Pagina 1 van 2

Huur

Geplaatst: 02 dec 2020 11:37
door Jolien Tilkens
Hallo ,

Ik heb advies nodig!

Mijn vriend en ik verhuizen in 2014 naar een appartement , na een jaar krijgen we problemen met douchebak... die wordt uiteindelijk gemaakt erna merken we scheuren in de muren op tochspleten van 1cm dik ...

We hebben financiële problemen met 6 jaar later een hoge huurachtestal ..

We laten in 2019 inspectie uitvoeren en krijgen 15 punten , en verhuurder krijgt de opdracht om iets te doen aan het stabiliteitsprobleem , werd niks aangedaan ..

We zijn verhuisd op 15/10/2020
Een week later mail van hun advocaat dat ze 1000 € huurachterl eisen per maand .
We gaan niet akkoord

Dan krijgen we brief van vrederechter we leggen uit dat er een onderzoek is geweest naar de kwaliteit van de woonst .. zaak uitgesteld omda ik dit moet aantonen .

Zaak kolt binne 6 dagen terug voor .
Maat nu ben ik teweten gekomen dat er een rechtzaak is geweest tegen de verhuurder wegens stabiliteitsproblemen en dat de vorige huurder ook onderzoek had gestart bij de stad waaruit het appa ongeschikt is verklaard.
Maar in die tussentijd hebben wij de huurovereenkomst getekend zonder dit te weten .

Kunnen we klacht indienen daarvoor ?
Kunnen we alle huur terug eisen?

Re: Huur

Geplaatst: 02 dec 2020 11:46
door KJ86
Is het app ooit ongeschikt geweest of heeft de verhuurder de problemen opgelost tijdens de herstelperiode. Vijftien punten is weinig voor een woningonderzoek.

Re: Huur

Geplaatst: 02 dec 2020 16:43
door bosprocureur
Tot den treure herhalen... ik denk dat het nu wel doorgedrongen zal zijn.

Al bij al, 15 punten is inderdaad een grens die niet mag overschreden worden, en dat naar beneden brengen zal meestal aan schijnbaar onbenullige details liggen.

Als TS om die reden verwacht dat hij volledige terugbetaling van de huur zal bekomen, dan vrees ik dat hij zo ongeveer van een kale reis zal terugkomen, tenzij misschien, heel misschien, dat de verhuurder een notoire huisjesmelker zou zijn, en dan nog...

Re: Huur

Geplaatst: 02 dec 2020 23:11
door KJ86
Is het app ooit ongeschikt geweest of heeft de verhuurder de problemen opgelost tijdens de herstelperiode. Vijftien punten is weinig voor een woningonderzoek.
Toch nog eens herhalen dat een verhuurder bij 15 punten een administratieve sanctie kan oplopen.
En dat een verhuurder vanaf 1 punt een gerechtelijke sanctie kan oplopen indien de huurder hem gerechtelijk aanpakt.
Ik stel de bijkomende vraag omdat ik vermoed dat het om een verticale zettingsscheur gaat tussen twee gebouwen of twee delen van het gebouw die verschillen in hoogte of verschillen in funderingsdiepte. Vroeger werd dat niet ingebonden omdat onze grootouders wisten dat het geheel zou afscheuren. Telkens als iemand in de buurt een kelder bouwt, begint het zetten opnieuw maar op het moment dat de pompen worden stilgelegd, stabiliseert het ook terug. De oplossing voor dit euvel, is de voeg uitkappen en terug volproppen met mortel. Eventueel het geheel een beetje plamuren en schilderen. Enkele uren werk en het probleem is van de baan.

De woningcontroleur moet ook de kleine dingen quoteren en kan niet anders door de vorm van het technisch verslag om van zoiets een stabiliteitsprobleem te maken. De woningcontroleur heeft bovendien geoordeeld dat het niet ernstig of gevaarlijk is, anders had die onmiddellijk de brandweer gebeld om de woning te stabiliseren en te verzegelen.

Zoiets klein kan natuurlijk ook verholpen geweest zijn in de herstelperiode. Veel huurders denken dat hun woning ongeschikt is omdat er een negatief verslag gemaakt werd door wonen Vlaanderen. Dit verslag is enkel en alleen een advies, heeft ook niets van juridische waarde. De verhuurder kan geprotesteerd hebben bij de gemeente. Een bouwingenieur gaat een verticale zettingsscheur zoals hierboven beschreven nooit als een stabiliteitsprobleem definiëren.

Ik zou TS adviseren om in te binden en de achterstallige huur te betalen, eventueel met een afbetalingsplan.

Re: Huur

Geplaatst: 03 dec 2020 11:51
door Jolien Tilkens
bedankt voor de reacties,

Ben nog vanalles teweten gekomen van de buurvrouw die naast me woonde in het appartement .. blijkbaar was er een rechtzaak geweest tussen hun en de huisbaas .. die de huisbaas heeft gewonnen wegens verjaring , maar sinds dien zijn er geen werken gebeurd. Ook de vorige huurder heeft een onderzoek gestart bij de stad en toen is het appartement ongeschikt verklaard geweest , intussen zonder da wij dit wisten hebben wij het huurcontract getekend . Jaar later problemen met douchebak die lekte na lang aandringen via onze verzekering is er toen een onderzoek geweest met een camera .. erna douche gemaakt .. scheuren is de slaapkamer van kinderen opt het begint werd erger en erger toen begon het op ons kamer .. tegels die van de muur loskomen ineens .. na huisbezoek van wijkagent start ik dus een onderzoek bij stad , 15 punten en huisbaas moet ik iets tegen de problemen.. nooit niks komen doen ..

Dit lijkt mij toch niet juist allemaal ??
Als ik dit zeg tegen de vrederechter wat gaat die zeggen denk je ?

Re: Huur

Geplaatst: 03 dec 2020 12:32
door KJ86
Hebben de buren het stabiliteitsprobleem veroorzaakt? Is dat hetgeen waarover geprocedeerd is? Als dat het geval is, zullen er verslagen gemaakt zijn door mensen die hoger gekwalificeerd zijn dan de woningcontroleur waardoor de gemeente het advies kon negeren.

Heb je het officieel document van de stad dat het app ongeschikt is?

KJ86

Geplaatst: 03 dec 2020 12:53
door Jolien Tilkens
de buren hebben het stabiliteitsprobleem niet veroorzaakt , hoe ik lees op verslag van de buurvrouw lees ik dat ze een muur los van hun moeten maken van 14 cm de huidige uitvoering is volledig tegen de regels en getuigd van onbekwaam vakmanschap , door de huidige situatie is er een probleem met akoestiek , branddoorslag, en stabiliteit ..

En idd ik heb het papier in mijn handen kunnen krijgen dat het ongeschikt is verklaard en per datum inging

Re: Huur

Geplaatst: 03 dec 2020 13:38
door scorpioen
Belangrijk: was er een einde gekomen aan de ongeschiktheid toen u de huurovereenkomst tekende?
Als de woning ongeschikt verklaard wordt, en de nodige herstellingswerken worden uitgevoerd, kan een einde gemaakt worden aan de ongeschiktheid.
U kan een tegenvordering instellen: nietigheid van de huurovereenkomst vorderen op basis van de ongeschiktheid, terugbetaling van alle huurgelden, eventuele vordering voor bezettingsvergoeding als onontvankelijk af te wijzen, wegens geen rechtmatig belang (woning mocht niet verhuurd worden). Dat moet u allemaal schriftelijk doen (conclusie), uw stukken en conclusie tijdig aan de advocaat van de tegenpartij overmaken. Best advocaat raadplegen.

Re: Huur

Geplaatst: 03 dec 2020 14:11
door Jolien Tilkens
Ik heb op 20/08/2014 getekend en 2 maanden later is dat het ongeschikt verklaard ..

Re: Huur

Geplaatst: 03 dec 2020 18:01
door KJ86
Waarom controleren ze op uw vraag in 2019 opnieuw als het appartement vanaf 2014 al ongeschikt is?

Re: Huur

Geplaatst: 03 dec 2020 18:07
door Jolien Tilkens
De vorige huurder heeft een onderzoek aangevraagd, 2 maanden nadat ik daar dus woon .. ik snap ook niet waarom ze dan bij het onderzoek op mijn vraag dat niet hebben gezien dat vorige onderzoek .. heb al op duidelijkheid gevraagd maar nog geen antwoord . Moet dinsdag terug naar vrederechter .. maar ik hoop dat ik nu hrt huurcontract kan nietig verklaren

Re: Huur

Geplaatst: 07 dec 2020 06:32
door Jolien Tilkens
Ik moet dus morgen zonder mijn vriend gaan naar vrederechter .. wat moet ik daar nu vragen nu alles wat we tewrten zijn gekomen ? ..
Help

Re: Huur

Geplaatst: 07 dec 2020 09:37
door LennieK
Een woning die ongeschikt verklaard is mag niet verder verhuurd worden. Maar dan moet je wel zeker zijn dat het inderdaad ongeschikt was. Dit is een beslissing van de burgemeester, dus neem desnoods eens contact op met zijn kabinet. Als jij op het moment van de ongeschikt verklaring in de woning gedomicilieerd was had je trouwens een schrijven daarover moeten krijgen...

Re: Huur

Geplaatst: 07 dec 2020 09:39
door LennieK
Vaak zal de vrederechter trouwens vonissen dat het huurcontract nietig is, omwille van het besluit van de burgemeester, maar zal hij/zij in één adem ook vonissen dat er een bezettingsvergoeding moet betaald worden door de bewoner. Meestal kom je dus ongeveer kif-kif uit... Ik zou er dus inderdaad niet te snel van uit gaan dat je de achterstal zal kwijtgescholden worden. Laat ook in het vonnis beslissen wat er met de huurwaarborg moet gebeuren, dat wordt al eens vergeten

Re: Huur

Geplaatst: 07 dec 2020 16:00
door Jolien Tilkens
Ik ben zeker dat het ongeschikt is verklaard, ik heb ondertussen het papier al bij mij.. ik heb ondertussen ook al een papier van een bouwingeiuer waarop staat dat er een nieuwe dragende muur van 14 cm moet worden geplaatst los van het huis waar het nu tegen staat , en dat huidige uitvoering volledig tegen de regels der kunst zijn uitgevoerd en dat door de huidige situatie problemen zijn met stabiliteit , helpt dit ons ?