Bezoekuren

JohnD
Topic Starter
Berichten: 3584

Bezoekuren

#1 , 22 nov 2008 09:16

Ik vraag me af wat nu het aantal uren per week zijn dat een huurder zijn woning moet laten bezichtigen per week bij verkoop of nieuwe huurder. Is dit 4,6 of 9 uur. Eventueel wel te verdelen over een aantal dagen in overeenkomst met de verhuurder. En wat als er in het huurkontrakt meer uren vermeld staan ? In het geval bvb dat de wet 6 uur per week max. zou bepalen en in het kotrakt bvb 3 dagen van 3 uur zou staan ? Ik kan toch niet begrijpen dat dit niet wettellijk geregeld is ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
uytteb
Berichten: 4

#2 , 22 nov 2008 17:08

Ik stel me dezelfde vraag: hoeveel keer per week moet je een bezoek toelaten, en hoeveel uur? Bovendien heb ik een mondelinge overeenkomst, en stel ik me de vraag hoe het daarvoor zit. Op het eerste gezicht vind ik hier niks over in de huurwet, dus ik hoop dat iemand daar meer over weet.

JohnD
Topic Starter
Berichten: 3584

#3 , 22 nov 2008 20:23

Klopt idd. in de wet staat dat dit moet overeengekomen worden in onderlinge afspraak met de verhuurder. Ik ben op dit ogenblik echter enkel geinteresseerd in het totaal aantal uren per week, ookal omdat ik vermoed dat er voor wat betreft het wanneer normaal gesproken minder problemen zullen zijn. Indien dit niet kan overeengekomen worden met de verhuurder zal een vrederechter daarover beslissen. Hij zal zich echter richten naar de geplogendheden, dus wat normaal gebruikelijk is.
Ik stel me deze vraag omdat ik vermoed dat mijn verhuurder wat betreft het toaal van het aantal uren/week boven dat wat normaal aangenomen word, zit.
Ook was mijn bijkomende vraag of, indien dit totaal aantal uren/week zit boven wat de norm is, en dit spijtig genoeg kontraktueel vastgelegd is, dit kan betwist worden, ev. voor de vrederechter.

Reclame

rikkie
Berichten: 48

#4 , 23 nov 2008 10:29

Heb dit gevonden op internet,misschien een gegeven richtlijn.

12. Bezichtigingsrecht
Tijdens de opzeggingstermijn of bij een eventuele verkoop van de woning
zal de huurder toelaten dat gedurende maximum 2 maand een bericht van
verhuur of verkoop op de meest zichtbare plaatsen van de woning wordt
aangebracht.
De bezoekuren gedurende 2 dagen per week gedurende 3 opeenvolgende
uren of 3 dagen per week gedurende 2 opeenvolgende uren zullen in
onderling overleg worden bepaald.

LINK http://www.groeparco.be/website/groepar ... onhuis.pdf

JohnD
Topic Starter
Berichten: 3584

#5 , 23 nov 2008 14:16

Dus dat zou een max. van 6 uren/week inhouden. En als er nu in een door de huurder getekend kontrakt iets staat in de aard van 8 of 9 uren per week, in onderlinge overeenkomst te spreiden ? Is de huurder dan verplicht zich daaraan te houden of kan hij zoiets voor de vrederechter betwisten met een zekere slaagkans. Meestal is dit dan enkel de moeite bij een opzeg door de verhuurder van 6m.; vermits de gebruikelijke 3m. vooropzeg in geval van een opzeg door de huurder, al bijna voorbij zullen zijn tegen de tijd dat de zaak voorkomt. Het is daarom des te belangrijker dat op voorhand geweten is wat de gewoonten zijn.

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 24 nov 2008 10:22

De wet regelt dit niet,zodat het bezichtigen bij OVEREENKOMST dient geregeld.

Bezichtigen is inherent aan het verkoop- en verhuurRECHT,zodat dit bij ontbreken van overeenkomst door de RECHTER dient bepaald.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

JohnD
Topic Starter
Berichten: 3584

#7 , 24 nov 2008 12:45

OK, dus als ik het goed begrijp, als ik van oordeel ben dat het aantal uren dat een woning per week bezichtchbaar moet zijn, hoger ligt dan wat gebruikelijk is, is het dus weer een kwestie van naar de vrederechter te stappen. Kunnen ze hier in dit land nu eens eindelijk niet wat fatsoenlijkere (huur-) wetten maken, zodat niet alles via een vrederechter moet passeren ? Ik bedoel het aantal uren zoals ik hierboven reeds vermelde. In de arbeidswetgeving is dat toch goed geregeld dat men recht heeft op 2 halve dagen/week om een andere betrekking te zoeken bij ontslag. Dus hier is het totaal wel vastgesteld.

Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#8 , 24 nov 2008 17:43

en dan protesteren dat de wetgever gaat bepalen op welke dag en om welk uur u daar moet zijn

U tekent een contract - voor het heil van allen zijn er regels - de rest spreekt u af met de tegenpartij en u tekent deze overeenkomst is bindend tussen partijen - als u niet akkoord gaat moet u dat zeggen voor u tekend en zo tot een andere overeenkomst komen.

bich156
Berichten: 2

#9 , 01 dec 2008 23:31

Wel ik vraag mij dat ook af....heb al een probleem met dat murenschilderen gedoe, maar voor het bezoeken van het apartement is het niet beter. Er werd afgesproken elke woensdag en zaterdag het bezoeken met eventuele nieuwe huurders toe te staan, telkens van 14 tot 17uur. Deze dagen werden nog geen enkele keer toegepast. Ze veranderen om de haverklap, en mijn 79-jarige moeder moet zich telkens maar schikken naar de wensen van het door de verhuurder gekozen immo agentschap.

Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#10 , 02 dec 2008 15:14

---
Er werd afgesproken elke woensdag en zaterdag het bezoeken met eventuele nieuwe huurders toe te staan, telkens van 14 tot 17uur.

als het schriftelijk is zoveel te beter als het mondeling is - herinner de verhuurder schriftelijk aan de de afgesproken tijden en weiger op andere momenten.

u hebt de volheid van genot van uw woning - u moet daar geen verlof voor nemen.

Terug naar “Huren”