Cohousing door verhuur met inwoonst eigenaar

Lynn_
Topic Starter
Berichten: 12
Juridisch actief: Nee

Cohousing door verhuur met inwoonst eigenaar

#1 , 28 feb 2023 21:30

Hallo iedereen,

Ik probeer het volgende uit te pluizen:
Ik heb een woning gekocht met meerdere kamers in Gent waarvan ik 2à3 kamers wil verhuren (terwijl ik zelf ook inwoon).
Wat is de regelgeving hieromtrent?
Hoe kan ik dit … wettelijk in orde krijgen?

Bedankt voor de hulp!

Lynn

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding

Lynn_
Topic Starter
Berichten: 12
Juridisch actief: Nee

#3 , 01 mar 2023 00:54

Niet per se aan studenten. Eerder aan mede-werkende personen. Een oprichting van een nieuwe co-housing.

Reclame

eylis
Berichten: 8932

#4 , 01 mar 2023 10:53

Het enige wat u als inwonende eigenaar momenteel (qua wetgeving) kan ivm co-housing is de kamers laten bewonen door derden onder een overeenkomst "bezetting ter bede". U stelt deze overeenkomst samen op voor een beperkte duur (en of onder stilswijgende verlenging) en er kan ook een verbruiksvergoeding voorzien worden.

Noem deze vergoeding echter geen huur, want dan valt de overeenkomst onder de huurwetgeving. Bepaal ook welke lokalen-kamers pnder de verbruikslening vallen (of niet vallen) want bij domicilering kunnen anders ook uw goederen in beslag genomen worden als één van de gebruiksleners schulden maakt.

De website www.woninggezocht.be belicht uitgebreid wat mag en kan in dit kader. De formule "bezetting ter bede" is uitgebreid door de vraag naar kamers voor vluchtelingen. Er staan ook modelcontracten op de site die je kan downloaden.

Franciscus
Berichten: 38998

#5 , 01 mar 2023 11:08

Voor studenten is er een specifieke regelgeving en Gent heeft daar een extra bescherming bovenop.
Laten wel inwonende studenten toe... was vroeger daar een goed systeem zus en twee vriendinnen zaten zo bij een resp advocaat en een familie.

mava105
Berichten: 22535
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#6 , 01 mar 2023 12:24

Bepaal ook welke lokalen-kamer onder de verbruikslening vallen (of niet vallen) want bij domiciliëring kunnen anders ook uw goederen in beslag genomen worden als één van de gebruiksleners schulden maakt.

Deurwaarders hechten daaraan geen waarde en schrijven toch alles op. Zij weten ook welke vlucht wegen en gebruikt worden om aan beslag te ontkomen. Heb meerdere uithuiszettingen meegemaakt waar DW dat huurcontract / overeenkomst gewoon naast zich neerlegde. Zelf deze die geregistreerd waren.

Lynn_
Topic Starter
Berichten: 12
Juridisch actief: Nee

#7 , 02 mar 2023 09:03

Bedankt voor jullie reacties.
‘Bezetting ter bede’ lijkt inderdaad de oplossing te zijn.
Hoe zit het dan met: inkomstenbelasting? Te noteren onder “huurinkomsten”?
Wat als iemand zijn domicilie-adres er plaatst?
Enzoverder… (redelijk nieuw hierin :) )

LeenW
Berichten: 13288

#8 , 02 mar 2023 09:21

Als de personen (exclusief studenten) daar werkelijk wonen, moet hun domicilie er ook staan.

eylis
Berichten: 8932

#9 , 02 mar 2023 11:11

Uw co-housers zetten hun domicilie op uw adres. Qua fiscaliteit is het niet zo duidelijk. Het is alvast géén huurinkomst. Bekijk het modelcontract op de website eens. Er is sprake van de "gebruiksvergoeding": wat de inwoners betalen ter vergoeding van het gebruik van de woning; Dat ligt alleszins wel lager dan een echte huur, omdat jullie samen bepaalde ruimtes gebruiken. Vergelijk het met de vergoeding vie werkende thuiswonende jongeren aan hun ouders betalen. Anderzijds is er ook de "verbruiksvergoeding" die gaat over energie, internet, water enz. Misschien eens aan een boekhouder vragen onder welke rubriek u de "gebruiksvergoeding" zou kunnen inbrengen.

andoramata
Berichten: 87
Juridisch actief: Nee

#10 , 02 mar 2023 15:26

huurinkomsten op zich moet men niet aangeven. Het gaat via de rubriek kadastraal inkomen op de belastingaangifte waar men een verhoging toepast. Als het niet gezien wordt als een huurinkomst dan is het een andere vorm van inkomen. Is het dan geen beroeps inkomst waarbij u een "dienst" verleent met inbrenging van onkosten? denk aan een Kotmadame / Concierge ...
Denk dat u het antwoord moet zoeken bij de Belastingen van uw Gemeente. Zij hebben een klantendienst.

Terug naar “Huren”