Huren en partnergeweld

sporting
Topic Starter
Berichten: 23

Huren en partnergeweld

#1 , 26 sep 2008 16:09

Vanuit het werkveld zelf ook eens een vraagje betreft de huurwet:

Eén van mijn cliënten huurt reeds enkele jaren een woning (9-jarig contract). Zij heeft dit contract alleen ondertekend gelet zij toen nog alleenstaande moeder was.
Ondertussen heeft zij iemand leren kennen en is hij daar ook (enkel) gedomicilieerd nadat ze hem slechts enkele maanden kende (idd, niet zo slim), het huurcontract is gelukkig niet aangepast, alleen zij is dus de wettelijke huurder. Momenteel botert het niet meer tussen beiden en wenst zij dat hij de woning verlaat wegens partnergeweld (vooral verbaal, het fysieke wordt ontkend). Feit is dat mijn cliënt heel veel schrik heeft en niet zomaar tegen hem durft in te gaan.
De politie kan (voorlopig) niets doen, wat enigszins begrijpelijk is als er geen pv van eender wat kan worden opgesteld.

Vraag is of er een mogelijkheid bestaat om hem de toegang tot de woning te ontzeggen. Uiteraard kan een Vrederechter wel soelaas brengen, maar dat lijkt me het ultieme 'redmiddel', maar zijn er nog andere mogelijkheden?
Zelf verhuizen is nu niet bepaald wenselijk ...

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 28 sep 2008 11:48

“Art.439...wordt gestraft hij die...in een door een ander bewoond huis...binnendringt, hetzij met behulp van bedreiging of...valse sleutels"(Sw.=Strafwetboek 8 juni 1867).

Uit ‘alleen zij is dus de wettelijke huurder’ volgt dat zijn mede bewonen enkel berust op een precair gedogen,waaraan zij te allen tijde een einde kan maken.

Het beëindigen van dit precair gedogen dient zij zo nodig te bewijzen door middel van aangetekend schrijven,met kopie aan de politie en waarin zij hem aanmaant het pand definitief te verlaten en de sleutels terugeist.

Zodra het precair gedogen aldus beëindigd is kan zij klacht neerleggen bij de politie wegens ‘huisvredebreuk‘(=schending art.439 Sw.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Huren”