Het was idd iets teveel. In elk geval stijgt een huurprijs door de jaarlijkse indexering (en dan laten we zelfs die bokkesprongen van verleden jaar even voor wat ze zijn), veel meer dan dat de huurprijzen op de verhuurmarkt zelf stijgen. De voorbeelden zijn legio.
Trouwens door zelf toe te geven dat je erover zal nadenken, of je je huidige huurders het volgende jaar wel een huurindexering wil laten betalen, is dit op zichzelf reeds een duidelijk bewijs en geef je in feite zelf toe, dat er iets schort met die indexering.
Veel mensen met een sociale uitkering of die gepensioneerd zijn, en die toevallig niet in een sociale woning wonen, zijn hun pensioenindexaanpaasing of indexaanpassing van hun sociale uitkering kwijt aan hun huurindexering.
John, elke verhuursituatie is anders. Dat wij nu misschien niet gaan indexeren is geen voorbeeld en nog minder een 'bewijs' dat...
In de buurt waarin wij wonen en verhuren, stijgen de huurprijzen nog steeds. Waarom? Omdat het een oude volksbuurt is die in opmars is. Er is veel vraag om hier te wonen.
Onze situatie is ook weer specifiek, wij wonen naast onze huurders (en hebben in het verleden veel problemen gehad met bewoners die voor overlast zorgden). De 2 huurders die we zouden mogen indexeren zijn in feite een koppel, die ondertussen 2 kinderen hebben gekregen. Wij weten dat het een kwestie van tijd is voor ze vertrekken want ze wonen er intussen veel te klein. Omdat wij met hen een goede huurder/verhuurder én burenrelatie hebben, willen wij niet voor een extra aanleiding zorgen. Als ze nog een jaartje blijven is dat mooi meegenomen. Beter een goede huurder in de hand dan 10 onbekende kandidaat-huurders in de lucht zou ik zo zeggen
Ik heb zelf jarenlang gehuurd, in een periode dat de huurprijzen wel fors stegen. Daar tegenover was een indexaanpassing peanuts.
In sociale woningen wordt net zo goed geindexeerd.