Woonstvergoeding en indexatie
Geplaatst: 01 apr 2022 15:17
door Evi (Odos)
Casus: woning blijft voor 5 jaar in onverdeeldheid na een echtscheiding. In de notariële akte wordt een woonstvergoeding en een indexatie daarvan opgenomen.
De indexatie wordt nooit gevraagd. Na 4,5 jaar vraagt men de indexatie voor de volledige periode.
M.i. kan men naar analogie met huur slechts 3 maanden teruggaan. Klopt dat? Of kan er toch met terugwerkende kracht van jaren nog indexatie gevraagd worden?
Re: Woonstvergoeding en indexatie
Geplaatst: 01 apr 2022 19:45
door LYNX XX
Evi/Odos ik juridisch niet actief.
Heb wel uw link gelezen
https://odos.be/web/de-woonstvergoeding/
Woonstvergoeding is een equivalent van de huur en kan jaarlijks aangepast worden aan de huurindexatie. Dus kan met terugwerkende kracht 3 maanden terug gegaan worden voor correcte indexatie.
Re: Woonstvergoeding en indexatie
Geplaatst: 02 apr 2022 20:15
door Evi (Odos)
Ik weet uiteraard wat een woonstvergoeding is en ook wat daarover op onze website staat. Het wordt ook wel eens "een halve huur" genoemd, maar of dat ook betekent dat alle regels van huur automatisch van toepassing zijn, daarvan ben ik niet zeker en vind ik geen bevestiging. En zijn het dan de regels van gemene huur of woninghuur?
Re: Woonstvergoeding en indexatie
Geplaatst: 03 apr 2022 09:39
door LYNX XX
Ik ben ervan overtuigd dat u die materie helemaal onder de knoet heeft, gezien uw functie.
https://www.cultuurloket.be/kennisbank/ ... emene-huur
Volgens mij ( ben niet juridisch actief ) wordt een woninghuur - woonstvergoeding - woninghuur op dezelfde manier behandeld. Dus indexatie zoals een huurcontract.
En gezien woonstvergoeding berekend wordt op basis van de reële marktwaarden en huurprijzen; zou het ook maar logisch zijn om deze prijzen te volgen ( die jaarlijks geïndexeerd worden ).