Pagina 1 van 1

Onderlinge overeenkomst verbreken

Geplaatst: 21 jan 2022 13:44
door Karel Vandermeersch
Op 15/01/2016 ben ik een negenjarig huurcontract aangegaan en ik heb sindsdien mooi op het einde van elke maand mijn huur betaald. Ik leef van een bescheiden uitkering.

Begin vorig jaar stelde de eigenaar mij voor de keuze: een onderlinge overeenkomst tekenen waarin staat dat ik op 1 juli dit jaar het goed zal hebben verlaten of een indexatie van de huurprijs. Gezien dat niet was gebeurd sinds het begin van de huurperiode ging er elke maand zo een 85€ huur bijkomen. Naar mijn gevoel is dit chantage want zodoende moest de eigenaar mij geen opzeg geven en een opzegvergoeding van zes maand betalen. De studio wordt verkocht.

1. Mocht ik tegen 1 juli niets gevonden hebben dan kan de verhuurder er mij blijkbaar niet zomaar uitzetten maar moet hij naar de vrederechter stappen voor een uitzetting en zou ik nog enkele maanden extra kunnen krijgen.

2. Ik heb de verhuurder gedurende al die jaren steeds flink opgebeld voor water in de kelder, andere huurders die een stort maakten van de gang, onderverhuur door andere huurders,... Toen hij hier aan het werken was aan de andere studio's en ook buiten die periode belde hij me ten pas en ten onpas op, soms elke dag gedurende weken. Voor hem was ik blijkbaar de goedkope idiote conciërge.

3. De verhuurder heeft mij vandaag al een eerste keer opgebeld om te kijken waar ik sta met het vinden van een nieuwe woonst en zou vanaf eind maart samen met mij(in zijn hoofd althans) naar een nieuwe woning zoeken voor mij want voor hem is deze toestand niet houdbaar zijnde: deze zomer niet rustig op verlof kunnen vertrekken zonder dat ik uit de studio ben en die klaar is om te verkopen. Volgens mij heeft een verhuurder helemaal geen poot om op te staan om zich te moeien met mijn leven.

4. Aan vocht in mijn keuken is er maar na jaren deels iets gedaan nadat ik een mail had verstuurd naar de verhuurder met URL's naar stukjes tekst uit de huurwet en de huurdersbond had vermeld.

5. Zou een advocaat met bovenstaande genoeg hebben om samen met mij naar de vrederechter te trekken om die onderlinge overeenkomst nietig te verklaren waardoor de verhuurder niet anders kan dan mij een opzeg te geven? Rekening houdende met alles wat hierboven staat beschreven want ik lijk precies een extra stukje eigendom van de verhuurder die zich al jaren niet houdt aan de rol van verhuurder namelijk één keer per jaar de huurder lastigvallen en die zoor de rest gerust laten zolang die op tijd zijn huur betaalt. En iedereen weet dat zo een onderlinge overeenkomst de verhuurder niets kost in tegenstelling tot een verbreken van de huurovereenkomst van zijn kant met het oog op een verkoop. Ik heb mijn eigen niets te verwijten als huurder dus ik dacht dat een vrederechter wel eerder mij gelijk zou geven.

Re: Onderlinge overeenkomst verbreken

Geplaatst: 22 jan 2022 17:44
door Karel Vandermeersch
Wat er in staat: "Verbreking huurovereenkomst in onderlinge toestemming. De heer Karel Vandermeersch verklaart zich akkoord om de studio die hij huurt van Dhr X, gelegen te..., uiterlijk tegen 1 juli 2022 ontruimd te hebben. Indien het goed in propere staat wordt achtergelaten, verbindt de eigenaar er zich toe om de huurwaarborg integraal terug te storten." Opgetekend en opgemaakt te... op 30/3/2021. Handtekening huur/verhuurder plus vermelding gelezen en goedgekeurd."

Had hij niet gedreigd/me voor de keuze gesteld tekenen of indexatie huur dan had ik niet getekend. Ik wist al helemaal niet dat dit een beëindiging van de huurovereenkomst betekende en een vuile truc was om mij geen opzeg te moeten geven en dus geen zes maand huur te moeten uitbetalen.

Ik heb autisme, voor mij zijn dingen niet altijd even duidelijk. Misschien dat een vrederechter daar oren naar heeft?

In die overeenkomst staat ook niet wat ik zou moeten doen als ik bijvoorbeeld in april zou vertrekken. Moet ik dan een opzeg doen of niet? Huurcontract is geregistreerd vorig jaar want eigenaar had dat niet gedaan in 2016.

Blijkbaar als ik hier nog ben op 1 juli komt het sowieso voor een vrederechter want de eigenaar mag mij er niet zomaar uitzetten en een andere optie is: "Als u zich in een moeilijke situatie bevindt omwille van persoonlijke omstandigheden kan u een verlenging wegens buitengewone omstandigheden aanvragen. Dit kan te maken hebben met onverwachte werkloosheid, discriminatie, ziekte, examens,...
Als u na enkele maanden echter merkt dat u geen woning zal vinden zonder dat dit te maken heeft met een persoonlijke omstandigheid, kan u ook een termijn van respijt aanvragen."

De eigenaar wil hier graag verbouwen en de studio te koop zetten in de zomer. Gezien de uithuiszetting in de zomer bij de vrederechter zal voorkomen is dat een streep door zijn rekening. Dus misschien kan ik nog onderhandelen over een teruggave van de borg en echt niet betalen van enkele maanden huur wat hem veel minder kost dan zes maanden opzeg waar hij via chantage is aan ontsnapt. Bij de vrederechter kan ik dan ook duidelijk maken dat ik de zak ben gezet maar niet persé moeilijk wil doen.

De eigenaar is gewoon een vrek. Ik bezit een loper waarmee ik binnen kan in elke studio, ook de twee die al verkocht en bewoond zijn, omdat hij al die jaren te gierig was om een sleutel van mijn studio te laten bijmaken. Hij vertrouwt me dan dat ik hierover niets zeggen tegen de medebewoners/mede-eigenaars. Denk dat de vrederechter ook wel eens met zijn wenkbrauwen zal fronsen.

Re: Onderlinge overeenkomst verbreken

Geplaatst: 22 jan 2022 17:50
door bosprocureur
Het is niet omdat u over een loper beschikt, dat u die zou mogen gebruiken ! Ook dat zou zonder meer kunnen vallen onder "gebruik van valse sleutels "

Re: Onderlinge overeenkomst verbreken

Geplaatst: 22 jan 2022 18:46
door Karel Vandermeersch
Ok. Ik kan het niet aanvechten. Dat is duidelijk. Wat als ik hier op 1 juli nog ben?

Re: Onderlinge overeenkomst verbreken

Geplaatst: 22 jan 2022 19:08
door CityBird
Ok. Ik kan het niet aanvechten. Dat is duidelijk. Wat als ik hier op 1 juli nog ben?
Jij bezet dan het appartement ter bede. De verhuurder gaat dan waarschijnlijk naar de vrederechter stappen om jou te dwingen de woning te verlaten.
- Je zal dan waarschijnlijk een termijn van de rechter krijgen om de woning te verlaten
- De rechter legt dan een maandelijks huurbedrag vast voor de periode na 1 juli
- Ben je daar nog na die termijn dan volgt er een gedwongen uitzetting via de deurwaarder en verhuisfirma
- De deurwaarder zal ook al die extra kosten op jouw proberen te verhalen. Vanzelfsprekend dat die kosten dan enorm de hoogte in schieten.

Geen goed idee dus om dat te doen.

Re: Onderlinge overeenkomst verbreken

Geplaatst: 22 jan 2022 19:31
door Karel Vandermeersch
Dus tot en met 30 juni ben ik op mijn gemak want tot dan kan de verhuurder mij toch niets doen? Ik ga alvast hard beginnen zoeken naar iets. Sowieso al bedankt voor de reacties!

Re: Onderlinge overeenkomst verbreken

Geplaatst: 26 jan 2022 20:58
door Franciscus
Neem al zeker contact op met een www.caw.be in uw omgeving en met de sociale dienst van het OCMW van uw gemeente.