 van 1

vroegtijdige opzeg huur

Geplaatst: 14 mei 2022 10:34
door baguetje2850
Mijn dochter verlaat binnenkort het appartement dat ze sinds januari vorig jaar huurt. Door omstandigheden heeft ze slechts 2 1/2 maand vooropzeg kunnen doen, maar het huurcontract wordt onmiddellijk overgenomen door een nieuwe huurder die ze zelf aanbracht.

De verhuurder lijdt dus geen schade.

Toch eist de verhuurder de 3 maanden vooropzeg op. Ik heb steeds begrepen dat dit een schadevergoeding is voor het verlies van huurinkomsten en een vergoeding voor de kosten die de verhuurder moet maken voor het zoeken van een nieuwe huurder. Dit is hier dus niet van toepassing.

Kan mijn dochter de schadevergoeding betwisten en hoe doet ze dat best?

Met dank voor de antwoorden.

Re: vroegtijdige opzeg huur

Geplaatst: 14 mei 2022 12:42
door freelance
Het Vlaams huurdecreet stelt dat :

" Overdracht van huur

De overdracht van de huurovereenkomst is verboden, behalve in geval van een schriftelijke en voorafgaande toestemming van de verhuurder. In dat geval wordt de overdrager ontheven van elke toekomstige verplichting, behalve in geval van een andersluidend beding in de overeenkomst tot overdracht van de huurovereenkomst. "


Indien er dus geen schriftelijke en voorafgaande toestemming was van de kant van de verhuurder , heeft de verhuurder recht op een schadeloosstelling .( behalve andersluidend beding in de oorspronkelijke huurovereenkomst ) .

Re: vroegtijdige opzeg huur

Geplaatst: 14 mei 2022 13:36
door baguetje2850
dank voor het bericht. de verhuurder werd geïnformeerd over het bestaan van een kandidaat-huurder, maar hield de boot af..... maar de kandidaat heeft nog steeds interesse.

Re: vroegtijdige opzeg huur

Geplaatst: 14 mei 2022 15:28
door justice speaker
Uw contract loopt onder het Vlaamse huurdecreet.
U dient 3 maanden opzeg te doen en die drie maanden huur te betalen in de opzegperiode.
Bijkomend zegt u op in het 2e jaar en heeft de verhuurder nog recht op 1 maand extra verbrekingsvergoeding
Zoals reeds aangehaald dient u niet te zorgen voor een nieuwe huurder.
Alhoewel indien uw verhuurder de nieuwe huurder aanvaard, moet u alsnog beiden een schriftelijke overeenkomst opmaken waarin u vermeld dat de huur en de opzegperiode eindigt op datum die u afspreekt.
Dan eerst dient u niet verder de rest van de opzegperiode te betalen.
De verbrekingsvergoeding van 1 maand dient u nog wel te betalen, dat is immers een dwingend recht omdat u de huur voortijdig hebt opgezegd.
U dient dus ook de sleutels maar af te geven aan het einde van de opzegperiode of na overeenkomst.