Opzegging wegens persoonlijk betrekken door eigenaar

Anne-Sofie
Topic Starter
Berichten: 6

Opzegging wegens persoonlijk betrekken door eigenaar

#1 , 19 sep 2008 15:07

De huurwet voorziet dat de verhuurder een huurovereenkomst van 9 jaar voortijdig kan beëindigen (mits een opzegging van 6 maand) om het goed persoonlijk te betrekken.

Mijn vraag is tweeledig:

(1) Wat wordt verstaan onder "persoonlijk betrekken"? Betekent dit dat de eigendom als hoofdverblijfplaats moet dienen en dat men er effectief moet gedomicilieerd zijn? M.a.w is het in overeenstemming met de wet dat de opzegging betekend wordt om de eigendom achteraf occasioneel als een tweede verblijfplaats te gebruiken?

(2) Indien deze praktijk indruist tegen de wet, hoe kan de huurder die hier het slachtoffer van is dit bewijzen?

Alvast bedankt voor de reacties!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sporting
Berichten: 23

#2 , 19 sep 2008 20:06

het eigen gebruik wordt wettelijk als volgt geïnterpreteerd:


- De verhuurder gaat persoonlijk in de woning wonen.
- Of de verhuurder laat een bloedverwant tot in de derde graad de woning betrekken.
- Het effectief betrekken van de woning vindt plaats binnen het jaar nadat de opzegtermijn verstreken is.
- De eigenaar of zijn familielid moet het pand minstens twee jaar doorlopend bewonen.

In de opzeggingsbrief moet de identiteit van de persoon die het goed zal betrekken vermeld worden evenals de graad van verwantschap die hij heeft met de verhuurder.

De verhuurder is op basis van deze opzeggingsgrond geen enkele vergoeding verschuldigd aan de uitgezette huurder, behalve indien één van de voormelde voorwaarden niet geëerbiedigd werd. In dat geval heeft de uitgezette huurder recht op een vergoeding die gelijk is aan 18 maanden huur!
De huurder kan het bewijs van de band van verwantschap vragen. En mss eventueel ook bewijs van domicilie, maar van dat laatste ben ik niet zeker.



Dit staat in de huurwet, dus op het eerste zicht is er weinig ruimte mogelijk. Maar echt het fijne weet ik er ook niet van of er al dan niet mogelijkheden zijn. Mss eens vrijblijvend een notaris raadplegen?

JohnD
Berichten: 3584

#3 , 19 sep 2008 23:39

In dat geval heeft de uitgezette huurder recht op een vergoeding die gelijk is aan 18 maanden huur!
De huurder kan het bewijs van de band van verwantschap vragen. En mss eventueel ook bewijs van domicilie, maar van dat laatste ben ik niet zeker.
De verhuurder is in ieder geval niet verplicht er zich te domicilieren omdat dat niet in de huurwetgeving als dusdanig vermeld is. Hij moet er wel op regelmatige basis wonen. Bij twijfel kan de huurder trachten met alle mogelijke middelen te bewijzen dat dit niet zo is of was. Fakturen van gas/elektriciteit/water/verwarming enz.. zullen eventueel door de verhuurder voor de vrederechter moeten voorgelegd worden om te bewijzen dat de woning regelmatig bewoond werd. 18 maanden schadevergoeding is bedoeld om verhuurders af te schrikken die deze uitzonderingsmaatregel als excuus zouden willen aanwenden om de huurder op minder dan 9 jaar buiten te krijgen. Het is geen uitzondering dat deze sanctie aan de verhuurder opgelegd word. Ook wat betreft de periode waarin hij de woning moet betrekken en de duur.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 21 sep 2008 12:39

“Art.3...§ 2. De verhuurder kan de huurovereenkomst evenwel te allen tijde beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden, indien hij voornemens is het goed persoonlijk en werkelijk te betrekken...Het goed moet binnen een jaar na het verstrijken van de opzegging door de verhuurder of, in geval van verlenging, na de teruggave van het goed door de huurder, worden betrokken. Het goed moet gedurende ten minste twee jaar werkelijk en doorlopend betrokken blijven...”(Woninghuurwet 20 februari 1991).

‘persoonlijk en werkelijk betrekken’ houdt net zoals bij huurder de verplichting in er zijn hoofdverblijfplaats te vestigen.

“Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar.Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

De huurder kan dit bewijzen door aan de bevolkingsdienst een woonstattest van de verhuurder te vragen een jaar na het verstrijken van de opzegging
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Huren”