Pagina 1 van 1
schadevergoeding
Geplaatst: 17 nov 2008 02:45
door kristin
Ik ben 2 maand schadevergoeding verschuldigd omdat ik te vroeg heb opgezegd.
Nu mogen deze 2 maand betaald worden van de huurwaarborg, of ben ik verplicht om dit op voorhand te betalen.
Re: schadevergoeding
Geplaatst: 17 nov 2008 07:37
door JPV
Ik ben 2 maand schadevergoeding verschuldigd omdat ik te vroeg heb opgezegd.
Nu mogen deze 2 maand betaald worden van de huurwaarborg, of ben ik verplicht om dit op voorhand te betalen.
Een huurwaarborg is wettelijk niet verplicht, alleen is er een maximum opgesteld indien je die gebruikt. Voor de rest is de huurwaarborg eigenlijk niet sterk gereguleerd (het is voor de rest een gewone waarborg).
Je kan als huurder in een normale huurovereenkomst alvast niet eisen dat de waarborg gebruikt wordt om achterstallige huur/schadevergoeding mee te betalen, de huurwaarborg dient immers om het goed te waarborgen, niet voor iets anders. Stel dat je dit wel kon, dan zou de waarborg gezakt zijn naar maximaal 1 maand, wat niet voordelig zou zijn voor de verhuurder.
Indien de verhuurder het er echter mee eens is, kan je daar in onderling overleg natuurlijk van afwijken (bvb als je reeds vertrokken bent en er geen schade vastgesteld werd).
De waarborg kan echter pas vrijgegeven worden met een ondertekende verklaring van huurder én verhuurder (of via de rechter), dus de verhuurder zal er zeker mee moeten instemmen.
Geplaatst: 17 nov 2008 09:01
door scorpioen
Dit bedrag moet betaald worden na het einde van de huurovereenkomst. Op dat ogenblik moet ook de waarborg vrijgegeven worden. Dit bedrag kan dus betaald worden met het geld van de waarborg (als er geen huurschade is).
scorpioen
schadevergoeding
Geplaatst: 17 nov 2008 11:05
door Liebeth
Inderdaad, ik heb het ook al voorgehad en toen is de schadevergoeding afgetrokken van de waarborg. Je moet die schadevergoeding in geen geval op voorhand betalen.
Geplaatst: 20 nov 2008 00:13
door kristin
Dus ik mag gewoon zeggen dat de schadevergoeding van de waarborg wordt afgehouden.
Als dit papier dezelfde dag getekend wordt, kan huisbaas toch naar de bank en heeft hij zijn geld ook.
Nu nog eens een vraag: met welke huur wordt er rekening gehouden voor de schadevergoeding. Is dit de huidige huur of is dit de basishuur.
Geplaatst: 20 nov 2008 09:26
door scorpioen
De huur die verschuldigd is op het ogenblik dat de overeenkomst een einde neemt.
scorpioen
Geplaatst: 20 nov 2008 21:21
door kristin
Heb juist huisbaas aan de lijn gehad. Hij wilt geen plaatsbeschrijf doen als ik niet eerst die 2 maand schadevergoeding betaal.
Nu als er geen plaatsbeschrijf is op het einde van de huur, mag ik er dan vanuit gaan dat de huisbaas akkoord is gegaan met de staat, en gewoon de sleutels aangetekend opsturen;
Is er ergens een wetgeving waar ik meer kan vinden ivm die schadevergoeding.
Ik zit er niets mee in om die 2 maand te betalen, maar dan wel van de waarborg (die nog 3 maand is), heb niet zomaar 1300€ dat ik kan missen.
En ik ben bereid om dat papier direkt te tekenen om de waarborg vrij te geven, dus ik snap eigenlijk niet goed waar zijn probleem is.
Geplaatst: 21 nov 2008 18:03
door Franciscus
zoals hierboven reeds gezegd de schadevergoeding wordt op het einde van het huurcontract betaald -
d. Hoe kan de huurder de huurovereenkomst
beëindigen?
De huurder mag op elk ogenblik vertrekken op
voorwaarde dat hij aan de verhuurder een opzegging
van 3 maand betekent. Hij hoeft zijn
opzegging nooit te motiveren.
Gedurende de eerste jaren van de huurovereenkomst
moet hij nochtans aan de verhuurder een
vergoeding betalen gelijk aan:
• 3 maand huur indien hij tijdens het eerste jaar
vertrekt;
• 2 maand huur indien hij tijdens het tweede jaar
vertrekt;
• 1 maand huur indien hij tijdens het derde jaar
vertrekt.
Om geldig te zijn moet deze vergoeding niet
betaald worden op het ogenblik van de betekening
van de opzegging. De betaling gebeurt tijdens de
eindafrekening tussen de partijen bij het
verstrijken van het contract.
Art. 3 § 5
van de huurwet
er dient inderdaad geen nieuwe plaatsbeschrijving te gebeuren - dan wordt verondersteld het pand te zijn achtergelaten in dezelfde staat als het door de huurder is ontvangen - niet opstellen is nadelig voor de verhuurder.
Geplaatst: 22 nov 2008 13:32
door kristin
Ivm die eindafrekening.
Huisbaas heeft nu al gezegd dat hij de rekening nog niet kan maken, omdat hij moet wachten op de facturen van de syndicus, en deze komen maar pas in februari/maart (oa voor water)
Dus eigenlijk is dit ook niet echt korrekt, ik moet nog 3 maand wachten op een eindafrekening en huisbaas moet direkt zijn geld hebben.
Geplaatst: 23 nov 2008 17:31
door JohnD
Dat klopt, omdat er nog geen fakturen ed. van een jaarverbruik of de verbruiksperiode nog niet afgesloten kan worden, mag de verhuurder wachten met de afrekening of teruggave waarborg.
Een eerlijke verhuurder of immokantoor kan al wel een schatting maken en U op deze basis een gedeelte van de waarborg teruggeven, temeer daar U mogelijk al gedurende het jaar voorschotten op die jaarlijkse eindafrekening gegeven hebt in de vorm van bijdrage in de kosten.
Het kan idd toch niet dat een verhuurder de afrekening aldus een half jaar oblokkeert.
Geplaatst: 24 nov 2008 17:21
door Franciscus
u stuurt niks op - u schrijft aangetekend de verhuurder dat hij samen met u het appartement kan bekijken en dat de sleutels ter plaatse wanneer u weggaat worden overhandigd.
Wanneer hij niet komt schriftelijk (aangetekend) - sturen de sleutels aangetekend - gezien u niet aanwezig gaan we ervan uit dat u het appartement ontvangen hebt in de staat zoals beschreven. Als hij niet komt is het in zijn nadeel.
Als er geen schade is is er ook geen reden om de waarborg nog bij te houden
zeker niet als deze op een geblokkeerde rekening staat en de intrest zo wie zo naar u gaat.
Op het ogenblik dat de waarborg vrij is wordt de schadevergoeding doorgestort op rekening van de verhuurder
Geplaatst: 25 nov 2008 00:16
door JohnD
Ik weet nochthans gevallen waarin de verhuurder de waarborg nog niet vrijgeeft zolang de jaarlijkse eindafrekening nog niet kan gemaakt worden om de een of andere reden. Met tegenzin vind ik dat zelfs logisch, alhoewel dus de verhuurder in feite een schatting kan maken. Wat als bvb de waarborg integraal vrijgegeven word omdat de woning terug opgeleverd werd in de staat waarin ze zich bevond bij aanvang van de huur, en het blijkt dat de huurder een meerverbruik heeft tov het voorbije jaar van enkele honderden Euro's ?