Pagina 1 van 1

Discussie huurwaarborg

Geplaatst: 02 apr 2022 04:43
door LaLuna
Hallo iedereen,

Er zijn een aantal zaken waar ik niet concreet een antwoord voor vind.

Ik heb 3 jaar lang een woning gehuurd. In onderlinge overeenkomst heb ik het pand een halve maand eerder mogen verlaten (dit op 16/03/2022). Dit akkoord staat op mail, alsook het akkoord om een halve maand te betalen ipv een volledige maand. Het contract liep officeel tot 31/03/2022.

Op 16/03 is de sleuteloverdracht gebeurd. De huisbaas was zelf ni aanwezig wegens "ziekte". Enkel de persoon van het immokantoor waarmee de huisbaas werkt was aanwezig. Hij heeft zelf de plaatsbeschrijving (die bij ingang was opgemaakt) nagekeken en opmerkingen geschreven. Hij heeft ook foto's genomen.
Hij ging alles aan de huisbaas doorgeven en hem laten beslissen over de teruggave van de huurwaarborg.
Ik heb dan ook niets ondertekend en gewoon de sleutel afgegeven.

1,5 week na de sleuteloverdracht kreeg ik opeens bedragen doorgestuurd via mail o. a. voor kuiswerk, herstelwerk, etc. In bijlage een kopie om te ondertekenen en akkoord te gaan dat ik maar het overige bedrag zal ontvangen van de waarborg.

Ik ben hier echter helemaal niet mee akkoord aangezien de woning netjes was achtergelaten en de schade waarover hij spreekt was reeds aangegeven en stond niet op mijn to do list om inorde te brengen (to do list staat op mail)

Nadat ik terugmailde om te laten weten dat ik niet akkoord ging (ik vroeg trouwens ook voor bewijzen: o. a. Facturen van het uitgevoerde werk etc.), kreeg ik een mail terug met daarin een zelfopgestelde PDF waarin foto's (genomen door huisbaas) en een factuur van gamma (met daarin aankoop polyfila voor herstelling).

Ook hierop terug geantwoord dat dit niet terecht is.

Nu komen de vragen:

Heb ik gelijk dat ik naar facturen vraag als bewijs en zonder dan ook weiger om van de waarborg af te houden?

Is zo'n aangevulde plaatsbeschrijving (ingaande dus geen uitgaande) door een makelaar geldig?

Is zo'n PDF met foto's gemaakt door de eigenaar geldig? ( in de rechtbank) En moet hij in de rechtbank ook de kosten kunnen bewijzen adhv facturen?

Er heeft dus geen officiële uitgaande plaatsbeschrijving plaatsgevonden.
Het pand is momenteel betrokken door een nieuwe huurder. Kan er nu nog een expertise gemaakt worden?

Ik heb goede wil en weiger niet alle kosten, maar ik wil deze zwart op wit op papier zien, anders kan iedereen maar met bedragen gooien, toch?

Als het zover komt en ik naar de vrederechter moet, wil ik voorbereid zijn.

Ik voel me een beetje bedreigd, aangezien er in de laatste mail stond dat ik ofwel akkoord moest gaan onder voorbehoud met nog bijkomende kosten, ofwel dat er een expert zou ingeschakeld worden en dat dit veel geld kost en ik dat moet betalen.

Mijn excuses voor het lange verhaal, maar ik wou dit duidelijk schetsen.

Alvast bedankt dit helemaal te willen lezen :)

Grtjs
Luna

Re: Discussie huurwaarborg

Geplaatst: 02 apr 2022 17:58
door bambipower
De huisbaas moet niet met facturen komen. Een potje polifila van de gamma vind ik een mooie geste. Ik vermoed voor gaatjes te vullen. Dat had hij ook door een zelfstandige kunnen laten doen, en dan kost het 50x zoveel

Maar of de schade terrecht aangerekend wordt, dat moet jij uitmaken. Daar hebben wij geen zicht op...
En anders laat je een uitgaande opmaken, dat kan nog steeds. Dat gaat je wel geld kosten

Re: Discussie huurwaarborg

Geplaatst: 03 apr 2022 14:33
door freelance
Artikel 39 Vlaams Woninghuurdecreet
Op het einde van de huurovereenkomst kan de
verhuurder of de huurder aan de tegenpartij vragen
om opnieuw (op tegenspraak en voor gezamenlijke
rekening) een plaatsbeschrijving op te maken. Dat
moet ten laatste gebeuren op het ogenblik waarop
de verhuurder de teruggave aanvaardt van de
sleutels van de woning.


In welke staat de huurder de woning moet teruggeven, hangt ervan af of er bij het begin een plaatsbeschrijving werd opgemaakt.
• Als er bij het begin van de huurovereenkomst
een gedetailleerde plaatsbeschrijving is opgemaakt, moet de huurder de woning teruggeven
in de oorspronkelijke staat zoals beschreven in
die plaatsbeschrijving.
Schade of gebreken die niet in de plaatsbeschrijving staan vermeld, moet de huurder herstellen
of vergoeden, behalve als de schade een gevolg
is van normale slijtage door ouderdom of overmacht, of als de huurder kan aantonen dat de
verhuurder moet instaan voor de herstelling van
die schade


Het aanvaarden van de sleutels is een cruciaal feit , die de huurder ontslaat van verdere verantwoordelijkheid voor schade .
Er kan aangehaald worden dat , indien verhuurder of zijn vertegenwoordiger de sleutels aanvaard en er nadien schade vastgesteld word , deze schade veroorzaakt kon geweest zijn , door om het even wie , met uitsluiting van de huurder , aangezien deze niet meer over de sleutels beschikt .
Wanneer er schade vastgesteld wordt op het ogenblik van plaatsbeschrijving , dient de verhuurder ( of vertegenwoordiger ) de sleutels te weigeren .
Noteer wel , dat een uitgaande plaatsbeschrijving ook dient te gebeuren voor gezamenlijke rekening .
Als u dat niet aangerekend is , kunt u zich daar eventueel nog aan verwachten . ( wanneer puntje bij paaltje zou komen , maw. bij vrederechter )

Quote : " 1,5 week na de sleuteloverdracht kreeg ik opeens bedragen doorgestuurd via mail o. a. voor kuiswerk, herstelwerk "
Zie boven .

Quote : " en de schade waarover hij spreekt was reeds aangegeven "
Wat was aangegeven , en vooral HOE ? En wanneer ?

Quote : " Heb ik gelijk dat ik naar facturen vraag als bewijs en zonder dan ook weiger om van de waarborg af te houden?
Neen , huisbaas hoeft geen facturen voor te leggen . ( mag zelf de herstellingen doen )

Quote : " Is zo'n aangevulde plaatsbeschrijving (ingaande dus geen uitgaande) door een makelaar geldig "
Indien de makelaar daartoe opdracht kreeg van eigenaar , dan mogen zij een plaatsbeschrijving doen, en is deze rechtsgeldig vanaf dat beiden hun handtekening geplaatst hebben .

Quote ; " Als het zover komt en ik naar de vrederechter moet, wil ik voorbereid zijn. "
Hierboven hebt u al enkele argumenten in uw voordeel , maar bedenk dat een vrederechter naar beide partijen luistert , en niemand u zekerheid kan geven welke richting het oordeel ( raad ) van de vrederechter kan uitgaan .
Een vrederechter KAN een gerechtsexpert aanstellen , die behoorlijk wat zal kosten . Mogelijks worden de kosten gedeeld door verhuurder en huurder , maar dit zal afhangen van geval tot geval en beoordeeld worden door de vrederechter .

Hoedanook , als verhuurder pertinent weigert de volledige huurwaarborg vrij te geven , en u de onkosten pertinent betwist , rest u niets anders dan dit voor de vrederechter te brengen .( verzoeningsprocedure ) .
Als het over kleine bedragen gaat ( potje polyfilla ) is er kans dat vrederechter geen expert zal aanstellen ( ook al door het feit dat het pand reeds opnieuw verhuurt is ) ; maar is er ook kans dat u enkele toegevingen zult moeten doen .
Dit alles in de hoop dat tegenpartij geen gerechtelijke procedure opstart ( bij niet akkoord verzoeningspoging ) , want dan bent u nog verder van huis .