#7 , 30 sep 2022 14:38
Zoals reeds opgemerkt is co housing NIET opgenomen in de huurwetgeving .
De meest benaderende situatie ( in de wetgeving ) gaat over " feitelijk samenwonen " .
Hierbij wordt gesteld :
§ 2. De huurders zijn tegenover de verhuurder hoofdelijk en ondeelbaar gehouden voor de uitvoering van de verplichtingen van de huurovereenkomst, met dien verstande dat een huurder niet gehouden is voor verplichtingen die zijn ontstaan voordat hij huurder werd. De huurders oefenen samen de rechten uit die voortvloeien uit de huurovereenkomst.
§ 3. Een huurder kan de huurovereenkomst opzeggen ten persoonlijke titel onder de voorwaarden, vermeld in deze titel. De vergoeding, vermeld in artikel 20, § 1, tweede lid, en 21, § 2, tweede lid, is niet verschuldigd.
De huurder, vermeld in het eerste lid, kan een nieuwe huurder voorstellen aan de verhuurder en de overblijvende huurder of huurders.
Dit wil zeggen dat iedere "huurder /samenwoner " zich moet houden aan dezelfde wetgeving als een solitaire huurder .
Dit geldt voor zowel opzegtermijnen , plaatsbeschrijvingen , huurwaarborg , schaderegelingen enz....
Als er onderling discussies ontstaan over deze punten , dienen deze dan ook onderling opgelost te worden ; desnoods met een neutrale " plaatsbeschrijver " om de schade vast te stellen , en desnoods met tussenkomst en oordeel van een vrederechter .
Uw concrete vragen :
Quote : " Nu eist één van de oude huurders zijn volledige waarborg terug, maar hij heeft schade gemaakt "
A/ deze huurder dient aan te tonen dat er geen schade is , teneinde huurwaarborg terug te krijgen . Een deftige plaatsbeschrijving door een neutrale persoon kan hierin helpen ( en dan moet de vertrekkende huurder als wel de overblijvende huurder hiermee schriftelijk akkoord gaan ) .
Quote : " Indien de nieuwe huurder deze niet volledig terugbetaald, dreigt hij ermee om zijn kamer terug te nemen. "
A/ Is er dan officieel opgezegd of niet ?
Bij een opzegging ( schriftelijk ) worden sleutels teruggegeven , en heeft oude huurder geen recht meer om binnen te komen .
Quote :
" Intussen zijn er twee maanden gepasseerd, het addendum is nog niet door alle partijen getekend, dus wettelijk zijn er nog geen nieuwe huurders, "
A/ Als niet alle partijen getekend hebben , is er nog geen overeenkomst , en blijft alles bij het oude ( tenzij vertrekkende huurders hun opzegtermijn zou verlopen zijn /zie hierboven )
Quote :
" moeten de oude huurders dan nog betalen voor de huur en kunnen ze zomaar een kamer terug opeisen?"
A/ Als aan bovenstaande voorwaarden niet voldaan is , blijft het oorspronkelijk contract van tel , en zijn vertrekkende huurders gehouden verder te betalen , waarbij ze uiteraard recht hebben op bewoning .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .