Jaar naar buitenland: verhuren eigendom maar domicilie er houden

GoeleG
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Jaar naar buitenland: verhuren eigendom maar domicilie er houden

#1 , 26 jun 2019 13:27

Ik trek voor een jaar naar het buitenland. Ik zou mijn appartement daarom willen verhuren, maar mijn domicilie er wel willen behouden. Kan dit zonder fiscale repercussies? Ik hoorde al dat ik me bij de bevolking kan melden als 'tijdelijke afwezige'. Is dit een optie?

Alvast heel erg bedankt om me te helpen.

Warme groet
Goele

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Freshprince
Berichten: 495
Juridisch actief: Ja

#2 , 26 jun 2019 15:19

Uw domicilie in de huurwoning houden is zeker niet de bedoeling.

Huurder kan aangeven dat u er niet woont en vragen om u van ambtswege af te voeren.

Best navraag doen op de bevolkingsdienst van uw gemeente.
Raadpleeg voor belangrijke juridische beslissingen altijd een advocaat (met specialisatie in desbetreffende materie) of bevoegde instantie, niet enkel een forum!

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 26 jun 2019 15:31

Als huurder u zou laten uitschrijven, en je hebt in het buitenland hulp nodig van de ambassade, zullen ze u niet kennen, want geen staatsburger meer
Het is trouwens domiciliefraude wat u pleegt.
Je zal u hier moeten uitschrijven en in het buitenland tijdelijk terug inschrijven.

Reclame

Mathieu Rutten

#4 , 26 jun 2019 15:38

Inschrijving van een tijdelijke afwezigheid
Het stelsel voor de inschrijving van een tijdelijke afwezigheid wordt verfijnd om verwarring te vermijden. Tijdelijke afwezigheid is voortaan gedefinieerd als ‘het feit van niet effectief te verblijven op zijn hoofdverblijfplaats tijdens een bepaalde periode, waarbij er voldoende belangen behouden worden die aantonen dat de re-integratie in de hoofdverblijfsplaats op elk moment mogelijk is’. Met als kenmerken:

beschikken over een hoofdverblijfplaats waarnaar op elk ogenblik kan worden teruggekeerd;

beschikken over een hoofdverblijfsplaats waarin men voldoende belangen heeft (voldoende uitgerust en bemeubeld om er effectief te kunnen wonen);

de afwezigheid mag niet voor onbepaalde tijd zijn; er geldt een maximumtermijn van één jaar die 1 keer kan verlengd worden met een jaar.
De burger krijgt de mogelijkheid om bij het gemeentebestuur aangifte te doen van elke tijdelijke afwezigheid van meer dan 3 maanden. Wie aangifte doet, zal gevraagd worden om een ad hoc formulier in te vullen (model in MB van 21 april 2017). Daarop schrijft de betrokkene het adres van zijn hoofdverblijfplaats en de reden van zijn afwezigheid.
Deze aangifte is erg belangrijk. De gemeente kan bij gebrek immers een procedure tot afvoering opstarten.

Mathieu Rutten

#5 , 26 jun 2019 15:45

Qua fiscaliteit stel ik me toch wel de vraag of dit toch geen verschil uitmaakt. Je verhuurt immers een woning waarvan je eigenaar bent. Ik denk dat mijn collega Wanton hier wel het gepaste antwoord op weet.

GoeleG
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#6 , 28 jun 2019 10:35

Dag Matthieu

Dus volgens jou zou ik mijn appartement kunnen verhuren als ik me bij de gemeente opgeef als 'tijdelijk afwezig'?

Alvast heel erg bedankt om me te helpen. Wordt absoluut geapprecieerd.

Hartelijke groet
Goele

Mathieu Rutten

#7 , 28 jun 2019 11:41

Inderdaad, hou je aan de termijn van maximum 1 jaar. Zorg wel dat je in orde blijft met je ziektekostenverzekering. Zorg dat je een EZVK of EHIC hebt als het om een Eu-land gaat, mocht het niet om een tewerkstelling in het buitenland gaan. Indien het om een detachering gaat, blijft je uiteraard in België sociaal verzekerd indien België je "uitzendt". Heel veel succes in het buitenland.

Mathieu Rutten

#8 , 28 jun 2019 19:48

Nog een aanvulling. Ik heb nog verder gezocht. Ik stel me nu de vraag of je het appartement intussen mag verhuren, m.a.w. of andere personen intussen op dit adres kunnen gedomicilieerd worden zonder dat jij je domicilie verliest. Ik heb daarom een aanvullende vraag gesteld aan de FOD Binnenlandse Zaken. Zodra ik meer verneem, zal ik dit op dit forum melden. Je kan best zelf ook nog eens navraag doen bij je gemeentebestuur.


asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#10 , 28 jun 2019 20:03

Voor dat jaar hoofdverblijfplaats (domicilie of referentieadres) bv. bij ouders plaatsen.
Dan is verhuring geen probleem.
Niet in de verhuurde woning (zie vorige antwoorden).
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Mathieu Rutten

#11 , 28 jun 2019 20:23

Hij zal sowieso zijn tijdelijke afwezigheid moeten doorgeven aan het gemeentebestuur en liefst met adres in het buitenland indien bekend.

Mathieu Rutten

#12 , 01 jul 2019 11:35

Heb zo-even een officieel antwoord ontvangen:

Eén van de vereisten voor tijdelijke afwezigheid is dat men zijn belangen op een bepaald adres behoudt en hier ten allen tijden terug kan intrekken. Een verhuur van de woning is dus niet mogelijk, tenzij de betrokken partijen aangeven één feitelijk gezin te zijn en aldus op hetzelfde adres ingeschreven te worden én er een vaststelbare mogelijkheid voor de verhuurder is om terug in te trekken op eender welk ogenblik. Dit laatste impliceert dat het huis enkel kan verhuurd worden mits de verhuurder zijn belangen op het adres behoudt (lees: persoonlijke spullen) en werkelijk de “plaats” en “mogelijkheid” heeft om lopende de huur op ieder ogenblik terug in de woning te gaan wonen, samen met de huurders. Een huurcontract met exclusief genot van de woonst is dus uitgesloten.

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#13 , 01 jul 2019 12:29

Daarom voor vertrek eerst adres verzetten en intrekken bij ouders. Vanaf dan wordt dat het officiële domicilieadres. Daarna kan de woning worden verhuurd, of, ingeval men een woning huurde de huur stopgezet.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

bosprocureur
Berichten: 6853

#14 , 01 jul 2019 12:42

Een andere (eventuele) mogelijkheid die ik zie is het zoeken van een huurder met een contract van kostendelend samenhuizen. Voor iemand die iets zoekt voor een termijn van max 1 jaar mag dit meestal geen probleem zijn.

De eigenaar, die in de praktijk toch niet veel aanwezig is, kan dan te allen tijde binnen, heeft daar het nodige om er ook te verblijven, en heeft de nodige praktische afspraken gemaakt, zoals bij dit type samenhuizen gebruikelijk is. Ik ken zo wel een paar gevallen voor mensen die gewoon een pied à terre nodig hebben.

GoeleG
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#15 , 02 jul 2019 21:07

Beste procureur

Bedankt voor de tip. Kan dit ook als de huurder van een uitkering leeft?

Hartelijke groet
Goele

Terug naar “Huren”