Huurwaarborg niet vrijgegeven, blanco gebrekenlijst

stefanvd
Topic Starter
Berichten: 15
Juridisch actief: Nee

Huurwaarborg niet vrijgegeven, blanco gebrekenlijst

#1 , 5 maand 2 weken geleden (30 jun 2019 08:07)

In 2012 tekende wij een huurcontract af met een immo kantoor, die dit in beheer doen van de verhuurder. Anno 2019, eigenares beslist de woning te verkopen, wij beslissen zelf te vertrekken, betalen netjes 3 maanden opzeg en maken de woning klaar voor de uittredende plaatsbeschrijving.

Nu; dat laatste loopt volledig in het honderd. Aanwezig op de uittredende plaatsbeschrijving zijn. Ikzelf en mijn partner, eigenares en partner, immo kantoor vertegenwoordigd door twee personeelsleden.

De beschrijving duurde maar liefst 1,5 uur, de eigenares heeft de woning volledig binnenstebuiten gedraaid. En dan weet je dat het gaat fout lopen.
-De lamp die we hadden vervangen in de keuken week te ver af van natuurlijk daglicht (dit gaat dus enkel over de lamp niet het armatuur).
-een verduurde plug in de badruimte was niet vervangen.
-de garage poort was niet netjes genoeg aan de buitenzijde.
-er ontbreken 3 spotsjes in het armatuur van de living
-behangpapier dat ikzelf heb aangebracht komt wat los (kamer ernaast idem probleem, hier alles in orde want behangpapier aangebracht door eigenares zelf)
-7 zekeringen die wij voor de veiligheid hadden vervangen door nieuwe modellen, was niet met haar zin en eiste de oude terug

en zo ging de eigenares maar door, ze vroeg het immo kantoor telkens notie te maken van naar haar zeggen de gebreken.

Het immo kantoor weigerde hiervan notitie te maken, op het einde van de uittredende plaatsbeschrijving was er dus een blanco gebrekenlijst tot frustratie van de eigenares die duidelijk nooit zinnes was tot eens schikking te komen.

Ik vroeg haar om per direct nog wat kleinigheden aan te passen zoals de garagepoort even met een doek proper te vegen, wat spotjes bij indraaien..... Dit werd geweigerd.

Als middel van bewijs hebben wij tijdens de uittredende plaatsbeschrijving beeld en video opnames gemaakt.

Gevolg; sleutels zijn afgegeven, meterstanden oké, blanco gebrekenlijst....
Wij krijgen onze huurwaarborg niet terug.

Omdat de eigenares het immo kantoor de verhuring in beheer liet afhandelen, ook de huurwaarborg is bij de bank afgetekend door het immo kantoor, wij betaalde de huur maandelijks aan het immo kantoor., Gaan wij er ook van uit dat er geen toestemming nodig is van de eigenares om de vrijgave van de huurwaarborg.
Het lijkt ons ook vreemd dat wanneer er op een uittredende plaatsbeschrijving geen gebreken werden vastgesteld, wij onze huurwaarborg toch niet terug krijgen.

Ik heb het immo kantoor de dag nadien per mail bedankt en gevraagd de huurwaarborg vrij te geven, gezien er geen gebreken zijn vastgesteld.

Ik ben benieuwd of iemand hier raad mee weet.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
mava105
Berichten: 18499
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 5 maand 2 weken geleden (30 jun 2019 10:15)

Er is dus een ingaande Plaatsbeschrijving. Staan die lampen beschreven in de PB? (Type en lichtsterkte),
Door wie was die plug in de badkamer ooit geplaatst? Indien door de verhuurder, is het aan hem die te vervangen.
Garagepoort: hoe was ze nite netjes genoeg? Door stof of afbladerende verf.
Zijn die spotjes, met aantal, beschreven in de PB?
Verwijs voor het behangpapier in de aanliggen kamer naar haar slecht werk
Zijn die zekeringen volledig beschreven in de PB met merk en sterkte? Een zekering kan springen en dan is de vervanging een huurders kost. Indien die al wat ouder zijn is er steeds een verschil. Verhuurder kan hier niet eisen dat de oude terugkomen, zeker als de nieuwe van dezelfde sterke zijn.
Als de IMMO niet wil aftekenen voor de vrijgave, zou ik verhuurders aangetekend ingebreke stellen, en ermee dreigen hen binnen de 14 dagen voor de vrederechter te dagvaarden . Probleem is dan wel dat VR een deskundige zal aanstellen om deze ingaande PB nogmaals na te kijken (deskundige waarvan jullie het voorschot zullen moeten voorschieten :( )

Blaatpraat
Berichten: 3050

#3 , 5 maand 2 weken geleden (30 jun 2019 10:18)

Staat er in uw contract dat de immo optreedt als rentmeester, of enkel als bemiddelaar?
U laat het uitschijnen dat het een rentmeester is, maar om geen fouten te maken in het proces, moeten we zeker zijn dat dit ook contractueel vastgelegd is.

Eerste stap: de eigenaar/immo(in geval van rentmeesterschap) aangetekend aanmanen om de huurwaarborg vrij te geven aan de huurder, wegens geen schade die aangerekend kan worden aan de huurder, en dit binnen de periode van een week (het enige dat ze moeten doen, is een blad ondertekenen en sturen naar je).

Indien gaan gehoor, of negatief antwoord: naar de rechtbank.
Hier hebt u 2 mogelijkheden:
1. Verzoening: dit kost u niets, maar de tegenpartij is niet verplicht om op te dagen. Ook zal de rechter zich niet bemoeien, behalve als bemiddelaar. U moet in principe onderhandelen met de tegenpartij daar. Als er een consensus komt, wordt dit wel vastgelegd door de rechter en is dit bindend.
2. Een procedure opstarten. Dit kunt u rechtstreeks doen, of na een verzoening indien er geen consensus komt (of als de tegenpartij niet komt opdagen).
Hiervoor moet u langs op de bevolkingsdienst van de gemeente waar de verantwoordelijke woont, om hier attesten te verkrijgen. U gaat naar de griffie van de bevoegde rechtbank, vult daar een verzoekschrift in, geeft die papieren af en betaalt 50 euro.
Beide (u en tegenpartij) zullen worden opgeroepen om te verschijnen, rechtbank kiest dag.
Hier is verschijnen wel verplicht. Indien niet afgekomen, wordt er een vonnis geveld in het voordeel van de tegenpartij (verstekvonnis).
De verliezende partij betaalt uiteindelijk die 50 euro (ofwel terug aan u, ofwel blijft u het kwijt).

Wanneer was de uittrede?

Reclame

stefanvd
Topic Starter
Berichten: 15
Juridisch actief: Nee

#4 , 5 maand 2 weken geleden (30 jun 2019 11:14)

bedankt voor jullie reacties, deze zijn zeer nuttig.

@mava105
het gaat om de straatkant van de garagepoort, beetje stof (er zijn ook net werken in de straat)
de oude zekeringen liggen daar nog, ze kan ze zelf vervangen indien gewenst. (wij hebben de nieuwe ook laten zitten)
het plugje is geplaats door eigenares zelf
type lampen staan niet beschreven, ook het aantal lichtpunten niet, wel de armaturen.
verwijzing behangpapier naaste kamer werd gemaakt maar door eigenares weggelachen omdat ze die werken zelf uitvoerde "iets wat ik zelf heb uitgevoerd hoeft niet genoteerd te worden" was het antwoord

@ Blaatpraat (bedankt voor ook de juridische info)
Het immo kantoor treed hier op als "beheerder" dit staat zo beschreven in het contract. Het is ook het immo kantoor dat de waarborg aftekende bij de bank. er bestaat dus een waarborgrekening tussen wij als huurders en het immo kantoor.

Ik mailde het immo kantoor, waar wij op dezelfde lijn mee zitten en wacht hun antwoord af. Het immo kantoor bevestigde op de plaatsbeschrijving wel dat een handtekening van de verhuurder niet nodig hoeft te zijn voor een vrijgave van de huurwaarborg.

Terug naar “Huren”