huurcontract van 1 jaar vroegtijdig opzeggen maar verhuurder maakt dat onmogelijk

andréhelene
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

huurcontract van 1 jaar vroegtijdig opzeggen maar verhuurder maakt dat onmogelijk

#1 , 24 mar 2019 15:02

Onderwerpen samengevoegd ...maar heeft huurcontract aangegaan in oktober 2018 nog federale wetgeving dus http://justitie.belgium.be/sites/defaul ... 013-NL.pdf JurecaBE moderator



Hallo iedereen,
Ik heb een niet-alledaags probleem met mijn huurcontract van 1 jaar. In oktober huurde ik een appartement voor 1 jaar, ik betaalde voor het hele jaar. (veel geld). Nu kreeg ik een werkaanbieding die ik absoluut wil aanvaarden (eenmalige kans in mijn jarenlange carriere) en vroeg ik de eigenaar of een vervroegde opzeg kon besproken worden. Ik deed een voorstel : 3 maand opzeg plus een schadevergoeding van 1.5 maand, zoals volgens de nieuwe wetgeving (van kracht net na mijn ondertekening), zodat de eigenaar mij 3 maand moet teruggeven. Dat was onbespreekbaar voor de eigenaar, dus zit ik hier vast in een app aan de andere kant van het land, zodat ik niet kan ingaan op de werkaanbieding. Dit op zich vind ik heel erg, dat mijn carriere afhangt van een verhuurder, maar bon betaald is betaald, dus ik wil dat nog wel proberen begrijpen. We kwamen mondeling zo een beetje overeen dat ik weg mag als ik nieuwe huurders vind. Zo gezegd, zo gedaan, ik vind vrijwel meteen nieuwe huurders. Toch blijf ik wantrouwig, want stel dat de eigenaar (nu is het voor hem veel erger dan die 3 maand teruggeven, moet me nu 6 maand terug) toch niet wil betalen, heb ik geen huis meer (ik kan niet verhuizen zonder een deel van mijn geld terug te zien) en moet ik de job alsnog afblazen. Dan is mijn leven kapot, zo erg is het.
Mag een eigenaar in die dusdanigheid zijn recht zo misbruiken? Is hij verplicht het teveel betaalde bedrag terug te geven? Mag deze zomaar dubbele huurinkomsten proberen innen? Ik verhuur niet zolang ik het niet op papier zie dat ik mijn geld terugkrijg, maar dan is mijn carriere wel om zeep.
Ik ben bang dat het problemen gaat geven vermits er al niet kon onderhandeld worden over drie maand, nu zou ik dan 6 maand te veel hebben betaald. Is er ergens in de wetgeving een verplichting bij vooruitbetaling dat het geld terugkomt in geval van nieuwe huurders en dan nog om een belangrijke werkgerelateerde reden? Ik ben zo bang, ik ben alleenstaand en krijg de kans van mijn leven, maar ik heb het geld echt nodig om te kunnen starten. Hoe kan iemand weg uit een huurwoning bij zo een belangrijke verandering? Alvast bedankt voor jullie reacties!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 24 mar 2019 16:15

Een verhuurder heeft altijd recht op zijn opzegvergoeding. Dat heeft NIETS te maken met een nieuwe huurder. Het is en schadevergoeding omdat je vroeger vertrekt. Daarbij moet je dan nog altijd uw opzegperiode tellen, periode waarin je er wel kunt blijven wonen. Vroeger vertrekken is uw eigen beslissing, maar de verhuurder blijft wel recht hebben op zijn bij wet bepaalde schadevergoedingen

andréhelene
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#3 , 24 mar 2019 16:37

Dank je. En welke opzegvergoeding is dat dan? Het is een contract van 1 jaar, waarvoor sowieso binnen 2 maand de opzeg moet betekend worden (3 maand voor het einde contract). En alles werd vooruit betaald. Volgens de oude wetgeving, (de nieuwe trad in werking een maand na ondertekening contract) kan een contract van 1 jaar niet worden opgezegd. Als de eigenaar akkoord is om nieuwe huurders te aanvaarden, kan hij toch niet van 2 walletjes eten? Dubbele huur ontvangen na overeenkomst van aanvaarding nieuwe huurders... Mag ik het dan eventueel zo lang verhuren tot einde contract? Wat dan ook geen onderverhuring is, omdat alles reeds betaald werd. (er kan alleen sprake zijn van onderverhuring als de maandelijkse huurprijs nog moet betaald worden aan de eigenaar, wat hier niet het geval is)

Reclame

Freshprince
Berichten: 495
Juridisch actief: Ja

#4 , 24 mar 2019 18:17

Er is geen wettelijke schadevergoeding want die voorziet enkel opzeg tegen einde termijn hetgeen kostenloos is.

Zijn er contractuele bepalingen omtrent tussentijds e beëindiging en / of ontbinding van de huur?

Heb je al formeel / bewijskrachtig laten weten de huur tussentijds te willen beëindigen?

Artikel 1184 is in het spel.

Verhuurder kan 'uitvoering' eisen, lees dat je de overeenkomst verder moet uitvoeren / huur doorbetalen.

Wederzijdse schadebeperkingsplicht en de goede trouw nopen ertoe dat de verhuurder een oplossing niet volkomen mag verhinderen / onmogelijk maken. Kwade trouw of rechtsmisbruik kan hem dan verweten worden.

In deze situatie dus aan jou om voldoende solvabele huurders aan te brengen zodat hij er een van kan aanvaarden. Voor de verhuurder mag het niet uitmaken of jij de huur betaald of een andere huurder die aan zijn selectiecriteria voldoet. Huur is immers geen overeenkomst intuitu personae.

Verhuurder kan ook de ontbinding met schadevergoeding eisen. Die vergoeding kan contractueel (forfaitair, bv. drie maand huur) voorzien zijn. Zo niet, is de vergoeding gelijk aan de huur v.d. periode van leegstand.

Zover korte toelichting bij de theorie. Mijns inziens blijft een minnelijke beëindiging d.m.v een onderhandse akte de beste oplossing.

Lukt dat niet en wil je verderzetten laat dan z.s.m bewijskrachtig weten dat je duur toch tussentijds wenst stop te zetten. Leg uit waarom. Aan de verhuurder dan om z'n keuze te maken o.b.v. art. 1184 BW.

Wat betreft het zelf aan andere (door)verhuren. Dat zou WEL onderverhuren zijn. Dit is niet toegelaten zonder uitdrukkelijk / schriftelijk akkoord verhuurder. Op risico van huurontbinding wegens erstige wanprestatie in jouw nadeel.
Raadpleeg voor belangrijke juridische beslissingen altijd een advocaat (met specialisatie in desbetreffende materie) of bevoegde instantie, niet enkel een forum!

andréhelene
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#5 , 24 mar 2019 19:12

dank je wel voor de uitleg. Ik heb dit inderdaad aan de verhuurder laten weten per schrijven, maar daar wordt niet op geantwoord. De huur is voor een heel jaar reeds betaald, ze hebben hun geld dus foert en niet te contacteren. Ik heb redelijke voorstellen gedaan, (ook per as) maar geen reactie. De tijd dringt om de job te kunnen aanvaarden, er werd mij wel meegedeeld dat andere huurders vinden een correcte oplossing is. Wat nu dus ook het geval is, ik heb ondertussen 9 kandidaten die staan te springen om per direct te huren, maar geen reactie. Vandaar dat ik dit een ernstige vorm van rechtsmisbruik vind, ik doe al wat ik kan, mijn hele carriere hangt ervan af, dus ik denk dat ik wel correct handel, of dat het toch op zijn minst voor rede moet vatbaar zijn. Dus qua onderverhuring, alles werd betaald voor een heel jaar, stel dat ik toch de job kan aanvaarden, dan staat het app 6 maand leeg, want ik kan niet meer terugkomen. Mijn familie of vrienden mogen er dan niet op vakantie komen, terwijl ik toch betaald heb (het app ligt aan zee). Zou mi om de leegstand te beperken (onderhoud tuin, verwarming, etc) een oplossing zijn. Ik zal te ver weg zijn om nog te komen, want ik moet naar het andere eind van de wereld. Hoe kan mij nu onderverhuring worden ten laste gelegd in een app dat helemaal betaald is en waar ik dus beslis wie er op vakantie mag komen 'logeren' bij mij. Ik heb bij mijn schrijven het voorstel gedaan schadevergoeding en opzeg te betalen om het verlies voor beide partijen te beperken, geen reactie. Enkel via de HB de raad gekregen toch nieuwe huurders te zoeken, omdat er dan reden tot redelijkheid is, er zijn er nu 9 die het willen huren, dan sta ik toch met mijn rug tegen de muur. Carriere om zeep en vast in een app dat ik sowieso binnen 5 maand verlaat en geen werk meer hebben. Dat lijkt me toch rechtsmisbruik van een hoog niveau, terwijl ik zo veel redelijke voorstellen heb gedaan. Zoals art 1184 : 'Wederzijdse schadebeperkingsplicht en de goede trouw nopen ertoe dat de verhuurder een oplossing niet volkomen mag verhinderen / onmogelijk maken. Kwade trouw of rechtsmisbruik kan hem dan verweten worden.' Dat is volgens mij exact wat hier gaande is. Ja, dan zet ik me op de dop en wacht ik hier enkele maanden af en stap ik ondertussen naar de rechtbank. Intriest dat een huurder in zulke uitzonderlijke gevallen geen bescherming heeft, want de rechtbank werkt te traag, waardoor ik zal moeten wachten op mijn geld en de job alsnog niet kan aanvaarden. Ik ben hier echt niet goed van. Dit zou niet mogen kunnen gebeuren met een dergelijke grondige reden, terwijl ik mooi alles in 1x betaald heb.

Franciscus
Berichten: 38603

#6 , 24 mar 2019 20:07

Wie zegt dat uw familie daar niet op vakantie mag komen?
Ttz komen logeren want mogelijk mag het niet als vakantiewoning gebruikt worden.

andréhelene
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#7 , 24 mar 2019 22:08

Zij zouden allen wel betalen om er vakantie door te brengen. Maar dat is natuurlijk niet wat ik wens te bekomen. Ik wil een deftige, faire, definitieve oplossing vinden, zodat ik de maanden huur die ik teveel betaalde kan terugkrijgen, zodat mijn werkaanbieding kan doorgaan. Vermits een opzeg en schadevergoeding niet aanvaard worden, vermits ik talloze kandidaten aanbreng...ik probeer tot een goede oplossing te komen en vind het niet kunnen dat het mij onmogelijk wordt gemaakt. Dat art 1184 verwoordt het perfect. Er staat niets over in de HW, maar als je alles vooruit betaalde, zou je je geld toch moeten kunnen terugzien als je met degelijke oplossingen komt. Dat dat tot een juridische zaak zou moeten komen is toch al te gek en duurt te lang om nog met de job te kunnen doorgaan. Ik breng nieuwe huurders aan, maar krijg te horen dat ik toch mijn geld niet terugkrijg, zelfs als er een nieuw huurcontract wordt gegeven. Dat kan volgens mij toch niet, je kan toch geen dubbele huurinkomsten ontvangen, dat kan de wet toch niet toestaan?

Freshprince
Berichten: 495
Juridisch actief: Ja

#8 , 25 mar 2019 11:43

Zorgen voor bewijzen (!) van die negen kandidaten en een bewijs dat je hen hebt proberen aanmelden bij de verhuurder.

Als je kwade trouw en / of rechtsmisbruik wilt opwerpen zal jij immers moeten bewijzen.

Mijn advies zou zijn om de verhuurder op te roepen in minnelijke schikking in de hoop alzo alsnog tot een minnelijke regeling te kunnen komen.

https://justitie.belgium.be/nl/publicat ... _schikking
Raadpleeg voor belangrijke juridische beslissingen altijd een advocaat (met specialisatie in desbetreffende materie) of bevoegde instantie, niet enkel een forum!

andréhelene
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#9 , 26 mar 2019 13:42

Dank je wel. Ik heb al deze bewijzen idd bij de hand. Ook de AS met voorstellen tot minnelijke schikking waar niet op wordt gereageerd en waarin ik smeek om te reageren omdat het zo belangrijk is. Het grote probleem is, dat als het tot een rechtszaak moet komen, ik de job niet kan aanvaarden omdat er dan te veel tijd tussen zit ivm een uitspraak. Ik heb het geld echt nodig om te kunnen starten ginder. De uiteindelijke verhuring gaat via een immokantoor, dus er zijn tal van bewijzen dat iedereen probeert om tot een deftige overeenkomst te komen. Het gaat dus echt wel veel verder, mijn hele carriere is om zeep door dit individu, omdat mijn eerste voorstel (het betalen van een hoge schadevergoeding en terugtrekken van 3 maand huur die te veel werd betaald) gewoon genegeerd werd (en dat was voor de eigenaar de interessantste oplossing) Dus zie ik het somber in.

andréhelene
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#10 , 26 mar 2019 14:10

Ik heb net de brochure gelezen, maar ik kom hiervoor niet in aanmerking, het valt onder diverse kleine geschillen en die mogen maar tot een bedrag van 1860 euro worden behandeld. Te weten dat ik hier 1400 euro huur per maand betaal gaat dit dus over meer dan 7000 euro. Het valt blijkbaar niet onder huurgeschillen, omdat de betaling werd voldaan. Het moet gepleit worden op basis van terugvordering van een te veel betaald bedrag, ongeacht waarover het gaat. Dit komt niet goed, dit is degoutant. Er zou toch op zijn minst een clausule in de HW moeten komen, waarin een huurder wel moet wegkunnen als het werkgerelateerd is, heel erg op te merken dat zo een belangrijke zaken 'vergeten' worden in een wetgeving.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#11 , 26 mar 2019 16:07

M.i. is de vrederechter wel bevoegd. Het blijft huur die u betaald hebt. Laat oproepen in verzoening bij de vrederechter. Daar kunt u niets fout mee doen.

KJ86
Berichten: 2663

#12 , 26 mar 2019 16:13

Het is een huurgeschil ongeacht het bedrag.
Je kan bovendien perfect een half jaar pendelen, vroeg opstaan en op twee uur heb je het land doorkruist. Veel uren doen en laat terugkeren. Je zal geen files tegenkomen. Ik ken mensen die elke dag diep in Nederland werfopvolging moeten uitvoeren, 7 uur beginnen, betekent om 4 uur thuis vertrekken.

andréhelene
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#13 , 26 mar 2019 17:04

Ok, dan weet ik wat doen. Pendelen gaat helaas niet lukken, elke dag naar het andere eind van de wereld reizen is niet echt mogelijk hoor. Was het dat maar. De voorwaarde voor de job is dat je effectief bij aanvang van je contract in de beschermde community in dat land gaat wonen.

andréhelene
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#14 , 12 mei 2019 12:48

Hallo, enkele maanden geleden stelde ik al een vraag ivm het vroegtijdig beeindigen van een huurcontract van 1 jaar. De verhuurder maakt het onmogelijk en ondertussen hangt mijn hele toekomst aan een zijden draadje. Ik ben ten einde raad. Ik schets de situatie zo kort mogelijk hieronder.
Ik tekende een huurcontract voor 1 jaar en betaalde de huur op voorhand (17000 euro, al mijn spaargeld tot de laatste frank, niet slim dat weet ik maar gedane zaken nemen geen keer) Ik kreeg onverwacht een mooie jobaanbieding in het buitenland, maar stond/sta er financieel heel moeilijk voor. Ik liet dit de eigenaar per aangetekende weten. Ik wou het huurcontract verbreken (het geld had ze toch al gekregen), mits de opzegtermijn van 3 maand te respecteren. De eigenaar heeft nooit gereageerd, waardoor ik in het ongewisse bleef. Ik heb ten einde raad de job toch aangenomen omdat het de kans van mijn leven is, maar de verhuurder weigert de afhandeling van het contract. In het buitenland heb je bepaalde documenten nodig om je te installeren, deze zijn ook een voorwaarde voor de job en die kan ik zolang niet voorleggen. Na meer dan 10 aangetekende zendingen kreeg ik uiteindelijk een korte reactie van de eigenaar op mail en deze tart mijn verbeelding. Deze eist dat ik huurder blijf (de sleutels die ik aangetekend opstuurde kwamen terug) en eist de gegevens van mijn nieuwe werkgever om mijn ontslag te eisen, omdat zij nooit toestemming heeft gegeven de job te aanvaarden. Ik moet handelen hoe zij het wil. Er wordt ook letterlijk gezegd dat zij niet zal meewerken en dat ik moet blijven huren. Dat zij mij verplicht mijn domicilie daar te houden en anders de politie stuurt. Dit is nefast voor mijn job, want ik kan dus geen documenten aanvragen en het nodige doen voor mijn job hier. Ik heb dus geen geld (en ben in paniek omdat ik zelfs niet meer op mijn werk kan geraken), mijn werkgever betaalt niet uit zolang het nodige niet geregeld is (zoals een rekening in het land openen). Zij zullen uitbetalen vanaf dat alles in orde is. Maar ik heb zo geen geld, ik kan dus niet leven zonder een frank en daar komt bij dat ik ook de kosten van de vorige woning niet kan dragen, wat ook extra problemen geeft. Ik nam een advocaat onder de arm verleden maand om deze situatie te vermijden maar deze is nog niet in actie geschoten en vabuit het buitenland is het heel moeilijk om er constant mee bezig te zijn. De uitspraken van de eigenaar kunnen toch niet? Heeft een eigenaar echt het recht te beslissen over een job of een toekomst, mag zij mijn ontslag bij mijn werkgever eisen? Ik kan dit niet aan, ik heb donkere gedachten, zo gevochten voor mijn toekomst en een degoutante eigenaar maakt of kraakt mijn hele leven, dit kan toch niet? Naar mijn mening moet de verhuurder mij laten gaan (de opzegtermijn werd gerespecteerd en er werd al op voorhand een schadevergoeding van 6 maand ontvangen). Maar deze doet het niet, de advocaat schiet niet in actie en ondertussen kwijn ik verder weg in de wanhoop mijn leven recht te houden. Kan iemand mij aub helpen wat ik nog kan doen?

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#15 , 12 mei 2019 12:58

Ik zie geen oorzakelijk verband tussen het feit dat uw nieuwe werkgever u niet betaalt en het doorlopen van het huurcontract in B.
U hebt een contract van 1 jaar. Dat kan enkel opgezegd worden met ingang van de maand volgend op dat jaar.
Uw advocaat kan dat ook niet veranderen, vandaar zijn inactiviteit.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Terug naar “Huren”